Eritema Nodozum Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Eritema Nodozum Nedir?

Eritema Nodozum, cilt üzerinde eritemli zeminde birleşmeye eğilimli makülopapüler lezyonlarla karakterize sık görülen dermatolojik bir hastalıktır.Çoğu zaman hastalık olarak değilde hastalığı işaret eden kıymetli bir bulgu olarak karşımıza çıkar.  Çoğunlukla bacaklarda, dizlerde, topuklarda ve ellerde ortaya çıkma eğilimindedir. 20 ile 40 gün içinde tedavi gerektirmeksizin kaybolabilmektedir ancak kronik tipleri daha kalıcıdır. Kadınlarda erkeklere oranla 6 kat daha fazla görülmekle beraber en sık 20 ile 40 yaş aralığında tutulum gösterir.

eritema nodozum resimleri

Eritema Nodozum Nedenleri

Eritema nodozum nedenleri genellikle bir takım bakteriyel enfeksiyonlar, bazı malign hastalıklar, ilaç kullanımları ve diğer enfeksiyonlardır. Tüm etkenleri aşağıda sizler için hazırlamış olduğumuz tablodan detaylıca inceleyebilirsiniz. İlk tabloda eritema nodozum yapan nedenler bakteriyel, viral,fungal ve protozoal şeklinde sınıflandırılacak:

Bakteriyel Etkenler Viral Etkenler Fungal Etkenler Protozoal Etkenler
Streptokok enf. H. simpleks enf. Dermatofit enf. Askariyazis
Yersinia ve Salmonella Hepatit B hastalığı Blastomikozlar Amebiyazis
Tüberküloz enf. Kızamık Aspergilloz Giardiyazis
Brusella,Kamplobakter CMV ve EMN Histoplazmozis Toksoplazmozis
Difteri, shigella, sifiliz Orf hastalığı Sportrikozis Diğer protozoa enf.

Eritema nodozum yapan ilaçlar ve eritema nodozum yapan hastalıklar ikinci tabloda detaylıca mevcuttur.

İlaçlar Malign Bozukluklar Diğer Bozukluklar
Salisilatlar Non hodgkin lenfomalar Ülseatif kolit
Sülfonamidler Hodgkin lenfomalar Sarkoidoz, Crohn
Fenitoin Renal karsinomlar Behçet, Reiter sendromu
İsoretinoinler Lösemi Gebelik,takayasu hastalığı
Hepatit B Aşıları Sarkomalar Sweet sendromu

Eritema Nodozum Nereyi Tutar?

Eritema nodozum nerede görülür sorusuna verilecek ilk cevap şüphesiz alt ekstremite ön yüzleri olacaktır. Aniden başlar, simetrik tutulum gösterir.

Eritema Nodozum Belirtileri

Simetrik olarak görülen eritema nodosum nodülleri hassas ve ağrılı bir yapıdadır. Çapları 1 ile 10 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Lezyon sayısı olgudan olguya değişmekle beraber genellikle 9 – 10 adettir.

eritema nodozum gorselleri

Resimlerde de görüldüğü üzere kol ve el tutulumu oldukça nadir görülür. Mor renkle başlangıç gösteren lezyonlar zamanla pembeleşirler. Son oluşan bu görüntü eritema nodozum teşhisi için önemlidir.

Eritema Nodozum Tanısı

Eritema nodozum  tanısı için genellikle lezyonlara bakılması yeterlidir. Tecrübeli bir göz hemen tanıyı koyacaktır. Şüpheli olgularda lezyonlardan biyopsi alınarak tanı kesinleştirilebilir. Bu hastalığa yakalananlarda sedimentasyon yüksekliği, aso yüksekliği dikkat çekicidir. Ayrıca tanıya gitmek için gaita kültürü, idrar kültürü, boğaz kültürü yardımcı olabilmektedir.

Eritema Nodosum Ayırıcı Tanısı

Ayırı tanıda ise böcek ısırıkları, erizipel, sifilitik gomlar, yağ nekrozları ve ürtiker bulunmaktadır. Ürtikerin akut formları nadiren de olsa benzerlik gösterebilmektedir.

Eritema Nodozum Tedavisi

lezyonlar genellikle 3 ile 4 haftada kendiliğinden ortadan kaybolmasına rağmen bazı şiddetli vakalarda bu süre 1.5 ayı bulabilmektedir. Eritema nodozum tedavisi öncelikle semptomatiktir. Islak pansuman ile hastalığın seyri kontrol altına alınır. Steroid, kolşisin gibi ilaçlardan oluşun farmakoterapi ise altta yatan hastalığa bağlı olarak uygulanır. Eritema Nodozum bitkisel tedavisi ise asla doktorunuzdan bağımsız olmamalıdır. Mutlaka bitkisel tedaviler faydalı olacaktır ancak asıl tedavinizle uyuşmayan maddelerin kullanımı tedavi sürecinizi sekteye uğratabilir.

Eritema Multiforme adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Eritema Nodozum Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 8 yorum

  1. Hocam merhaba. 9 yıldır crohn hastasıyım ve ilk defa bu hafta bu tanıya benzer belirtiler yaşıyorum; ayaklarımın üstüne basamıyorum, ayaklarım ağrıyor, ayak bileklerim ağrıyor. Bacaklarım da kırmızı, dokunduğum da hissettiğim görüntüler var. Dizlerimi bükemiyorum ağrıyor. Ellerim de ağrı var.

    Yanıtla
    • Merhabalar Aslı Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Crohn hastalığı, sindirim sisteminin iltihaplı bir hastalığıdır ve genellikle ince bağırsak ve kalın bağırsakta tutulum gösterir. Crohn hastalığı olan kişilerde, iltihaplı bağırsak hastalıkları ile ilişkili artrit adı verilen bir eklem iltihabı gelişebilir. Özellikle diz, ayak bileği, el ve bilek eklemlerinde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Ayrıca, hastalığın bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi nedeniyle, vücudun diğer bölgelerinde de iltihaplanma oluşabilir. Bu nedenle takipli olduğunuz doktorunuza başvurarak muayene olmanız en doğrusu olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Hocam saygılar sunuyorum! Sol diz sağ yanı kırmızı oluyor geçmiyor! Kaşıntı oluyor! Kaşırsam dağılıyor! Varis var! Ne yapmalıyım! Teşekkürler!

    Yanıtla
    • Merhabalar Muzaffer Bey, öncelikle geçmiş olsun.

      Sol dizinizin sağ yanında meydana gelen kırmızılık ve kaşıntı, farklı nedenlere bağlı olabilir. Varis, bu belirtilere yol açan bir sebep olabilir ancak fikir yürütebilmemiz için daha fazla ayrıntıya ihtiyacımız var.
      Bu noktada aşağıdaki sorular önem arz etmektedir.
      1. Kırmızılığın ne kadar süredir devam ettiği.
      2. Kaşıntının şiddeti ve ne sıklıkla meydana geldiği.
      3. Varis durumunuzun ne kadar süredir olduğu ve daha önce bu konuda aldığınız tedavi veya öneriler.
      4. Alerji veya cilt rahatsızlıkları gibi başka tıbbi durumlarınızın olup olmadığı.
      5. İlaçlar veya takviyeler kullanıp kullanmadığınız

      Bu bilgileri paylaştığınızda, daha iyi bir değerlendirme yapabilirim. Ancak unutmayın, en iyi sonuca ulaşmak için sizi fiziksel olarak muayene etmem gerekebilir. Bu nedenle, bu sorunun çözümü için bulunduğunuz yerde bir dermatoloji hekimi ile iletişime geçmeniz gerekecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. 2022 Mayıs ayında dermatoloji uzmanı tarafından eritema nudasuzm teşhisi konuldu ve prednol iğne ve tablet tedavisine başlandı halen Aralık ayı itibariyle günlük 8mg almaya devam ediyorum. Göz, göğüs hastalıkları, gastroenteroloji, kaip damar cerrahisi hepsini gezdim biyopsi dâhi yapıldı çözüm yok. İyice bunaldım ağrı kesiciler ile duruyorum ayrıca………. üniversitesi Hastanesi’nde tedavi görmeme rağmen.

    Yanıtla
  4. Merhabalar benim bacaklarimda özellıkle diz altında kırmızı sert şişlik var arı sokmus gibi gözüküyor dokunduğum zman acıyor ve elime bir nohut gibi beze geliyor ve bu sıralar aşırı yoğunlaştı bir günde diz altı üstü ve kollarımda cıktı kolumda en fazla 3adet kadar var ama bacak kısmım resmen doldu bu kizariklar sertlik beze gibi olan şeyler bir hafta sonra yavaş yavaş iniyor morarma olarak kalıyor.hem acı hemde halsiz bırakıyor beni bunun sebebi nedir napmam gerek

    Yanıtla
  5. Bacaklarimin alt kısmında özellikle ayak bilekleri yakınlarında yukarılara doğru yayılma gösteren zaman zaman kaşıntılı kızarıklıklar morluklar var, daha önce de olmuştu cildiye dr.u kortizonlu bazı melhhemler vermisti onlardan ziyade, Afyon Gazlıgöl kaplıcalarında geçirdiğim 4 günden sonra iyilesmisti.. simdi bir senedir yine var ve artıyor, kaplıcalar da kapalı gidemiyorum..sadece, nemlendirici avene balm kullaniyorum, ilk çıktığında biyopsi yapılmış ve eritema nodozum teşhisi konulmuştu, kortizon tedavisi de devaminda uygulanmıştı o zaman da uzun bir zaman kalmıştı, gittigim bir dr. Bu lezyonlar icin varis egzamasi ve geçmez…demisti , daha sonra kaplıcada geçmişti.. teşhisler mı yanlış, bu farklı bir egzama mi bilemiyorum ve beni özellikle görüntü olarak çok rahatsiz ediyor, yorumlarinizi bekliyorum, simdiden tesekkür ediyorum, yaptığınız bu fedakarane gönüllü yardımlarınız için de sizi kutluyorum..

    Yanıtla
    • Merhabalar Nesrin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Düzelmez denmesine rağmen bir düzelme söz konusu ise tabi ki teşhislerde yanlışlık olabilir. Şu an için yapmanızı istediğim şey şudur : Hemen bulunduğunuz ilde üniversite hastanesinin Dermatoloji bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidiniz. Muayene sonrası durumu benimle paylaşırsanız yine konuşuruz ama mutlaka cildiye hekimine muayene olmaya gidip bu şikayetlerinizi anlatınız. İnternetten yapacağınız araştırmalar sizi yarı yolda bırakır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın