Ödem için Hangi Bölüme Gidilir? Kim Bakar?
Ödem için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli türde ağrılara neden olabilecek bir doku oluşumu olarak tanımlanabilecek ödem, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Deri altında metabolizmada meydana gelen fonksiyon kaybı nedeniyle bir şişlik oluşması birçok hastalığın belirtisi olarak okunabilir.

Kendi içerisinde farklı türlere ayrılan ödem, vücudun iyi huylu şekilde zararlı toksinleri atması için de başvurduğu bir yöntem olarak kabul edilebilir. Fakat ödem ile alakalı olarak bilinen en büyük yanlış; deri altında oluşan şişliğin bir darbe ya da tamamen dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir estetik hatası olduğudur.
Oysa ödem, tanım olarak; hücreler arası mesafede “normal” ve “sağlıklı” formlarda olması gerekenden daha fazla miktarda sıvı bulunması durumudur. Bu nedenle genellikle eklem bölgelerinde meydana gelirler. El, ayak, bilek ve kol bölgeleri en yaygın ödem oluşma noktalarıdır.
Ödem Neden Oluşur? Nedenleri Nelerdir?
Genellikle kadınlar arasında karşılaşılan ödem rahatsızlığı, birçok farklı kritere bağlı olarak meydana gelse de, ileri yaştaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ilerleyen yaşla birlikte hareket kabiliyetinin kısıtlanması ya da egzersiz eksikliği olarak kabul edilebilir.

Peki, yaş kriterinin dışında ödem oluşumunu tetikleyen en yaygın etkenler nelerdir?
- Hareketsizlik: Özellikle ilerleyen yaşla birlikte meydana gelen hareket kabiliyetindeki kısıtlama, eklem bölgelerinde zaman içerisinde ciddi hasarlar ve fonksiyon kayıpları yaratırken, kan dolaşımının da yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu da ödem oluşumunu tetikleyen en önemli etkenler arasında yer alır.
- Hava değişimi: Sık seyahat eden bireylerde fazlaca görülmektedir. Vücudun ani hava değişimleri sonrası gösterdiği en yaygın reaksiyonlardan biri de ödem oluşumudur.
- Tuz tüketimi: Özellikle aşırı tuz tüketimine bağlı olarak meydana gelen sıvı kaybı, ödem oluşumunu tetikleyen en yaygın nedenlerden biridir. Yalnızca yemeklerde değil, besleyici bir yan ürün olarak da hayatında sıkça tuz kullanan bireylerin ödem oluşumuna yatkınlığı yeter miktarda tuz kullanan bireylere kıyasla daha fazladır.
- Regl ve hamilelik: İlgili dönemlerde kadınların vücut sistemlerinde meydana gelen hormonal değişimler, ödem oluşumuna yardımcı olmaktadır. Vücudun su ve tuz tutması, regl dönemine bağlı olarak şişkinlik, hamilelik sürecinde hareket kabiliyetinin kısıtlanması en bilinen nedenlerdendir.
- Hastalıklar: Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere sindirim ve solunum sistemi ile alakalı hastalığa sahip kişilerde sıkça görülen ödem, hastalığa bağlı olarak vücutta meydana gelen fonksiyon kayıplarıyla birlikte bir tür belirti olarak kabul edilmektedir. Akciğer ve karaciğer hastalarında aşırı yorgunluk, halsizlik ve hareketsizlik beraberinde ödem oluşumunu da getirebilir.
Ödeme Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktora Gidilir?
Herhangi bir hastalığa bağlı olsun ya da olmasın, vücudunuzun herhangi bir noktasında meydana gelen ödem için gitmeniz gereken bölüm Dâhiliye ya da Nefroloji bölümüdür. Dâhiliye uzmanı ödem oluşumunu tetikleyen nedenlerin saptanmasının ardından (iç organlar ile alakalı bir yatkınlığın tespit edilmesi durumunda) Nefroloji uzmanı ile ortak bir tedavi süreci yürütebilir.
Ödem için hangi bölüme gidilir başlıklı yazıyı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.
Annem uzun süre nemli biyerde oturdu ve ertesi günü ayakları şişti gerilme ve kasılma var acaba neden olmuştur ne yapmalıyım
Merhaba bende 3 yıla yakın ödem var çeşitli yerlerde çeşitli tedavi gördüm ama geçmedi çok fazla agrım var işim dolayısıyla çok uzun süre ayakta kalmak zorunda kalıyorum ben kahramanmaraş da ikametgah ediyorum bana bu konuda bilinmiş bi doktor önere bilirmisiniz çok ihtiyacım var şimdiden teşekkür ediyorum yanıtınızı bekliyorum
Konu ile alakalı doktor ve hastane ismi alabilirmiyim. Birol sancak 053326276**