Henoch Schönlein Purpurası(HSP), genellikle 2-8 yaş arası çocuklarda görülen, ancak her yaşta da görülebilen bir çeşit damar duvarı iltihabıdır (vaskülittir).

Henoch Schönlein(HSP) Purpurası Kliniği Nasıldır?
-Deride ele gelen kırmızı lekelenmeler (palpable purpura)
-Şiddetli karın ağrısı
-Eklemde ağrı veya eklem iltihabı(artrit)
-Mide-barsak tutulumu olmasıyla bulantı, kusma, kabızlık, ishal (çok az oranda dışkıda kan) görülebilir.
-Böbrekler etkilenebilir. Bu durumda idrarın kırmızı olması görülebilir.
Henoch Schönlein Purpurası Neden Olur?
Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı olaylar bu hastalığı tetikler. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (Grup A streptokok), beşinci hastalık (parvovirus), kızamıkçık (rubella), su çiçeği ve zona (varisella) ve daha bir çok etken bu hastalığı tetikleyebilmektedir.
Henoch Schönlein Purpurası(HSP) Tanısı Nasıl Konulur?
Döküntünün başlamasından ilk 48 saatte alınan biyopside küçük kan damarlarında C3 ve IgA birikimi gösterilerek kesin tanısı konur. Ancak bu yöntemi uygulamak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. O yüzden tanıyı, klinik değerlendirme sonucuna göre koyarız.
Henoch Schönlein Purpurası tanı kriterleri
- Palpable purpura (Elle hissedilen kırmızı lekeler)
- Barsak anjinası (Daha çok yemekten sonra görülen ve kanlı ishal ile birlikte olan şiddetli karın ağrısı)
- GİS (Gastrointestinal sistem) kanaması ( GİS kanamasına bağlı melena -siyah dışkı- , hematokezya -kanlı dışkı- veya gaitada gizli kan)
- Hematüri (idrarda kan)
- Başlangıç yaşının 20den küçük olması durumu
- İlaç kullanımının olmaması.
Tam kan sayımı (hemogram), idrar tahlili, Crp, eritrosit sedimantasyon hızı, kanama testleri, romatizmal gibi belirteçler tanı konmasında yardımcı olur.
Henoch Schönlein Purpurası Tedavisi
Tedavi, klinik bulgulara göredir. Sadece döküntü ve artrit (eklem iltihabı) varsa tedavide sadece non steroid antiinflamatuar (diklofenak, naprosin vb.) ilaç grubunu kullanmak yeterli olacaktır. Vücutta ödem ve şiddetli karın ağrısı varsa kortikosteroid verilir. Böbrek tutulumu varsa yine kortikosteroid verilebilir.
Bu hastalık genelikle iyi seyreder ve iz bırakmadan iyileşir.
Önemli Uyarı: Henoch Schönlein hastalığına yakalananlar mutlaka hekime başvurmalıdırlar. Tedavi, hastaya göre değişebilmektedir. Kimi zaman hiçbir şey yapılmadan haftada bir tetkik istenerek hastanın takibi yapılır iken kimi zaman hasta hastanede yatırılarak tedavi edilir.
Bana veya doktordanhaberler.com ekibine her türlü sorularınız için iletişime geçebilirsiniz.
Diğer yazımı okumak için tıklayınız