İçerik Başlıkları
Pipelle Biyopsi Nedir?
Pipelle biyopsi, rahim içi dokuların incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Genel olarak bu tarz biyopsi uygulamaları Endometrial Hiperplazi hastalığı yani rahim iç zarı kalınlaşması, adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi gibi durumlarda tercih edilir. Amaç belirlenen yerden doku örnekleri alarak patolojik sonuçların incelenmesi ve gerekli teşhislerin konulmasıdır.

Endometrial Hiperplazi Nedenleri Nelerdir?
Endometrial Hiperplazi hastalığının oluşmasındaki en önde gelen nedenlerden biri yumurtlamanın durmasıdır. Bu durum rahim iç duvarlarının kalınlaşmasına neden olur. Karaciğer hastalarında, obezite olanlarda, östrojen salgılayan tümörlerin bulunduğu kişilerde hastalığın görülmesi olasılığı artmaktadır. Menopoza girmiş ancak östrojen verilmiş ve progesteron verilmeyen durumlarda görülme olasılığı yüksektir.
Endometrium dokusunun östrojene duyarlılığının artması da nedenler arasındadır. Şeker hastaları, genetik yatkınlıkta hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
Endometrial Hiperplazi Belirtileri Nelerdir?
Endometrial Hiperplazi hastalığı ortalama olarak 40 yaş ve üzeri kadınlarda görülen bir hastalıktır. Adet düzensizliği en önemli belirtilerdendir. Adet düzensizliği başladığı gibi adet olduğunda ise fazla kanama görülebilir. Bunun neden ise östrojenin etkisi sonrasında endometriumun kalınlaşmasına neden olmasıdır. Adet kanamasının uzun sürmesinin yanı sıra hastada herhangi bir belirti görülmeyebilir. Hastalık farklı hastalıkların tanısının koyulma sırasında tespit edilebilir.
Endometrial Hiperplazi Tanısı Nasıl Konur?
Endometrial Hiperplazi hastalığına iki şekilde tanı konulabilmektedir. Klinik incelemeleri ile bu hastalığa tanı konulamamaktadır. Hastalık patolojik inceleme ile tespit edilebilmektedir. Küretaj sonrasında yapılan patolojik incelemeler kesin sonucu ortaya çıkaracaktır. Bu işlemi ise iki farklı uygulama ile gerçekleştirmek mümkündür.
Full Küretaj
Full küretaj uygulaması özellikle düşük seviyelerde olan hastalıklarda hem tanı hem de tedavi olarak uygulanmaktadır. Rahim içerisinde oluşan dokunun tamamen temizlenme işlemidir. Temizleme sonrasında hastanın kanamaları durur ve tedavi edilmiş olur. Hastanın durumuna göre lokal anestezi yapılabileceği gibi genel anestezide uygulanabilmektedir.
Pipelle Biyopsi
Pipelle biyopsi sadece tanı özelliği olan bir işlemdir. Rahim içerisinde bulunan dokunun patolojik olarak incelenmesi ve gerekli tanıların konulması için uygulanır. Oldukça kolay bir şekilde uygulanabilen bu yöntemde herhangi bir anesteziye gerek duyulmamaktadır. Pipelle biyopsi ince ve plastik bir boru ile dokuya ulaşılıp dokudan örnek alınarak gerçekleşir. Bu yöntemde sadece patolojik tanı elde edilmekte ve doku kazınmadığı için tedavi özelliği bulunmamaktadır. Tanı sonrasında tedavi devam ederek gerekli diğer uygulamalara geçilmektedir.
Endometrial Hiperplazi Patolojik Sonuçların Değerlendirilmesi
Basit hiperplazi olarak bilinen Kistik Glanduler, rahim içerisindeki doku yaygın ve basit bir şekilde bulunduğu durumlara verilen addır. Fokal Kistik Hiperplazi ise sadece belirli bir bölümde bulunan dokuların oluştuğu durumdur. En hafif türüdür.
Endometrial Hiperplazi Tedavisi Nedir?
Kişi şişman ise kilo vermesi gereklidir. Bazı durumlarda yumurtlama sorunları nedeni ile oluşan bu hastalık altta yatan sebeplerin ortadan kalkması ile de tedavi edilebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra dokunun kazınması ile de tedavi uygulanır. Tedavi hastalığın seviyesine ve kişinin yaşına göre kesinlik kazanır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhaba hocam ablamın biyopsi raporunu bana yorumlarsanız sevinirim saygılar
biyopsi tanı: proliferatif endometrium