HPV enfeksiyonlarının neden olduğu genital bölge kanserleri, son yıllarda ciddi bir artış yaşadı. Özellikle kadınlarda meme kanserinden sonra görülen en fazla kanser türü rahim ağzı (serviks) kanseridir. Bu kanser türü, erken teşhis edildiğinde çok basit bir şekilde tedavi edilmesine karşın gecikildiğinde ise sonucu daha ağır olmaktadır. Bu kanser için geliştirilen pap smear testleri önemli bir araçtır. Buradan elde edilecek anormal sonuç sonrası, bölgenin daha yakından incelenmesi gerekir. Bunun için ise kolposkopik biyopsi yapılması gerekir.

İçerik Başlıkları
Kolposkopik Biyopsi Nedir?
Kolposkopik biyopsi, kolposkop adında verilen cerrahi alet kullanılarak yapılan bir işlemdir. Bu işlemde vajina, serviks ve vulva dokusu incelenir. Bu alet, söz konusu bölgelerin daha büyütülmüş hallerini görmeye yaramaktadır. Normalde pap smear testinde anormal sonuçlar geldiğinde yapılan bir incelemedir.
Kolposkop denilen aletle yapılan incelemede genital bölgedeki dokular kontrol edilir ve burada farkedilen anormal bir durum var ise biyopsi için parça alınır. Serviks içerisinde doku örneği alma işlemine endoservikal kürtaj (ECC) da denilmektedir. Bu işlem sonrasında alınan parça, patolojik inceleme yapılması için ilgili birimlere gönderilir.
Kolposkopik biyopsi yapılacağını öğrenen hastaların önemli bir kısmı bu işlem ile ilgili kaygı duymaktadır. Fakat genel itibariyle 5-10 dakika süren ve az acılı bir işlem olduğunun bilinmesi, bir nebze olsun hastaların rahatlamasına yardımcı olabilir.
Kolposkopik Biyopsi Neden Yapılır?
Doktorlar kolposkopik biyopsiyi genellikle pap smear testinin sonucuna bağlı istemektedir. Bunun haricinde istendiği durumlar şu şekildedir:
- Cinsel ilişki sonrasında kanama görülmesi
- Serviks, vajina ve vulvada anormal bir büyüme yaşanması
- Pelvik muayenede serviksdeki anormal görüntü
- Açıklanamayan kanamalar
Bu belirtilerin görünmesi, doktorlar tarafından kolposkopik biyopsi yapılmasına neden olurken, bu biyopsi ile bazı hastalıkların teşhisi de yapılabilmektedir. Bu hastalıklar şu şekildedir:
- Genital siğiller
- Serviks iltihabı
- Genital bölge kanserleri
Kolposkopik Biyopsi Öncesi Yapılacak Hazırlıklar
Biyopsi öncesinde doktorla görüşülmesi faydalı olacaktır. Doktor tarafından yapılan uyarılar dikkate alınarak biyopsiye gelinmesi, biyopsinin sorunsuz bir şekilde yapılması için çok önemlidir. Biyopsiden önce yapılacak olan hazırlıklar şunlardır:
- Hamilelik durumu var ise bunun mutlaka doktora söylenmesi gerekiyor.
- Kan inceltici ilaçların biyopsiden önce bırakılması, doktor tavsiyesine bağlı olarak yapılmalıdır.
- Menstruasyon döneminin başında ya da sonunda biyopsinin yapılması daha uygundur. Kanama çok fazla iken işlemin uygulanması zor olacaktır.
- Kolposkopik biyopsiden 48 saat öncesinden itibaren ilişkiye girilmemesi ve vajinaya krem sürülmemesi gerekiyor.
- Testin rahat olması için doktor tavsiyesine bağlı olarak mesanenin ve bağırsakların boşaltılması, işlem sırasında rahatlık sağlayacaktır.
Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?
Bu işlem ortalama 5-10 dakika sürer fakat bazen süre biraz daha uzayabilir. Kolposkopik biyopsi yapılırken izlenen adımlar şu şekildedir:
- Hasta işlemin yapılacağı yere sırt üstü yatar ve ayaklarını ilgili bölümlere koyarak işlemin yapılması için uygun pozisyonu alır.
- Doktor, kolposkobu vulvadan biraz daha ileriye yerleştirecektir. Vajinanın kapanmaması için spekulum kullanır. Vajinanın kapanmaması sayesinde serviks bölgesi doktor tarafından rahat bir şekilde izlenir.
- Bu işlemin ardından dokuların üzerinde yer alan mukusun temizlenerek dokuların daha net bir şekilde görülmesi sağlanır. Sirkeli özel bir çözelti ile bu işlem yapılır. (Bu işlem yanma hissi verebilir.)
- Kolposkop ile ayrıntılı inceleme süreci başlar ve gerekirse doktor tarafından fotoğraf çekilebilir.
- Anormal olan bölgeden parça alınır ve incelenmek üzere patoloji bölümüne gönderilir.
Biyopsi sonrasında kanamanın durması için Monsel yöntemi uygulanır. Fakat buna karşın işlemi takip eden birkaç gün boyunca kahve telvesi renginde hafif kanamalar görülebilir.
Kolposkopik Biyopsi Yan Etkileri
Kolposkopik biyopsi sıklıkla uygulanan bir işlemdir. Basit kabul edilecek bir işlem olmasına karşın bir takım riskleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Yüksek ateş
- Pelvik ağrısı
- Vajinadan sarı ve kötü renkli akıntının gelmesi
- Uzun süreli vajinal kanama
Yan etkiler arasında gebe kalmayı etkileyen bir durum yoktur. Fakat bu işlemin hamilelerde uygulanması risklidir. Doktorlar, bu tür durumlarda farklı testler üzerinden tanı koymaya çalışıyorlar.
Kolposkopi Sırasında Yapılan Testler
Kolposkopik biyopsi esnasında farklı testler yapılır. Bunlar asetik asit yıkama, serviks dokuların örneklenmesi ve renk filtrelerinin kullanımıdır.
Asetik Asit Yıkama
Serviks bölgesine daha iyi bakılması için yapılan temizleme işlemi, bir takım bulguların elde edilmesine neden olur. Bu bölge %3 ila %5 arasında seyreltilmiş asit içeren özel bir çözelti ile yıkanır. Sirkenin asit olarak kullanıldığı bu çözelti sayesinde dokular çok daha net bir şekilde görülür. Bu yıkama işlemi sonrasında beyaz renge bürünen alanlara aetowhite lezyonlar adı verilir. Kanser ya da farklı bir anormalliklerin olduğu hücreler, yıkama sonrasında direkt olarak kendini belli eder.
Bu işlemle birlikte anormal durumlardan şüphelenirse ayrı bir çözelti ile de aynı yer yıkanır. İyot çözeltisi ya da diğer isimleriyle lügol ya da schiller çözeltisi uygulanır. Bu çözelti sonrasında sağlıklı bölgeler kahverengi renge bürünürken anormal olan bölgeler boya tutmaz. Boya tutmayan alanlardan biyopsi yapılması, kesin tanı için çok önemlidir.
Renk Filtrelerinin Kullanımı
Kolposkopi sırasında yapılan testlerden olan renk filtreleri, kılcal damarların çok daha net bir şekilde görünmesini sağlar. Mavi ya da yeşil filtrelenmiş ışık sayesinde asetowhite alanları içerisinde kılcal damarların çok daha belirgin hale gelmesine neden olur.
Bu bölgede yer alan kılcal damarlar ince ve eşit aralıklıdır fakat anormal bir durumun olması halinde bu yapı bozulur. Anormal kılcal damar yapısı, kanser öncesindeki döneme işaret edebileceği gibi kanserin başlangıcını da gösterebilir. Bundan dolayı da erken teşhis imkanı olan bir uygulamadır.
Serviks Dokuların Örneklenmesi
Bu işlem ise alınan parçanın incelenmesidir.
Kolposkopik biyopsi işlemi yapılarken uygulanacak diğer testler, biyopsinin daha başarılı olması için çok büyük önem taşır. Bu testlerin verdiği sonuçlar da tanı koyulması için kullanılır. Böylece koyulacak teşhisin doğruluk oranı çok daha yükselmektedir.
Kolposkopik Biyopsi Sonuçları
Biyopsi sonrasında sonuçların gelmesi, yoğunluğa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sonuçlar, doktor tarafından incelenecek ve anormal bir durum olup olmadığına bakılacaktır. Buradan çıkacak sonuca bağlı olarak farklı testlerin istenmesi de söz konusu olabilir.
Biyopsi sonuçlarının anormal olması, yani normal olmayan durumların mevcut olması, bazen kanser nedeniyle bazen de farklı sebepler nedeniyle meydana gelebilir. Erken teşhis edilen bu hastalıkların tedavisine hızlı bir şekilde başlanması çok önemlidir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.