Piriform Sinüs Oblitere Ne Demektir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Genelde bazı rapor sonuçlarında görülür sağ veya sol “piriform sinüs oblitere” ifadesi. Temel olarak piriform sinüs oblitere, yutağın alt sağ ve sol kısmında bulunan boşlukların tıkanması anlamına gelmektedir. Normalde bu boşluklar hava ve yiyeceklerin geçmesinde önemli rol taşımaktadır. Bu sinüsler tıkandığında ise ilgili bölgenin beslenmesi ve havalanmasında sorunlar yaşanmaktadır.

piriform sinüs oblitere
Şekilde piriform sinüs, p harfi ile işaretli alan olarak gösterilmektedir.[1]Pyriform Sinus – Laryngopedia

Piriform Sinüs Hangi Hastalıklarda Oblitere Olur?

Genelde ilgili bölgede travma, enfeksiyon, kitle olduğunda sinüslerde tıkanma görülebilir. Ayrıca bazı ilaç kullanımları ve diğer tedaviler sebebiyet verebilir.

Piriform Sinüs Oblitere Olduğunda Neler Görülür?

Obliterasyon durumunda sıklıkla yutkunma da güçlük, seste kısılma, ağrı duyulması, zaman zaman ateşlenmeler ve şişlikler görülebilir.

Pifirorm sinüste obliterasyon ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman hekime görünmeli ve rapor sonucunuzu göstermelisiniz. Aklınıza takılanları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Kaynakça

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Piriform Sinüs Oblitere Ne Demektir?” üzerine 3 yorum

  1. Hocam saygılar 11 ay önce yutma güçlüğü ve Ses kisilmasiyla doktora başvurdum endoskopi oldum bisey çıkmadı kbb ye gittim ve halen gidiyorum 4 mr çekildim sag priform suniste asimetrik daralma mevcut diyor hepside aynı.zaman aralığında karşılaştırılması mr lazımda benzer şekildedir yazıyor.sesim düzeldi ilk başladığında sag ses telim çalışıp muayenede iiiiderken duruyordu
    Sonra tekrar çalışıyordu. Sesim düzeldi ama yutma güçlüğü ve ağrı devam ediyor ne yapacağımı şairi ayni zamanda damağımda da bir beyaz ağrılı bir kabarcıklar oluştu ona da bisey yok diyorlar kanser miyim bilmiyorum ilacli mr lazımda sadece daralma 3 lenf bezinnde büyüklük ama patolojik değil diyor.Ne yapayım hocam kbbye gidiyorum girtlak muayenesi yapıyor ışıklı bir aletle busey yokndiyor ama mrlarda var benim şikayetim her an var.Gastro entjolojiye gidiyorum içerken bi sıkıntı yok diyor.Kanser mi bu hocam lütfen ne yapayım

    Yanıtla
    • Merhabalar Müfide Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Piriform sinus, yutak ile gırtlak arasında bulunan armut şeklinde bir boşluktur. Burada daralma olması, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, ağrı, lenf bezlerinde büyüme gibi belirtilere neden olabilir. Daralma çeşitli sebeplere bağlı olabilir. En sık görülen nedenler arasında enfeksiyon, iltihap, yabancı cisim, travma, alerji, reflü, polip, kist veya tümör sayılabilir.
      Hastanızın kesin tanısı için daha detaylı bir inceleme yapmak gerekir. Bu inceleme için ilaçlı MR, endoskopi, biyopsi, kan tahlili gibi yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hangisine ihtiyaç duyulduğuna hastanızın durumuna göre karar verileektir.
      Sonuç olarak doğru değerlendirme için hastanızı bir kulak burun boğaz uzmanına veya gastroenteroloji uzmanına götürmenizi tavsiye ederim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın