Papp-A: Sendromlu Bebek Tespit Testi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Papp-A Nedir?

Papp-A, gebelikle ilişkili plazma proteini A (pregnancy associated plasma protein A) olarak ta bilinen ve insanlarda PAPPA geni tarafından kodlanan bir proteindir. Hamilelik sırasında sinsityotrofoblastlar tarafından üretilen en büyük protein yapısıdır. Bu proteinin Matriks mineralizasyonu ve anjiyogenez gibi önemli olayların sorunsuz sürdürülmesine katkı sağladığı bilinmektedir.

İlk üç aylık dönemde Papp-A seviyeleri yükselmeye başlar. Papp-A seviyeleri trizomi 21 ve down sendromu da dahil olmak üzere bazı bozukluklar için tanıya yardımcı test olarak kullanılabilir. Tıp dünyasında PAPPA1, papalizin 1, yüksek molekül ağırlıklı alfa 2 mobil gebelik spesifik protein, IGFBP4 proteaz, ASBABP2 ve DIPLA1 olarak ta bilinir.

ÖzellikAçıklama
KısaltmaPregnancy associated plasma protein A
AnlamGebelikte plasentadan salgılanan bir proteinin adıdır.
FonksiyonuEmbriyonun gelişimi ve plasenta oluşumu için gereklidir.
KullanımBebeğin Down sendromu, Edwards sendromu ve Patau sendromu gibi kromozom anomalileri riskini değerlendirmek için yapılır.
DeğerlendirmesiPAPP-A seviyesi düşük bir beveğin kromozom anomalisi riski artacaktır.
FaktörlerGebelik haftası, annenin yaşı, kromozom anomalileri ve diğer sağlık sorunları PAPP-A seviyesini etkileyebilir
Testiİkili tarama testi, PAPP-A ve serbest beta-hCG hormonlarının seviyelerinin ölçülmesini içerir

Gebeliğin 11 ve 13. haftasında düşük seviyelerde gebelikle ilişkili plazma proteni(papp A) düzeyleri ölü doğum, intra uterin büyüme bozuklukları, preterm doğum ve preeklampsi gibi bozukluklarla ilişkilendirilmiştir.

Yakında bu alana pappa normal değerleri, yüksek ve düşük olduğu değerler hakkında detaylı bilgiler eklenecektir. Lütfen takipte kalınız.

papp-a nedir
Papp-A nedir ve pappa normal değerleri ile ilişkilendirilmiş görsel.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyor olacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın