Kaşlarda görülen dökülmeler çok can sıkıcı olabilmektedir. Kaş dökülmesi için hangi bölüme gidilir konusu bu sorunu yaşayan kişiler tarafından oldukça önemlidir. Kaşların dökülmesi birçok faktöre bağlı olabilmektedir. Tedavisinin doğru sonuç vermesi içinde doğru teşhislerin yapılması gerekir.
İçerik Başlıkları
Kaş Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kaş dökülmesinin nedenleri arasında en çok görülen kaş aldırmaktır. Dökülmeler bu nedenle en çok kadınlarda görülmektedir. Kaşları sürekli olarak aldıran kişilerin bir kısmında kaşların gitgide azaldığı ve daha sonra yerine yenisinin çıkmadığı görülmektedir. Kaşların sürekli olarak alınması bir süre sonra halk arasında kaş küsmesi olarak bilinen kaşların çıkmamasına neden olmaktadır. Yanlış uygulanan yöntemlerde kaş küsmesinin daha hızlı oluşmasına neden olmaktadır.
Genel olarak saçlarda oluştuğu zannedilen saç kıran hastalığı yani Alopesi Areata, kaşlarda da çıkabilmektedir. Saç kıran hastalığı vücudun belirli bir bölümüne özgü değildir. Bu nedenle kılların olduğu her yerde görülmesi muhtemeldir. Saç kıranı birçok sebep tetiklemektedir. Bunların arasında en belirgin olanı ise stresli bir yaşam ve bağışıklık sistemindeki zayıflamadır. Görülen iki etken saç kıranı tetikler ve bu nedenle kıllarda dökülmeler görülebilir.

Kaşlardaki dökülmeyen neden olan bu iki unsurun yanı sıra kaza, ameliyat, dövme gibi etkenler nedeni ile de kaşların bir bölümünde veya tamamında dökülmeler görülebilmektedir.
Kaş Dökülmesine Hangi Bölüm Bakar?
Öncelikle vaka görüldüğünde dermatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Uzman bir hekim olan dermatolog gerekli tetkikleri yaptıktan sonra gerekli olan işlemleri gerçekleştirecektir. Eğer dökülme farklı hastalıklarla ilişkili ise gerektiğinde sizi farklı bölümlere sevk edebilmektedir. Şimdi tablo şeklinde gidilebilecek bölümleri sıralayalım.
Neden / Durum | Uzmanlık Alanı |
---|---|
Enfeksiyonlar | Dermatoloji |
Ciltle İlgili Sorunlar | Dermatoloji |
İlaç Yan Etkileri | İç Hastalıkları veya Dermatoloji |
Tiroid İlgili Hormon Sorunları | Endokrinoloji veya İç Hastalıkları |
Stres veya Anksiyete | Psikiyatri |
Beslenme Sorunları | Diyetisyen |
Kaş Dökülmesi Tedavi Yöntemleri
Kaş aldırma sonucunda kaş küsmesi ile kaşlardaki dökülme ne yazık ki geri dönüşü olamayan bir durumdur. Kaş döküldükten sonra tekrardan çıkması çok zor bir ihtimal olduğu için bu konuda kaşlara uygulanacak tedavi bulunmamaktadır. Yine de bu bilginin bir dermatolog tarafından hasta muayene ettikten sonra teyit edilmesi gerekecektir.
Saç kıran nedeni ile ortaya çıkan kaş dökülmelerinde ise çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle dermatoloji bölümüne başvurmalı ve gerekli tedavileri ivedi bir şekilde başlatmalısınız. Bu konuda doktorunuzun sizlere vereceği ilaçları kullanmanız çok önemlidir.
Saç kıran hastalığına doktorların verdiği ilaçların yanı sıra bitkisel tedavi ile de tedavinizi destekleyebilirsiniz. Özellikle bitkisel olarak sarımsak tedaviyi destekleyici en önemli unsurlardan biridir.
Kaş Dökülmesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kaşlarınızı çekerek koparmak ve yanlış yöntemlerle aldırmanız kaş dökülmesini başlatan en önemli nedenler arasındadır. Bu nedenle öncelikle bu unsurları ortadan kaldırmanızda çok büyük fayda vardır. Çünkü kaş çekme veya aldırma nedeni ile ortaya çıkacak olan kaş küsmesinin tedavisi ne yazık ki yoktur.
Stresten uzak kalmaya özen göstermenizde kaşlarınızda oluşabilecek saç kıran hastalığına karşı alacağınız bir önlemdir. Özellikle bağışıklık sisteminizin her zaman güçlü olması için beslenmenize çok önem vermeli, gerekli vitamin ve mineralleri yeteri miktarda almalısınız.
Kirpik Dökülmesi için Hangi Doktora Gidilir?
Kirpikler yapılan makyajlardan, hastalıklardan dolayı dökülebilmektedir. Kirpiklerde görülen dökülme estetik olarak insanları rahat etmektedir. İlk yapılması gereken bir Dermatoloğa görülmektir. Dermatolog yapacağı çeşitli testler ile kirpiklerin dökülme nedenini araştıracaktır. Kirpiklerin dökülme nedeni bulunduğunda ise bu nedene göre tedavi başlayacaktır.
Dermatoloji bölümünün yanı sıra bu sorun psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle Psikiyatri bölümüne de gidilmesi gerekebilir. Yüksek stres altında olmak, depresyona girmek gibi nedenlerden dolayı vücutta çeşitli etkiler görülebilmektedir ve bu etkilerden biride kirpiklerde dökülme olabilir.
Saçkıran, tiroid hastalıkları, arpacık gibi hastalıklar bu sorunun oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavi öncesinde bu hastalıkların olup olmadığı tespit edilmelidir. Eğer tespit edilen bir hastalık varsa bu hastalık üzerinde tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Daha sonrasında ise hastanın durumu kontrol edilerek kirpiklerin tekrar çıkması için gerekli tedavi yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca vitamin eksiklikleri de bu tip sorunları beraberinde getirebileceği için vitamin sayımının yapılması da oldukça önemli bir detaydır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 17 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)