Çağımızın hastalığı olarak görülen depresyon, insanları hem zihinsel hem de fiziksel olarak olumsuz etkileyerek birçok sorunla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Çoğu kişi aslında psikiyatik bir hastalık olan depresyonda olduğunun farkında dahi olmayabilmektedir. Bu nedenle kişi depresyon belirtilerini incelemeli ve bu belirtilere göre kendini analiz etmelidir.
Yaşanılan psikolojik sorunlar nedeni ile ortaya çıkan depresyonlarda ise uzman yardımı almak çok önemlidir. Bu tip durumlarda genel olarak doktora gitmekten çekinilir ancak bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Peki, depresyon için hangi doktora gidilir?
Uzmanlık Alanı | Tedavi Seçenekleri |
---|---|
Psikiyatri | İlaç tedavisi, terapi, danışmanlık hizmeti verebilir. |
Nöroloji | Beyin ve sinir sistemi değerlendirmesi, ilaç tedavisi, nörolojik faktörleri dışlanması için önemlidir. |
Aile Hekimliği | İlk değerlendirme ve başvuru noktasıdır. |
İç Hastalıkları | Somatik hastalıkları dışlanması için çok önemlidir. |
Depresyon için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Kişi eğer depresyon belirtileri yaşıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurması çok önemlidir. Çünkü depresyon progresif bir hastalıktır. Psikolojik olarak yaşanılan sorunlar nedeni ile ortaya çıkan bu hastalığa zamanında müdahale edilerek tedavi edilmezse ileri safhalarında tedavi zorlaşacağı gibi artık kişiye fiziksel olarak da zarar verecek hale gelebilmektedir.

Depresyon belirtileri çok çeşitlidir. Bazı insanlarda tek bir belirti görülebilirken bazı insanlarda birden çok veya bütün belirtiler görülebilir. Ümitsizlik, kendinden nefret etme, odaklanma problemleri, çaresiz hissetme, günlük gerçekleştirilen aktivitelere karşı ilginin azalması, iştahta azalış veya tam tersi artış, buna bağlı olarak kiloda değişiklikler, uyku düzeninin bozulması, öfke ve nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar gibi belirtiler kişinin depresyonda olduğunu gösterebilir.
Depresyona Hangi Bölüm Bakar?
Bu tip sorunlar ile karşılaşan kişilerin yapması gereken Psikiyatri bölümü uzmanına başvurmaktır. Psikiyatri bölümü psikolojik hastalıkları inceleyen, araştıran, teşhis koyan ve tedaviye yönelik çalışma yapan tıp bilim dalıdır. Bölüm uzmanları kişide öncelikle gerçekten depresyon hastalığının olup olmadığı tespit etmektedir. Bu konuda birçok test gerçekleştirilebilir.
Bölümde yapılacak olan testler sonrasında psikolojik rahatsızlık tespit edilmesi ile tedaviye başlanılmaktadır. Tedaviler ise farklı yöntemler ile gerçekleşmektedir. Hastanın durumuna göre ilaçla tedavi veya terapi ile tedavi gerçekleştirilebileceği gibi her ikisinin aynı anda yürütülmesi de söz konusu olabilmektedir.
Eğer depresyon ile alakalı olarak vücutta çeşitli sağlık sorunları yaşanıyorsa bu sağlık sorunlarına yönelik olarak da farklı bölümlere hasta sevk edilerek bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi de sağlanmaktadır. Yapılan tedavilerin etkili olması için süreklilik çok önemlidir. Hastanın iyileşmesi sonrasındaki yaşanılacak dönemde büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü kişi depresyondan kurtulabildiği gibi tekrar yakalanma ihtimali de vardır. Bu nedenle uzman doktorlardan kapsamlı bir tedavinin alınmasında büyük fayda vardır. Alınan bu tedavi ile ileri dönemlerde psikolojik sorunların daha kolay atlatılması da sağlanabilir.
Ayrıca depresyonun altta yatan sebepleri arasında sinirsel durumlar varsa nöroloji, somatik hastalıklar varsa dahiliye gibi branşlarda muayene de söz konusu olmaktadır.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 29 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 8 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)