Parry Romberg Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Parry Romberg Sendromu Nedir?

Parry Romberg Sendromu, ilerleyici, tek taraflı yüz atrofisi ile kendini gösteren nadir görülen bir hastalıktır.Tıpta Romberg Sendromu olarak ta bilinmektedir.

parry romberg sendromu nedir
Parry romberg sendromu ile ilişkili görsel.

Genellikle başlangıcı 5-15 yaş aralığındadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

Romberg Sendromu Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Bu hastalığın belirtilerinin ve bulgularını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüz ağrısıparry romberg sendromu
  • Migren
  • Hemianopia
  • Kognitif bozukluklar
  • Hemipareziler
  • Mide bulantıları
  • Kusma
  • Enoftalmus
  • Tükrük bezi ve dilin tek taraflı atrofisi
  • Hemifasiyal atrofi
  • Kişinin saç renginde değişme ve anormallikler
  • Saç pigmentasyonunda bir artış
  • Gaunt yüz görünümü
  • Kırışık ve ince cilt
  • Sinir sisteminin işletişinde aksaklıklar görülmektedir.

Parry Romberg Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Bazı araştırmalara göre bu hastalığın otoimmün mekanizmalarda bozukluk sonrasında ortaya çıktığı düşünülmektedir. Otozomal dominant olarak kalıtılmaktadır.

Romberg Hastalığı Tanısı Nasıl Konulmaktadır?

Hastanın geçmişi sorgulanmalı,detaylıca muayene edilmelidir. Tanı ve tarama için en önemli tanı araçlarımız manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografidir.

Otoantikor bakılması gibi spesifik testlerde tanıya yardımcıdır.

Parry Romberg Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisi temel olarak farmakolojik ve cerrahi tedavi olmak üzere 2 şekilde yapılır. Farmakolojik tedavide genelde doktorlar kortikosteroidler, azatioprin, metotreksat ve siklosfosfamid gibi immün süpresif ilaçları reçete ederler. Cerrahi anlamda tedavide ise bu hastalara mikro cerrahi tekniklerle yüz düzeltme ameliyatları uygulanır. Cerrahi girişimin ne zaman uygulanacağına doktorunuz karar verecektir.

Romberg Sendromu Komplikasyonları Nelerdir?

Bu sendromun komplikasyonlarını şu şekilde sıralarız:

  • KeratitParry Romberg Sendromu
  • Iritis
  • Optik sinir atrofisi
  • Yüz felci
  • Trigeminal nöralji
  • Epilepsi gibi nörolojik komplikasyonlar
  • Bazı psikiyatrik komplikasyonlar

görülebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar:


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Parry Romberg Sendromu” üzerine 9 yorum

  1. Merhabalar benim sizlere bir sorum olacaktı parry romberg rahatsızlığı için hangi doktora gitmek lazım İstanbul Esenyurt’ta oturuyorum İstanbul’da bu hastalığı bilen pek doktor yok ben nürolojiye gittim emarım çekildi vb testler yapıldı ama hiçbir şey çıkmadı benim nereye gitmem lazım ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  2. MERHABALAR..5 YAŞINDA OĞLUM VAR.PARRY ROMBERG SENDROMU VAR..YAKLAŞIK OLARAK 1,5 YIL OLDU TEŞHİŞ KONULALI..ÇOK ŞÜKÜR BU HASTALIKLA İLGİLİ BİR ÇOK KİŞİNİN BİLGİSİ VAR..2 YIL ÖNCESNE KADAR BU HASTALIĞIN İSMİNİ ÖĞRENMEK İÇİN EVİMİZİ SATTIK.İZMİR,AYDIN,MUĞLA,DENİZLİ BÖLGESİNDE Kİ DOKTORLAR BU HASTALIĞI ******************.NEYSE ARKADAŞLAR,YÜZÜNDE ÇÖKÜNTÜ,ERİME,ŞEKİL DEĞİŞİKLİĞİ BAZILARINDA ÇENEDE,BAZILARINDA SAÇ BÖLGELERİNDE,BAZILARINDA YANAK KISMINDA BAŞLAYAN BİR ÇEŞİT DERİ YEME HASTALIĞIDIR..HERHANGİ BİR ÖLDÜRÜCÜ YAN ETKİSİ YOK,SAĞLIĞNIZI ETKİLEYCEK HERHANGİ ETKİSİ YOK..FAKAT BAZI DOKTORLAR İLAÇ YAZIYORLAR,YURTDIŞINDA HASTA OLMUŞ KİŞİLERLE DE GÖRÜŞTÜM İLAÇ TAVSİYE ETMİYORLAR..DERİ YEME İŞLEMİ BİTTİKTEN SONRA AMELİYAT OLAMNIZ GEREK..ARKADAŞLAR SORU SORMAK İSTEYEN OLURSA BENİ HER ZAMAN ARAYABİLİRSİNİZ YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM..050756821** MEHMET SEZEN

    Yanıtla
    • Merhaba iyi günler ben Samsun’dan yazıyorum oğlum 5 yaşında bir nöbet akabinde morfea en coup sabre teşhisiyle 1,5 yıl mtx tedavisi gördü 2021 nisan ayı itibarı ile çekilen bt de parry romberg sendromu teşhisi koyuldu hastalığın tedavisi veya ilerleme süreci ile alakalı nasıl ve kimden bilgi alabilirim bilmiyorum her gittiğim doktor deneysel süreçlerden bahsetti bu hastalığı gören yaşayan biri ile tanışmak ve ilerleme süreçlerini birlikte paylaşabileceğim biri var mı ?

      Yanıtla
  3. Ne yazıkki bu nadir görülen rahatsızlıkla 10 yıla yakın süredir baş etmeye Çalışıyorum.5 kez ameliyat oldum fakat çok başarılı olmadı,en talihsizi hastalığı tanıyan dr yok 🙁 İstanbul’da yaşıyorum özel ve kamudaki bir çok dr,Prof,plastik cerraha gitmeme rağmen beni tatmin eden bir yol arkadaşı bulamadım.çünkü farkındayım sürekliliği olacak bir rahatsızlık.bana önerebileceginiz bir plastik cerrah (yüz anatomim ameliyatlardan sonra hepten bozuldu) birde agrılar v.b için ilerlemeyi takip etmesi için hangi dr gitmeliyim bunun içinde bir Öner’i yaparsanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Ümran Hanım. Öncelikle geçmiş olsun.
      Parry Romberg Sendromu dünyada çok nadir görülen bir hastalık olduğundan istatistiklere dayalı bilgi sayısı oldukça az ve tedavi geliştirmek amacıyla kontrollü deneyler yapmak oldukça zor.
      Plastik cerrahi konusunda size önerebileceğim bir isim maalesef bulunmamaktadır. İçinde bulunduğunuz durumun zorluğunun az da olsa farkındayım ancak dünyada çok nadir görülen hastalıklardan biri olduğundan ötürü üniversite hastanelerine gitmenizde fayda olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Allah Terör örgütü üyelerinin başına versin böyle hastalıkları… Böyle Hastalıklardan kurtulamasınlar.

    Yararlı bilgiler için teşekürler erhan bey yorum yaptığım bütün makalelerinizi okuyorum.

    Yanıtla
    • Merhabalar benim sizlere bir sorum olacaktı parry romberg rahatsızlığı için hangi doktora gitmek lazım İstanbul Esenyurt’ta oturuyorum İstanbul’da bu hastalığı bilen pek doktor yok ben nürolojiye gittim emarım çekildi vb testler yapıldı ama hiçbir şey çıkmadı benim nereye gitmem lazım ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim

      Yanıtla
  5. Gerçekten çok garip bir hastalık bu Allah şifa versin planlara umarım en kısa zamanda tedavi olurlar sizlere de teşekkür ederim bilgilendirme için

    Yanıtla

Yorum yapın