İçerik Başlıkları
Cohen Sendromu Nedir?
Cohen Sendromu, gelişimsel gecikmeler, entellektüel yetersizlikler, zayıf kas tonusu (hipotoni) ve kafa boyutunun küçük olması (mikrosefali) ile karakterize ender görülen hastalıklardan bir tanesidir. Görülme sıklığı ile ilgili kesin bilgiler bulunmasada dünya çapında yaklaşık olarak 1000 civarında vaka tahmin ediliyor. Otozomal resesif olarak kalıtılır.
İlk defa 1973 yılında Dr. M. Cohen tarafından tanımlanmıştır. Tıp dünyasında Pepper Sendromu ve Norio Sendromu olarakta bilinmektedir.
Cohen Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Cohen sendromunun belirtileri etkilenen kişiden kişiye göre büyük ölçüde değişiklik gösterebilmektedir. Bu hastalığa yakalanan bireylerde görülme olasılığı yksek belirtiler şunlardır:
- Retinal distrofi
- Progresif miyop
- Mikrosefali
- İlerleyici olmayan mental retardasyon
- Hipotoni
- Eklemlerde hiperekstensibilite

Cohen Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Coh 1 geni olarakta isimlendirilen VPS13B geninde meydana gelen mutasyonlar Cohen sendromuna sebebiyet vermektedir. Mutasyonlar neticesinde fonksiyonel VPS13B proteini üretilemez. Bu gende ortaya çıkan mutasyonların cohen sendromunun belirti ve bulgularını nasıl ortaya çıkardığı ile ilgili net bilgiler bulunmuyor.
Bu konuyla ilgili olarak bilim insanları nöronal yapıların olumsuz etkilenmesinin mikrosefali, entelektüel yetersizlik ve retinal distrofi gibi belirtilerin temelinde olduğunu düşünmekteler. Ayrıca yağ metabolizması ve depolama bozukluklarının obeziteye götürdüğü biliniyor.
Cohen Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Cohen sendromu tanısı için hekiminiz ilk etapta tıbbi öykünüzü sorgulayacak ve ardından fizik muayene yapacaktır. Gerekli görülen durumlarda ileri görüntüleme tetkiklerinden yararlanmak istenebilir.
Cohen sendromunun teşhisi klinik belirtilere ve bulgulara dayanır. Coh 1 geni üzerinde genetik çalışmalar ve testler yapılabilir ancak bu testlerin tespit oranı etnik kökene göre değişiklik göstermektedir.
Cohen Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cohen sendromu için bilinen bir tedavi prosedürü bulunmamaktadır. Temel tedavi hastalığın ortaya çıkardıı belirtilerin ve bulguların ortadan kaldırılması, iyileştirilmesine yöneliktir. Belirtilerin tespit edilip tedavi edilmesinin ardından düzenli olarak takip altında olmalıdırlar.
[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]
- http://ajoyrenewed.blogspot.com.tr/p/cohen-syndrome.html
- https://ghr.nlm.nih.gov/condition/cohen-syndrome
- https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6126/cohen-syndrome
- https://www.webmd.com/children/cohen-syndrome-10577
[/su_spoiler][/su_accordion]
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
merhabalar cohen sendromu türkiye olan var mı? bide nasıl bir tedavi uygulanıyor.
şimdiden teşekkür ederiz….
Merhabalar Safiye Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Cohen sendromu tedavisi hastada ortaya çıkmış olan belirtilerin ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Bu nedenle her Cohen hastasına uygulanabilecek standart bir tedavi biçimi yoktur. Tedavi tamamen hastaya göre belirlenmelidir. Hasta ile beraber bir uzman hekime giderek detaylı bilgi almalısınız.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.
Safiye Hanim 3kisi variz facebookta sayfa actik 0542******** ismim selami bizimle iletisim kurarsaniz seviniriz.
(Doktordan Haberler: iletişim numaranızı gizlemek durumunda kaldık. Safiye Hanım eğer sizinle iletişime geçmek isterse bize ulaşması halinde paylaşacağız.)
Lütfen iletişime geçin benimle
ozpinargokhan8@gmail.com
Lütfen iletişime geçin benimle
Merhaba, 16 aylık kızıma cohen sendromu tanısı koyuldu, mikrosefali ve nötropeni var. Bu konuda daha önce çalışma yok ne yapabiliriz yardımcı olurmusunuz nereye gitmeliyiz
Geçmiş olsun dün 14 aylık erkek bebeğimede aynı teşhis konuldu evladınız ne durumda nasıl bir yol izlediniz lütfen görürseniz cevap verin