Makat Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Makat ağrısı için hangi doktora gidilir ve makat hastalıklarına hangi bölüm bakar konusuna geçmeden önce kısaca birkaç bilgi verelim. Ülkemizde anal hastalıkların başında gelen makat ağrısı ile ilgili şikâyetler dönemsel rahatsızlıklarla ilişkilendirilse de durum çoğu zaman sağlığı tehdit eden hastalıklarla sonuçlanabiliyor.

makat agrisi icin hangi doktora gidilir
Makat ağrısı için hangi doktora gidilir ve makat hastalıklarına hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Özellikle meslek ve yaşam tarzına bağlı faktörlerin tetiklediği makat ağrısı, 25 yaş üstü yetişkin bireylerin en çok şikâyet ettikleri rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Yaşam ve meslek tarzına bağlı olmakla birlikte genetik yatkınlık ve beslenme alışkanlıklarının da önemli bir etken olduğu ilgili rahatsızlık çoğu zaman kronik bir hastalığa dönüşebiliyor. Makatta kaşıntı ile ilgili yazımıza https://doktordanhaberler.com/makatta-kasinti-icin-hangi-bolume-gidilir/ göz gezdirebilirsiniz. Bu gibi durumlarda medikal tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de paralel olarak tercih edilmektedir. Bu konuyla ilgili olarak insanlar şu şekilde aramalar yapmaktadırlar:

  1. Makat hastalıkları için hangi doktora gidilir?
  2. Makat kanaması için hangi doktora gidilir?
  3. Makat çatlağı için hangi doktora gidilir?
  4. Hangi makat sorunlarında doktora gitmeli?
  5. Makat hastalıkları için hangi bölüme gidilir?
  6. Makat çatlağına hangi bölüm bakar?
  7. Makat ağrısına hangi bölüm bakar?
  8. Makat ağrısına hangi doktor bakar?
  9. Makat sorunları için hangi bölüme gidilir?

Şimdi tüm bu sorulara cevap olacak şekilde makat ağrısı için doktora gidilir sorusuna cevap verelim.

Makat Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Doktor Bakar?

Makat ağrısı şikâyetlerinde hastalıkla ilgili yapılan hataların dışında başvurulan bölümlerde de yanlışlar yapılabiliyor. Birçok hastalıkta olduğu gibi ilgili rahatsızlıkta da Dâhiliye (İç Hastalıklar) bölümüne başvurulmaktadır. Fakat yaşadığınız ağrı nedeniyle muayene için başvurmanız gereken bölüm Genel Cerrahi bölümüdür. Hemen farkları kavramak amacıyla dahiliye hangi hastalıklara bakar ve genel cerrahi hangi hastalıklara bakar başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bir ana dal olan Genel Cerrahi bölümünün de tahlil ettiği çeşit çeşit hastalıklar nedeniyle kendi dalı altında birçok alt branşı bulunmaktadır. Makat ağrısı şikâyetlerinde tercih etmeniz gereken Genel Cerrahi doktorunuzun Proctoloji (Makat Hastalıkları) uzmanı olmasına özen göstermelisiniz.

Ana dal altında birçok branş arasında kendi içinde bir uzmanlık gerektiren makat hastalıkları, hastanın yaşam, meslek ve beslenme gibi birçok alışkanlıklarına bağlı olduğu gibi hastalığın türü ve şiddetiyle de bağlantılı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında en sık rastlananları maddeler hâlinde sıralamak gerekirse:

  • Anal Hematom (Makat bölgesinde pıhtı toplanması)
  • Tromboze Hemoroid (Boğulmuş Basur)
  • Makat Apsesi (Kuyruk sokumunda apse)
  • Anal Fissür (Makat çatlağı)

Anal Hematom : Hastalıkta en sık saptanan rahatsızlıkların başında gelen Anal Hematom, şiddetli ağrılar ve kasılmalara neden olan bir türdür. Hemoroid rahatsızlığına dönüşme potansiyeli en yüksek rahatsızlıktır. Kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma, bölgesel kanama gibi dikkate alınmayan faktörler sonrası ortaya çıkmaktadır. Hastalık tedavi süreci ortalama 1 ay kadar sürmektedir. Süreçle beraber sıcak su banyo tedavisi de paralel olarak yürütülebilmektedir. Makat bölgesinde ortaya çıkan kanamalar için https://doktordanhaberler.com/makat-kanamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ göz gezdirebilirsiniz.

Tromboze Hemoroid : Kendi içinde seviyeleri bulunan hemoroid hastalığı iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç hemoroid sırada ilk etapta dışkılama sırasında belirti vermeye başlar. Bu, sürecin ilk aşamasıdır. Dikkate alınmamasıyla birlikte toplardamar genişlemeye, anüsün iç bölgesinde meme oluşumunun meydana gelmesine neden olur. Son aşamada ise toplardamar dışkılama esnasında tamamen dışa çıkar ve uzun sürecek şiddetli sancıların meydana gelmesine neden olur. Basur tedavisi görülmemesi durumunda makat bölgesinde form bozukluğu oluşmasının yanı sıra şiddetli ağrılar meydana gelmektedir.

Makat Apsesi : Pilonidal Sinüs adı verilen ve erkeklerde sıkça rastlanan makat apsesi, özellikle kuyruk sokumu bölgesinde kıl dönmesiyle meydana gelen yumruya denilir. Dikkate alınmamasıyla birlikte zaman içinde cilt altında kıl yumağı oluşumunun artmasına ve ilerleyen süreçte şiddetli ağrıların meydana gelmesine zemin hazırlamaktadır. Makat bölgesi dışında kuyruk sokumu bölgesinde de rastlanan makat apsesine dair herhangi bir şüpheniz olması durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Zira hastalığın ilerlemesi cerrahi müdahaleye de zemin hazırlamaktadır.

Anal Fissür : Anal Fissür olarak tıp literatüründe geçen hastalık, kabızlığın neden olduğu hastalıkların başında gelmektedir. Birçok farklı faktörden ortaya çıkabilen hastalığın en sık rastlanan nedenleri kabızlık ve ıkınma olmakla birlikte dışkının sert ve kuru olmasına ve anüs iç bölgesinde yırtılma gibi önemli sonuçlar doğurmasına neden olmaktadır. Erken dönem ve kronik olarak ikiye ayrılan Anal Fissür, tahlil ve tedavi süreci aksatılmaması gereken hastalıkların başında gelmektedir. Erken dönem aşamasında dışkılama sonrası en ortalama 15 dakika gibi kısa sürelerde geçen ağrılar, kronik aşamalarda yalnızca dışkılama esnasında değil, sonrasında da yaklaşık 2 ila 3 saat arası şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bu noktada erkeklerde makattan kan çıkması ile ilgili olarak https://doktordanhaberler.com/erkekte-makattan-kan-gelmesi-neden-olur/ yazımıza göz gezdirebilirsiniz.


Makat ağrısı için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Makat Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın