Kabızlık için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kabızlık günümüzde herkesin karşılaşabileceği bir sağlık sorunudur. Birçok nedenden dolayı kabızlık ile karşılaşmak mümkündür. Geçici ve kısa süreli olan kabızlıklar genelde daha çok görülür. Ancak kabız olan kişilerin bu duruma çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise kabızlık bir süre sonra farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Ayrıca insanların sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Kabızlığın yaşandığı ve kısa sürede geçmediği durumlarda doktora başvurulması çok önemlidir. Peki, kabızlık için hangi doktora gidilir?

kabizlik hangi bolum
Kabızlık günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan bir durumdur.

Kabızlık için Ne Zaman Doktora Gidilir?

Kabızlık için ne zaman doktora gidilir konusunda kişinin kabızlık ile sürekli karşılaşması doktora gitmesi için çok önemli bir nedendir. Özellikle kabızlığın hızlı bir şekilde geçmemesi ve devamlılık göstermesi kabızlığın kronikleşmesi tespit edilmesi ile tedavi edilmesi gerekir. Kabızlığın başlıca sebeplerinden biri beslenme düzensizliğidir. Sebze ve meyve tüketiminin yeterli olmaması kişilerin kabız olmasına en büyük etken olan bir sebeptir. Diğer bir taraftan su tüketimine çok önem verilmelidir. Su tüketiminin az olması özellikle yaşlılık dönemlerinde daha çok etki ederek kabızlık daha sık görülebilir.

Kabızlığa neden olan nedenlerin arasında bilinçsiz yapılan diyetler, lif bakımından zengin olmayan besinleri çok tüketme, hareketsizlik, hamilelik ve kullanılan bazı ilaçlar bulunmaktadır. Yaşanılan kabızlık durumlarında eğer kişi kabızlığı bir haftadan fazla yazıyorsa doktora başvurmalı ve bu konuda tedavi almalıdır.

Kabızlık için Hangi Doktora Gidilir?

Kabızlık yaşayan kişi doktora başvurmak istediğinde kabızlık için hangi doktora gidilir sorusunu sorabilir. Bu konuda kabızlığın nedenine göre bölüm değişebilmektedir. Eğer kişide görülen kabızlık hormonal bozukluklar nedeni ile oluşuyorsa bu durumda Endokrinoloji bölümüne başvurmalıdır. Sindirim sisteminde oluşan sağlık sorunları nedeni ile oluşan kabızlık durumlarında ise Gastroenteroloji bölümü uzmanına başvurulmalıdır.

Kabızlığa Hangi Doktora Bakar?

Kabızlığa hangi doktora bakar konusunda kişide yukarıdaki herhangi sorun görülmediği halde kabızlık varsa bu durumda ise Beslenme Uzmanına başvurulması gerekmektedir. Diğer taraftan kabızlık sorunu ile birlikte makatta kanama gibi şikayetler görülüyorsa Genel Cerrahi veya Proktoloji bölüm uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. Bölüm uzmanları öncelikle gerekli tetkik çalışmalarını gerçekleştirerek kabızlığın nedenini saptamaya çalışacaktır. Çünkü doğru tedavi için sağlık sorununun nedeninin doğru tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Kabızlık için Hangi Bölümden Randevu Alınmalıdır?

Kabızlık için hangi bölümden randevu alınmalıdır konusunda eğer kişi kabızlığının nedenini bilmiyorsa Dahiliye bölümden randevu alabilir. Dahiliye bölümü uzmanları gerekli tetkikleri yaptıktan sonra alınan sonuçlara göre yukarıdaki bölümlerden herhangi birine hastayı yönlendirebilmektedir. Bu şekilde tespit edilen sağlık sorunlarının çözülmesi için genel olarak ilaç ile tedaviye gidildiği gibi kişinin beslenme düzeninde görülen bozukluklarında çözülmesi için gerekli tedavi işlemleri yapılır. Ayrıca tedavi sonrasında kişinin tekrar kabızlık ile karşılaşmaması için gerekli olan tavsiyelere harfiyen uymasında kabızlığın devam etmemesi için büyük fayda vardır.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın