Erkekte makattan kan gelmesi neden olur konusunda çeşitli olasılıklar göz önünde bulundurulabilir. Bu tip durumlar iki kategoriye ayrılmaktadır. Bunlardan biri melena diğeri ise hematokezyadır. Makattan gelen kan taze ve bordro renginde ise bu durum hematokezya olarak görülür. Eğer siyah renkte kan görülürse bu durumda ise melena tespiti konur. Kanamalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle kısa aralıklarla sürekli veya aniden yüksek miktarda gelen kanlarda kişi kansız kalabilir. Yaşanılan kanama sonrasında halsizlik, nefes darlığı gibi etkilerin görülmesi ise oldukça ciddi bulgulardır.
Erkekte Makattan Kan Gelme Sebepleri
Basur
Basur erkeklerde makattan kan gelmesi neden olur konusunda en sık rastlanılan hastalıklardan biridir. Kişinin sürekli kabız olması, tuvalette çok oturması gibi durumlar nedeni ile basur olabilir. Basur ise makattan kan gelmesine neden olabilir. Hemoroid çeşitli sebeplerle makatta kaşıntı yapabilir. Bu noktada makat bölgesinde ortaya çıkan kaşıntı hakkında detaylı bilgiler veren https://doktordanhaberler.com/makatta-kasinti-icin-hangi-bolume-gidilir/ başlıklı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Bağırsak Divertüker
Genel olarak kalın bağırsağın sol tarafından oluşan hastalık nadir olarak kanama gösterir. Çok nadir olarak sürekli veya yüksek kanamlar görülebilir. Bağırsak divertüker hastalığında kanamayı tetikleyen en önemli faktör aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaçların kullanılmasıdır.
Bağırsak Polipleri
Kanser ve polipleri etki olarak makattan kan gelmesine neden olabilmektedir. Cerrahi operasyonlar ile tedavi edildikten sonra çok nadir olarak tekrardan kan gelmesi söz konusu olabilir.
Bağırsak Kanseri
Erkeklerde makatta kanamalarda kişi 50 yaş ve üzeri ise genel olarak kanmanın nedeni bağırsaklarda oluşan hastalıklardır. Bağırsakta oluşan hastalık nedeni ile kanamalar parlak kırmızı renkte görülür. Belirtiler olarak kanın yanı sıra uzun süren kabızlık durumları, bağırsak alışkanlıklarında farklılık ve ishal görülür.
Anjiodisplaziye Bağlı Makat Kanamaları
Makat bölgesinde bulunan damarlarda zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Damar bozuklukları nedeni ile kanamalar görülür ve bu kanamalar makat bölgesinde tespit edilebilir. Bu tür durumlarda hastanın sağlığı büyük oranlarda olumsuz etkilenmez. Tedavi edilmesinde fayda vardır. Tedavi edilmediğinde süreklilik gösterir. Damarın yakılması ile büyük oranla tedavi başarılı olur.
Makat Çatlakları
Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen anal fissür, makat bölgesinde çeşitli nedenlerden dolayı çatlaklara ve kaşıntı ile kanamalara yol açabilmektedir. Bu çatlaklar makat bölgesinde ağrı yaparlar. Makatta ağrı ile ilgili https://doktordanhaberler.com/makat-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Makat Fistülü
Bağırsaklar ile makat derisi arasındaki geçişe fistülü denir. Tünel şeklinde olan bu bölgede çeşitli nedenlerden dolayı kanamalar görülür ve bu kanamalar makatta fark edilebilir.
Enfeksiyonlu Kolite
Bazı bakterileri bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açar. Oluşan iltihaplar ise kanama gösterebilir. İshal, kanama, kusma, bağ ağrıları, mide bulantısı, ateş gibi şikayetler görülür.
İskemik Kolite
Yaşlı olan erkeklerde bağırsağın tüm bölgesinde görülebileceği gibi en çok makata yakın yerlerde görülür. Genel olarak bağırsağın sol tarafından görülen bir damar tıkanıklığıdır. Karında ağrı, düşük tansiyon, ishal gibi belirtiler gösteren hastalık kendiliğinden geçebileceği gibi tedavi edilmediğinde kanama sıklıkları devam edebilir. Bunların dışında kabızlıkta diğer bir faktördür. Hemen https://doktordanhaberler.com/kabizlik-icin-hangi-doktora-gidilir/ başlıklı yazımıza göz gezdirin.
Erkekte Makatta Kanama Teşhis ve Tedavisi
Erkekte makatta kanama görüldüğünde hangi doktora gidilir merak edilir. Makattan gelen kan ciddiye alınmalı ve Genel Cerrahi bölümüne başvurulmalıdır. Uzman doktorlar öncelikle kanamanın nedenini bulmak için bazı tetkikler yapacaktır. Yukarıdan da anlaşıldığı gibi makattan kan gelmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Tedavinin etkili olması için doğru teşhisi yapmak çok önemlidir.
Bu konuda doktor gözle muayene edebileceği gibi ileri teknoloji cihazlarda kullanabilir. Kesin tanılar için biyopsiye başvurulabileceği gibi kolonoskopi, tomografi gibi cihazlarla sadece görüntüleme yaparak da teşhis koyabilir.
Teşhis edilen hastalığa göre de tedavi yöntemleri uygulanır. İlaç ile gerçekleştirilen tedavilerin yanı sıra özellikle ileri derecedeki hastalıklarda cerrahi operasyonlar gerçekleştirilerek hastalığın tedavisi yapılır. Tedavi sonrasında hastalıkların tekrarlamaması için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi verilir. Bu noktada makattan kan gelmesi için hangi bölüme gidileceğini anlatan detaylı yazımıza https://doktordanhaberler.com/makat-kanamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ göz gezdirebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
HOCAM İKİ DEFA APSE PROBLEMİ SONRASINDA ANAL FİSTÜL TEŞHİSİ İLE İKİ DEFA APSE DEN BİR DEFADA 2009 YILINDA FİSTÜL AMELİYATI OLDUM ŞİMDİ UZUN SÜRE YÜRÜYÜŞ YAPTIĞIMDA MAKATTA KAŞINTI VE ISLANMA HİSSEDİYORUM TAHARETLENME SONRASI PEÇETEDE PEMBEMSİ BİR KAN VE SARI GAYTA OLUŞUYOR SEBEBİ NEDİR (TUZLU FISTIK SARI VE BEYAZ LEBLEBİ ÇOK TÜKETİYORUM BU BİR YIRTILMA YAPARMI İLTİHAP GÖRÜLMÜYOR) BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM SAYGILARIMLA