Boyun Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Akut yani aniden ortaya çıkan boyun ağrıları genellikle medikal ya da farklı tedavilerle düzelme gösterir ancak bu ağrıyı yaşan hastaların birçoğu benzer ağrıları ilerleyen süreçlerde de yaşayacaktır. Soğuk aldıktan sonra, bilgisayar başında uzun oturduktan sonra ya da garip bir pozisyonda uyuyakaldıktan sonra boyun ağrısı ortaya çıkabilir ancak çoğu durumda ortada suçlayabileceğimiz net durumlar yoktur. Genellikle bir ile iki hafta aralığında kendiliğinden düzelebileceği gibi çok uzun süreler devamlılık gösterebilir. Bu yazımda boyun ağrısı hakkında genel geçer bilgiler verirken diğer yandan boyun ağrısına bakan bölüm ve hangi durumlarda hangi bölüme gidileceğini anlatmaya çalıştım. (Kaynak No:1)

Boyun Ağrısının Kaynağı Nedir?

İnsanlar arasında kronik hastalıklardan biri olarak değerlendirilen boyun ağrısı durumu boyun fıtığı, artrit, kemik hastalıkları, nörolojik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar. Bunların dışında rutin günlük işlerde bu tip ağrılara sebebiyet verebilir.

Sıradan bir günde aniden yaptığınız dengesiz bir hareket ya da eşya taşırken dikkatli olmamak veya doğru egzersiz yapamamak gibi çeşitli faktörler boyun bölgesinde yer alan kasları veya sinirleri olumsuz etkileyebilir. Bu tip hareketler oldukça tehlikeli ve riskli hareketlerdir. Boyun düzleşmesi ise diğer bir boyun ağrısı nedenidir. Boyun düzleşmesi hakkında detaylı bilgi almak için hemen alttaki butona tıklayabilirsiniz.

Boyun Ağrısı Yapan Hastalıklar

– Günlük yaşantıda ortaya çıkan stres faktörü
– Menenjit rahatsızlığı
– Boyunda düzleşme ya da servikal lordoz görülmesi
– Gebelik durumu olması
– Bazı kemik rahatsızlıkları
– Omurlarda enfeksiyon olması
– Romatoid artrit gibi hastalıklar
– Hormonlara bağlı olarak görülen rahatsızlıklar
– Kas gerginliği veya spazmı
– Boyunda görülen kitleler
Duruşda bozukluk olması

Boyun bölgesinde meydana gelen ağrı oluşumu genellikle omuzlara ve kollara da yayılabileceği gibi bazı etkenlere bağlı olarak bir takım hastalarda baş ağrısı gibi sonuçlar da doğurabilmektedir. Bu noktada alttaki yazıma göz gezdiriniz.

Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan boyun ağrısı için gitmeniz gereken bölüm ilk önce aile hekimliğidir. Aile hekiminiz ilk etapta genel muayenenizi yapacak boyun ağrınızın neyden kaynaklandığı hakkında muayene sonucuna dayanarak fikir yürütecektir.

Boyun Ağrısı için Hangi Poliklinikten Randevu Alınır?

İlk olarak boyun ağrısı şikayeti için aile hekiminize başvurmalısınız.

Aile hekiminize başvurmadığınız veya başvuramadığınız durumlarda bu şikayetiniz için başvurabileceğiniz bölümlerin başında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü gelmektedir.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümü de bazı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan boyun ağrıları ile ilgilenir ancak bu belirlemeyi mutlaka aile hekiminize veya bir başka sağlık profesyoneline yaptırmalısınız.

boyun ağrısına bakan bölüm
Boyun ağrısı hangi bölümden randevu alınır sorusunun cevabıdır.

Bazı boyun ağrılarına ise genel dahiliye bölümü bakmaktadır. Yani internet ortamında gazetelerde yayınlanan “boyun ağrısı için şu bölüme gidilir” ifadeleri oldukça yanlıştır. Boyun ağrısı için çok fazla sayıda farklı bölüme gidilebilir. Boyun ağrısı yapan hastalıkların sayısı çok fazladır.

Sonuç olarak boyun ağrım var hangi bölüme gitmeliyim?

Boyun ağrısı şikayetiniz için gitmeniz gereken bölüm aile hekimliği bölümüdür. Aile hekiminiz sizin için en doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

Kaynakça:

  1. Epidemiology, diagnosis, and treatment of neck pain – PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: 17.09.2021
  2. Neck pain: Overview – InformedHealth.org – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim tarihi: 17.09.2021

(Bu yazı ilk defa 28 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 17 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın