Duruş Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Duruş Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Duruş bozukluğu için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Küçük yaşlardan itibaren bir alışkanlık hâline gelen oturma şekilleri, ilerleyen yaşla birlikte duruş bozukluğu başta olmak üzere birçok ortopedik sorunun ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor. Doğuştan meydana gelen komplikasyonların yanı sıra beslenme alışkanlıklarıyla da paralel bir şekilde gelişme gösteren duruş bozukluğu, ilerleyen zamanla birlikte düşük seviye tedaviler ile çözülebilecek patolojik bir vaka olmaktan çıkıp ciddi omurga kaymalarına, şekil bozukluklarına yol açarken, gündelik hayatı doğrudan ve önemli ölçüde etkilemektedir.

durus bozuklugu icin hangi bolume gidilir
Duruş bozukluğu için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Henüz bebeklikten başlayan ve özellikle gelişme çağında daha sık saptanan duruş bozukluğu, yaş, cinsiyet ve genel sağlık durumunun yanı sıra kemik yapısının direnç gücüyle bağlantılı olarak ortaya koyduğu şekil bozukluklarının yanı sıra şikâyete neden olan belirtilerde de önemli ölçüde hayati veriler göstermektedir. Kadınlarda bu durum boyun ya da genel olarak sırt bölgesinde kendisini gösterirken, erkeklerde bel ya da genel eklem ağrıları olarak saptanmaktadır.

Genel kontroller doğrultusunda ortaya çıkan bu veriler birçok farklı değişkene bağlı olarak farklı sonuçlar verse de, eklem ağrıları özellikle tedavinin ihmal edilmesi ve ilerleyen yaşla birlikte gündelik hayatı doğrudan etkileyen şiddetli ağrılara yol açmaktadır.

Gelişme çağındaki çocuklarda sıkça rastlanan kötü ya da dengesiz beslenme alışkanlıklarıyla birlikte saptanan duruş bozukluğu, ilerleyen yaşlarda kamburluk, omurga kayması ya da bölgesel şekil bozukluklarına yol açmaktadır. Peki, söz konusu duruş bozukluğu için erken dönem alınabilecek önlemler nelerdir?

  • Ülkemizde her ne kadar ihmal edilse de, “omurga muayenesi” sık sık yaptırılması gereken hastalık kontrolleri arasında yer almaktadır. Gerekli omurga muayenesini yılda en az iki kez yaptırmalı, oluşabilecek duruş bozukluğu, omurga kayması ya da herhangi bir rahatsızlığa işaret eden şiddetli eklem ağrılarının önüne geçmelisiniz.
  • İş, okul ya da gündelik hayatınızda oturma ve yatış pozisyonlarınızı daha sağlıklı bir hâle getirmelisiniz.
  • Gün içinde belli aralıklarla egzersiz yapmalısınız.
  • Kötü ya da dengesiz bir beslenme alışkanlığınız varsa uzman bir hekim tarafından gerekli kontrollerin ardından beslenme alışkanlıklarınıza düzen getirmelisiniz.
  • Yatak tercihinizde mümkün mertebe ortopedik modelleri seçmeli, yatış pozisyonlarınızı daha sağlıklı ve ortopedik açıdan daha uygun pozisyonlar olarak seçmelisiniz.
  • Gün içinde kullandığınız sandalye ya da diğer eşyalarda da benzer şekilde ortopedik modelleri tercih ederek duruş bozukluğu sorununun önüne geçebilirsiniz.
  • Özellikle bol vitamin ve demir içeren besinleri haftalık olarak tüketmeli, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmalısınız.
  • Oturma, yürüyüş ve duruş şekillerinizde daha dik ve sağlıklı bir yapıya kavuşmak için gün içinde küçük egzersizler yaparak doğru ve sağlıklı pozisyonları alışkanlık hâline getirebilirsiniz

Duruş Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Duruş bozukluğu ya da duruş bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir ağrınız varsa başvurmanız gereken bölümler, Ortopedi, Fizik Tedavi ya da Travmatoloji bölümüdür. Ortopedi ya da Fizik Tedavi bölümlerinin yapacağı kontrollerin ardından gerek görülmesi durumunda Travmatoloji bölümüne sevk edilebilirsiniz. Gerek görülmesi durumunda bölümler kendi aralarında ortak bir tedavi yöntemi belirleyebilirler.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın