Nöroşirürji ya da beyin ve sinir cerrahisi olarak bilinen bu tıp branşı, merkezi ve periferik diye ikiye ayrılan sinir sisteminin tüm hastalıklarıyla ilgilenen bir tıp branşıdır. Aynı zamanda nörocerrahi olarak bilinir. 6 yıllık tıp fakültesi mezuniyetinin ardından 4 yıllık nöroşirürji eğitimini tamamlayan hekimlere nöroşirürjiyen, nörocerrah veya beyin ve sinir cerrahisi uzmanı denir. Hastalar genellikle internet ortamında nöroşirürji hangi hastalıklara bakar, nöroşirürji neye bakar, beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalıklara bakar, beyin ve sinir cerrahisi neye bakar şeklinde aramalar yapmakta ve yoğun bir bilgi kirliliği ile karşılaşmaktalar. Bu bilgi kirliliğinin önüne geçmek için bu yazıyı siz değerli ziyaretçilerimiz ile buluşturuyoruz.
Nöroşirürji Bölümü Neye Bakar?
Bilindiği üzere nöroşirürjinin diğer bir adı Beyin ve Sinir Cerrahisi’dir. Halk arasında beyin cerrahisi bölümü sadece beyin ameliyatı yapan doktorlar olarak düşünülür. Oysa beyin ve sinir cerrahisi bölümü bundan çok daha fazlasını içerir. Kafa içerisinde bulunan merkezi sinir sistemi dışında parmak uçlarına kadar uzayan periferik sinir sistemi ağının da hastalıklarıyla ilgilenir.
Beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlaşan hekimlere Nöroşirürjiyen adı verilir.

Temel olarak beyin cerrahının rolü nörolojik hastalıkların ameliyat ve ameliyat dışı yönetimini sağlamaktır. Bu açıdan Nöroşirürji, çoğu tıp branşı ile beraber çalışmak durumundadırlar.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?
Temel olarak baktığımızda uzun süren ve geçmeyen ağrılar, ağır travma sonucunda ortaya çıkan yaralanmalar, merkezi ve periferik sinir siteminde ortaya çıkan tümörler, sinir sisteminde oluşan enfeksiyonlar ile ilgilenir. Nöroşirürjinin baktığı hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Beyin ve Sinir Cerrahisinin Baktığı Hastalıklar
- Beyin, omurga ve periferik sinirlerin malign tümörleri nöroşirürji cerrahları tarafından tedavi edilir. Meningioma, epidermoid, dermoid, hemanjiyoblastom, kolloid kist, subependimal dev hücreli astrositom, pleomorfik ksantoastrositom ve kraniyofarenjiyom bu tümörlerden bazılarıdır.
- Nörovasküler Hastalıklar nöroşirürjik hastalıklar listesi içerisindedir. Anevrizmalar ve arteriovenöz malformasyonların yanı sıra beynin ve omuriliğin diğer nörovasküler problemleri de bu kapsamdadır.
- Hipofiz Tümörleri ve bazı nöroendokrin bozukluklar: Akromegali, Cushing hastalığı gibi…
- Akustik nöroma gibi kraniyal baz hastalıkları
- Boyun, bel ve sırt ağrısı
- Sinir sıkışma sendromları gibi omurga ve periferik sinir hastalıkları
- Spina bifida, siringomyeli, miyelomeningosel, hidrosefali, kraniyosiyoostoz, lipoma, dermal sinüs, ensefalosel, sukadukal stenoz gibi pediyatrik bozukluklar
- Von Hippel Lindau hastalığı ve nöromatozis gibi nörogenetik hastalıklar
- Trigeminal Nöralji ve bazı fonksiyonel nörolojik bozukluklar
Nöroşirürjinin baktığı hastalıklar yüzlercedir ve hepsini buraya yazmamız mümkün değildir. Ayrıca hastalıkların bazılarına sadece nöroşirürji bakarken bazılarına ise diğer tıp branşları ile ortak bakmaktadırlar. Nöroşirürji ya da beyin cerrahisi bölümünün incelediği yüzlerce hastalığın listesine ulaşmak için buraya tıklayınız.
https://doktordanhaberler.com/ense-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/
Nöroşirürji Hangi Ameliyatları Yapar?
Beyin ve sinir cerrahisi sadece beyin ameliyatı yapar gibi bilinsede aslında çok fazla farklı operasyonun içerisindedir. Şimdi beyin ve sinir cerrahisinin yaptığı ameliyatlara değinelim.
Beyin ve Sinir Cerrahinin Yaptığı Ameliyatlar
- Anevrizma ameliyatları
- Tümör ameliyatları
- Serebrovasküler ameliyatlar
- Epilepsi hastalığı ile ilgili ameliyatlar
- Parkinson hastalığı ile ilgili ameliyatlar
- Omurga ameliuyatları
- Travmalara bağlı gerekli ameliyatlar
Hangi Şikayetler ile Nöroşirürji’ye Gidilir?
Hastalar bir takım şikayetleri sonucu çoğu zaman hangi bölüme gideceğini bilemezler. Hastane ile çok içli dışlı olan hastalar bölümler hakkında bilgi sahibi olsa da diğer bireyler bundan habersiz olabilirler. Bu oldukça doğal bir durumdur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için hemen hangi şikayet için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Nöroşirürjiye Hangi Şikayetler için Başvurulur?
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Sırt ağrısı
- Bacak ağrısı
- Travmalar
- Çeşitli bölgelerde uyuşma, karıncalanma
- Çeşitli bölgelerde titreme şeklinde çoğaltılabilir.
Merak ettiklerinizi ve sormak istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhaba benim baş dönmesi var kafamda hafif uyuşma var nöroloji doktoruna gittim bana kan sulandırıcı verdi fakat hala baş dönmem geçmedi altı ay oldu normal mi sizce bani bigilendirimisiniz lütfen
Merhaba bana Auralı göz migreni teşisi konuldu. hangi bölümde tedavi görmeliyim ?
Merhaba benim boyun bölgemde kireçlenmeye bağlı ağrılarım var.C5 ve C6 disklerimde düzleşme olduğu söylendi.15 gün fizik tedavi oldum ancak bir netice alamadım.Şu an boynumu sol tarafa çevirdiğimde ağrı olmakta uzun şekilde sırtüstü yattığım zaman kalkmakta zorluk ve acı çekiyorum.Ne yapmalıyım ? Hanği doktoro gitmeliyim ?