En Detaylı “Tranko Buskas” Rehberi 2022

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tranko Buskas, kontrole tabi reçete ile verilen ruhsal sallantılara bağlı olarak ortaya çıkan krampların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Oldukça geniş kullanım alanı olmakla birlikte sıklıkla midede yanma ve mide bölgesinde görülen kramplarda reçete edildiğini görmekteyiz. İlacın içeriğinde tranko buskas etken maddesi olarak medazepam ve hiyosin-N-butilbromid bulunmaktadır. Medazepam benzodiyazepin türevi anksiyete giderici, kasılma azaltıcı, rahatlatıcı ve kas gevşetici özellikleri olan bir maddedir. Hiyosin-N-butilbromid ise düz kaslar üzerinde sinir sisteminin etkisinin azaltılmasını sağlar. Bu iki etken maddenin kombinasyonu ile bazı hastaların mucize olarak tanımladığı bu ilaç ortaya çıkıyor. Bu yazımda oldukça detaylı bilgiler verecek ve kafanızdaki soru işaretlerini bir bir gidereceğim.

Tranko Buskas Nedir?

Tranko Buskas reçete dışında eczanelerden temini mümkün olmayan ruhsal sallantılara bağlı olarak karında meydana gelen krampların ve spazmların tedavi edilmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Turuncu rengiyle dikkat çeken aile sağlığı merkezlerinde kırmızı ağrı kesici (dolorex 🙂 )isteyen teyzelerin unutmayacağı bir formdadır.

tranko buskas tablet
Tablet şeklinde turuncu renkli kokusuz ve oval formdadır.

Tranko buskas kontrole tabi bir ilaçtır. Bunun nedenini yazımın devamında açıklayacağım.

Dikkat Piyasa Adı Tranko Buskas 10+10 Kullananlar

Tranko buskas isimli ilacın bu şekilde isimlendirilmesinin temel sebebi içerisinde etken madde olarak “10 mg medazepam” ve “10 mg hiyosin” içermesinden kaynaklanmaktadır.

Renginin yanı sıra kokusuz olması nedeniyle içimi kolaydır. 20 tablet ve 40 tablet olmak üzere birden fazla çeşidi vardır. Şimdi Tranko Buskas’ı bu kadar güçlü yapan özelliklerini sıralayalım:

  1. Anksiyolitik : Kaygı ve korku giderici olması
  2. Antikonvülzan : Sinir sistemini etkileyerek kasılmaları gidermesi
  3. Sedatif : Sakinleştirici özellikte olması
  4. Kas Gevşetici : Kaslarda kasılmayı önlemenin yanı sıra gevşeme yapması

Bilinen Tranko Buskas Çeşitleri Nelerdir?

Tranko buskas isimli ilacın herhangi bir çeşidi bulunmamaktadır. Sadece içerisinde 20 adet ve 40 adet bulunan formu vardır. Her ikisi de 10+10 etken maddelidir ve aynı özelliktedir. Sadece ilaç adedi farklıdır.

Kontrole tabi diğer ilaçlar gibi bağımlılık yapma potansiyeli oldukça fazladır. Hastalar ilacı kullandıkça bağımlılık seviyesi artmaktadır. Dolayısıyla doktor kontrolü dışında kullanılması ve edinilmesi yasaktır. Bu noktada doktor önerileri dışına lütfen çıkmayınız.

Tranko Buskas Ne İşe Yarar?

Turuncu renkli bir ilaç olmasının yanı sıra temel olarak hastaların karınlarında görülen spazmların çözülmesi ve krampların giderilmesi için kullanılır. Birçok farklı sağlık kurumunda farklı doktorlar yine farklı amaçlar için bu ilacı reçete edebilir. Peki tranko buskas nedir, ne için kullanılır? İşte tranko buskas kullanım alanları:

  • Geçmeyen hıçkırık tedavisinde
  • Ağrılı regl dönemi geçiren kadınlarda
  • Rahim bölgesinde görülen kramplarda
  • Regl döneminde ortaya çıkan huysuzluk ve gerginlik halinin giderilmesinde
  • Dumping sendromu ve kolitis ülseroza gibi hastalıkların sebep olduğu bağırsak kasılmalarının tedavisinde
  • Safra kesesi ve safra yollarında görülen kasılmaların giderilmesinde
  • Mide kramplarında ve mide yanmasında

Tranko Buskas Nasıl Kullanılır?

Üreme sistemi ve sindirim sistemi düz kas adı verilen yapılarla çevirilidir. İç organların bir bölgesinde kramp ortaya çıkabilmesi için bu düz kaslar kasılı kalmalıdır. Bu tip bir durum ortaya çıktığında etken madde olarak bulundurduğu “hiyosin-N-butilbromid” sayesinde düz kaslardaki bu katılaşmayı çözer ve krampın hissedilmemesini sağlar.

Tüm bu etkinin hissedilmesi için ilacın uygun dozlarda ve uygun sıklıkta kullanılması gerekmektedir. Uygun doz ve sıklık ise sadece doktor tarafından belirlenebilir. Doktorunuz muayene sonrasında sizin için en uygun kullanım şeklini belirleyecektir.

Tranko Buskas doktorunuz farklı bir tedavi şekli önermediği sürece günde üç kere 1 tablet yani 3×1 şeklinde alınmalıdır. Yemeklerden önce aç karnına bol miktarda su ile birlikte parçalanmadan yutulmalıdır.

Tranko Buskas Bağımlılık Yapar mı?

Uygun doz ve sıklıklarda kullanıldığı sürece bağımlılık etkisi minimizedir. Bu sıklık ve dozu ise sadece doktorunuz belirlemelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Doğru dozaj
  • Doğru sıklık
  • Doğru tedavi süresi

İşte bu üç altın kurala dikkat edilirse bu ilaçtan maksimum düzeyde fayda sağlamamak için hiçbir neden yoktur. Bu kurallara uyulmadığında bağımlılık yapma potansiyeli oldukça yüksektir. Aile sağlığı merkezlerinde çalıştığım dönemde yanlış kullanım sonucu bağımlı olan çok sayıda hastam mevcut idi. İki günde bir gelip tranko buskas yazdırmaya çalışırlardı. Bu nedenle oldukça dikkatli kullanmanızda fayda görüyorum.

Tranko Buskas’ın Farklı Yaş Gruplarında Kullanımı

Hemen belirtmeliyim ki çok ekstrem durumlar olmadığı sürece çocuklarda bu ilacın kullanılması önerilmemektedir. Çocuk hastalarda benzer şikayetler görseniz bile doktorunuza danışmadan kullanım yapmayınız.

tranko buskas nedir
Tranko Buskas sadece doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Bir diğer önemli husus ise 65 yaş üstü hastalar. Bu hastalarda hekim hastasının muayene sonucuna göre önceki paragrafta bahsettiğim dozların dışına çıkabilir. Daha düşük dozlarda kullanım önerebilir ancak bu sadece doktor kontrolü ile mümkün olabilir.

Tranko Buskas Aç mı Tok mu İçilmelidir?

Genelde yemeklerde sonra yerine yemeklerden önce tüketilmesi önerilir ancak nihai kararı doktorunuz vermelidir. Aç karnına tüketilmelidir.

Tranko Buskas’ı Kullanmanız Gerekenden Fazla Kullandıysanız

Eğer doktorunuzun önerdiği dozun üstüne çıktıysanız ve yanlış kullanım yaptıysanız vücudunuzda bir takım etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler sizi endişeye sğrğkleyebilir ve panik yapabilirsiniz. Bu tip durumlarda hemen en yakın sağlık kurumuna başvurmalısınız.

Eğer önerilen dozun üstünde kullanım yapılırsa vücutta çarpıntı yapacak kadar kalp atımlarının hızlanması, idrar yaparken zorlanma, bağırsak hareketlerinde azalmalar ve görme bozukluğu gerçekleşebilir. Hatta bir adım ileri giderek solunum yetersizliğine sebebiyet verebilir. Tüm bu bahsettiğim vücut bölgelerinde düz kaslar kasılarak görev yapar. Örneğin soluk alıp vermeyi sağlayan düz kaslar ilacın içinde ve aşırı miktarlarda alınan “hiyosin-N-butilbromid” nedeniyle kasılamayabilir. Kasılma olmazsa soluk alıp verme gerçekleşmez. Dolayısıyla hayati fonksiyonlar yerine getirilememiş olur. Bu nedenle siz siz olun doktor önerisi dışına asla çıkmayın.

Bir Dozu Almayı Unuttum

Diyelim ki sabah dozunu aldınız ama öğlen dozunu almayı unuttunuz. Akşam saatlerinde bu durum aklınıza geldi. Sizde öğlen almadığınız için akşam iki doz aldınız. İşte şimdi hapı yuttunuz 🙂 İşin şakası bir yana bir doz unutsanız bile onu telafi etmek için sonraki kullanımda iki doz alım yapmayınız. Unuttuğunuz dozlar için yapacak bir şey bulunmamaktadır.

Hamilelik Döneminde Kullanımı

Doktorunuza muayane sırasında hamile olduğunuzu beyan ettiğinizden emin olunuz. Genellikle rutin uygulamada gebelere bu ilaç verilmez ancak istisnai durumlar olabilir.

Tranko Buskas gebelik kategorisi C olan bir ilaçtır.

Emzirme Döneminde Kullanımı

Emzirme döneminde yine gebelikte olduğu gibi rutin olarak bu ilaç reçete edilmez. Özel durumlar dışında emzirme döneminde kullanmayınız. Anne sütü yoluyla bebeğe geçer ve bebeğin hayati fonksiyonlarını tehdit edebilir. Dikkatli olunuz ve doktor kontrolü dışında kullanım yapmayınız.

Diğer İlaçlarla Kullanımı

Bazı ilaçlar tek başlarına kullanıldığında çok güzel etki yaparken birlikte kullanıldıklarında istenmeyen bir takım etkiler ortaya çıkarabilirler. Aşağıda bahsedeceğim ilaçları rutin olarak kullanıyor olmanız halinde bu ilacı kullanmayınız veya kullanmanız gerekiyorsa doktor kontrolü altında kullanınız. Hemen bu ilaçları maddeler halinde sıralayalım.

  • İpratrotium ve tiotropium gibi bronşları rahatlatıcı ilaçlar
  • Butirofenon gibi psikotik ilaçlar
  • Amantadin gibi antiviral ilaçlar
  • Metaklopramid gibi bulantı önleyici ilaçlar
  • Kinidin ve disopramidin gibi anti aritmik ilaçlar
  • Barbitürat ve fenotiyazin gibi yatıştırıcı ilaçlar
  • Alkol kullanımı

Tranko Buskas Yan Etkileri

Her tıbbi ilacın olduğu gibi bu ilaçta da bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. En yaygın görülen yan etkiler arasında ağız kuruluğu, deride kızarıklık ve kalp atışlarının sayısında artış görülebilir. Bunlardan daha seyrek olacak şekilde :

  • Nefes alıp verirken zorlanma
  • Anafilaksi
  • İdrarın vücuttan atıldığı sırada zorlanma
  • Deride morluklar ortaya çıkması
  • Sinirlilik ve öfke hali görülür.

Bu etkilerden daha seyrek görülen veya nadir görülen yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Baygınlık geçirilmesi
  • Nöbet benzeri durumlar
  • İdrar renginde değişiklik
  • Göz bebeklerinde titreme
  • Normal görmenin bozulması
  • Yürüme sorunları görülebilir.

Hemen idrar renklerinin ne anlama geldiklerini anlattığım yazımı okumak için Koyu İdrar Neden Olur? bağlantısını takip ediniz.

Bu bahsettiğim etkilerin dışında henüz sıklığı bilinmeyen ancak rastlanma ihtimali olan etkiler ise şunlardır:

  • Cinsel istekte azalma görülmesi
  • Adet düzeninde bozulma
  • İshal veya kabızlık
  • Kan basıncında düşme
  • Terleme bozuklukları
  • Uyuşukluk ve yorgunluk hali

Terleme ile ilgili enteresan bilgiler içeren yazıma ulaşmak için Aşırı Terleme için Hangi Bölüme Gidilir? bağlantısını takip edebilirsiniz.

Tranko Buskas’ı Kimler Kullanmamalı

Hemen maddeler halinde ilacın hangi durumlarda kullanılmaması gerektiği hakkında bilgiler verelim. İlacı kullanmadan önce bu listeye mutlaka göz gezdirmelisiniz:

  • Tiroid bezleriyle ilişkili bir rahatsızlığınız varsa
  • Kalp yetmezliği veya kalp ile ilgili bir rahatsızlığınız varsa
  • Gözlerle ilişkili bir hastalığınız varsa
  • Bağırsaklarda tıkanıklık varsa
  • İdrar yollarında tıkanıklık varsa
  • Alkol veya madde bağımlılığınız varsa
  • Kalın bağırsaklarda büyüme gibi bir rahatsızlığınız varsa
  • Göz tansiyonu varsa
  • İlaç içerisindeki etken maddelere karaşı bir allerjik yanıtınız varsa
  • Kas güçsüzlüğü gibi bir kas hastalığınız varsa ilacı kullanırken dikkatli olunuz, gerekirse kullanmayınız ve mutlaka doktor kontrolünde kullanınız.

2022 Tranko Buskas Prospektüs Bilgileri

Aşağıda en güncel haliyle trankos buskasın prospektüs bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Tranko Buskas Aile Hekimi Yazabilir mi?

Aile sağlığı merkezlerinde muayene olduğunuz aile hekimlerine sıkça yazdırılmaya çalışılır bu ilaç. Genellikle uzman hekimler reçete eder. Bunlar tamamen benim klinik tecrübem ve istatistiklerime dayalı bilgilerdir. Lafı uzatmadan hemen sorunun cevabını vereyim.

Aile hekiminiz muayene sonrasında uygun görürse tranko-buskas yazabilir.

İlacınızı reçete ettirdikten sonra eczanelerden herhangi bir sorun yaşamadan alabilirsiniz.

2022 Güncel Trankos Buskas Fiyatı

2022 yılı itibariyle eğer reçetesiz satılıyor olsaydı eczaneye gidip bir tanko buskas istiyorum dediğinizde ödeyeceğiniz tutar 25 TL civarı olacaktı ancak şu anda ülkemizin geçtiği zor süreçler nedeniyle fiyatlar hızla değişmektedir. Yani satın alacak olanlar ve tranko buskas 10+10 kullananlar fiyatı sıkça kontrol etmelidirler. Özetle:

Tranko Buskas Eczane Fiyatı 25 TL civarındadır.

Tranko Buskas SGK karşılıyor mu?

Bu ilaç SGK tarafından geri ödeme kapsamında olan ilaçlar listesindedir ve karşılanır. Ayakta raporsuz ve yatan hastada karşılanır.

Tranko Buskas Reçetesiz Alınır mı 2022

Bu ilaç kontrole tabi olarak verilmektedir. Dolayısıyla eczaneden doğrudan reçetesiz alınamaz. Mutlaka bir hekimin reçete etmesi gerekmektedir.

tranko buskas reçetesiz alınır mı
Tranko buskas reçetesiz alınamaz.

Tranko Buskas Kullananların Yorumları

Şimdi bu başlık altında internet ortamında sıkça sorulan bazı sorulara kısa ve net cevaplar vereceğim. Haydi sorularımıza geçelim.

Tranko Buskas Kilo Yapar mı?

Cevap : Bilinen kilo aldırıcı etkisi bulunmamaktadır.

Tranko Buskas Muadili Var mı?

Cevap : Muadili bulunmamaktadır.

Tranko Buskas Mide Bulantısı Yapar mı?

Cevap : Bazı durumlarda yapabilir.

Tranko Buskas Nasıl Bırakılır?

Cevap : Bırakmak için mutlaka profesyonel bir yardım almalısınız. Kontrole tabi bir ilaç olması nedeniyle potansiyel olarak tehlikelidir.

Tranko Buskas Sağlık Ocağı Yazar mı?

Cevap : Evet sağlık ocağında aile hekiminiz tarafından yazılabilir.

Tranko Buskas Alkolle Alınırsa Ne Olur?

Cevap : Alkolle birlikte alındığında zehirlenme yaparak hayatınızı riske edebilir.

Tranko Buskas Ödem Yapar mı?

Cevap : Bilinen ödem yapıcı etkisi bulunmamaktadır.

Tranko Buskas Reçetesiz Alınır mı?

Cevap : Reçetesiz alınması mümkün değildir. Reçete ettirerek alınabilir.

Tranko Buskas Sürekli Kullanılır mı?

Cevap : Sürekli kullanılmaz. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır.

Tranko Buskas Sigara ile Etkileşir mi?

Cevap : Sigara ile bir etkileşimi bilinmemektedir.

Tranko Buskas Uyku Yapar mı?

Cevap : Sedatif etkili olduğu için gevşetici ve uyku haline büründürücü etkisi olduğu düşünülebilir.

Tranko Buskas Unutkanlık Yapar mı?

Cevap : Bilinen unutkanlık yapıcı etkisi bulunmamaktadır.

Tranko Buskas Ağrı Kesici mi?

Cevap : Bilinen unutkanlık yapıcı etkisi bulunmamaktadır.

Tranko Buskas Bitkisel mi?

Cevap : Hayır bitkisel değildir.

Tranko Buskas Kalp Çarpıntısı Yapar mı?

Cevap : Kullanıma bağlı olarak yapabilir.

Tranko Buskas Halsizlik Yapar mı?

Cevap : Zaman zaman halsizlik hissettirebilir.

Tranko Buskas Kırmızı Reçete mi?

Hayır. Bu ilaç kırmızı ya da yeşil reçeteli değildir. Sadece kontrole tabi olarak reçete edilir.

Kaynakça:

1. Antikolinerjik Olan Hiyosin N-Butil Bromür Etken Maddesinin İnsan Serum Paraoksonaz-I Enzimi Üzerine İn Vitro Etkisi (erzincan.edu.tr) Erişim Tarihi: 01.07.2021 

2. Medazepam - Vikipedi (wikipedia.org)  Erişim Tarihi: 01.07.2021

3. Medazepam | C16H15ClN2 - PubChem (nih.gov)  Erişim Tarihi: 19.02.2022

4. Medazepam - an overview | ScienceDirect Topics  Erişim Tarihi: 19.02.2022
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“En Detaylı “Tranko Buskas” Rehberi 2022” üzerine 23 yorum

  1. Merhabalar hocam okuduğum yorumlar hep 2021 in yorumları yazınızın üstünden 1 yıl geçmiş neredeyse ama ben belki cevap alabilirim diye yazmak istedim 2. Doğumumdan 3 ay sonra yutma güçlüğü başladı endoskopi pasaj grafisi çekildim hafif gastirit dışında birşey çıkmadı nörolejik olabilir mi diye nöroloji doktoruna gözüktüm nörolojik olmadığınıda öğrendim gittiğim 2. Gastroenteroloji doktorum tahlillerime filmlerime baktı şikayetlerim sonucu globus hissi teşhisi koydu kaygı bozukluğu mükemmellicetcilik ani korku geride yaşanan travmalar sonucunda son yaşadığın bir travmada hepsinin patlaması ve spaz kas gerginliği vücudun kendini gevşetememisi uyuyamaması çok yoğun düşünmesi sonucu spazm etkisiyle bunu yaşadığıma teşhis koydu bir bardağa dolduktan sonra su koymaya devam edersen taşmaya başlar bunun sonucunda heryer ıslanır diye örnek verdi ve tedavi olarak sabahları yarım ölcek zedprex 4 gün sonrası sabah akşam yarım ölcek zedprex sabah öğlen akşam spasmomen ve akşamları yatmadan 1 saat önce tranko buskas 10 +10 mg 1 adet verdi şuan boğaz enfeksiyonundan dolayı akşamları navosef 1 mg iğde vuruluyorum iğne vurulurken başlasam problem teşkil eder mi birde saydığım üç ilaç birbirine etkileşimi olur mu? Cevaplarsanız çok sevinicem şimdiden çok reşekkür ederim

    Cevapla

Yorum yapın