Geçmeyen Hıçkırık İçin Hangi Doktora Gidilir?
Ses tellerinin aniden kapanmasıyla birlikte hıçkırık ortaya çıkar. Genelde büyük lokma yedikten sonra çıkmasının sebebi bu yüzdendir. Bu durumun frenik sinirin uyarılması halinde meydana geldiği düşünülmektedir. Solunum kasları ile diyaframda meydana gelen hıçkırık, tıp alanında singultus adı ile tabir edilir. Hıçkırık bir çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.

Hıçkıra sebep olan bazı sorunları yazacak olursak “midede gaz olması, sıcak ve çok baharatlı gıdaların tüketilmesi, sinir sistemindeki bozukluklar, kalp hastalılığı, karaciğer hastalıkları, bağırsak hastalığı, zatürre, pankreas hastalıkları” bunlardan bazılarıdır. Şayet hıçkırık 2 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa, doktora başvurulması gerekir.
Neredeyse birçok bireyin şikayet konusu haline gelen hıçkırığın, çok fazla görülmese de 2 günden fazla sürdüğü kaydedilmiştir. Hatta inatçı hıçkırık olarak dile getirilen ise 1 aydan fazla sürmekte.
Bu tür inatçı hıçkırıklar yetişkin erkeklerde daha çok görülür. Kadınlarda görülen hıçkırık ise çoğunlukla psikolojik etkenlere bağlı olarak gelişir. Kısa süre de başlayıp biraz rahatsız ettikten sonra biten hıçkırıklar genelde zarar verici değildir fakat uzun süre tekrar eden ve başladığı zaman kolay kolay geçmeyen hıçkırıklar, kalp krizinin belirtisi dahi olabilir.
Bu sebeple uzun süre devam eden hıçkırık krizleri önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır. Hıçkırığın diğer nedenleri arasında, yaşanan anlık heyecan, korku, sinir en dikkat çeken nedenler arasındadır.
“Ayrıca fazla dozda alınan alkol gereksiz ve ilgili kişiye danışılmadan kullanılan ilaçlar, geçirilen bazı anestezi ameliyatları, travma, menenjit hastalığı, damar hastalıkları, mide şişmesi, mide fıtığı, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi, göz tansiyonu, kulağa kaçan yabancı bir cisim hıçkırık sebebi olabilir.”
Hıçkırık Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Genelde hıçkırık şikayetleri kendiliğinden geçer. Ancak uzun süre devam eden hıçkırıklar için doktora gidilerek, hıçkırığın altında yatan nedenler araştırılmalıdır. Bu rahatsızlığa neden olan sorun belirlendikten sonra hekimler yardımıyla doğru tedavi yolu belirlenmelidir. Bunların yanı sıra eczacınızın önerdiği bazı ilaçlar yardımıyla tedaviler, akupunktur tedavisi, cerrahi tedavi yolları, psikoterapi, şeker emilmesi, torba içine soluk alıp verilmesi, hıçkırığı yenmek için gerekli bazı yöntemlerdir.
Kesilmeyen Hıçkırık Durumunda Doktora Görünmeli miyiz?
Kesilmeyen hıçkırık varlığında mutlaka hekime başvurulmalıdır. Sıradan bir hıçkırık diye düşünüp kimseye danışmazsanız, çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hıçkırık başladığı zaman normal bir bireyde 48 saatten kısa bir süre de bitmesi gerekir. Eğer bu süre 48 saat ile 30 gün arasında devam ederse inatçı, 1 ay kadar uzun bir süre devam ederce dirençli hıçkırık olarak adlandırılır.
Hıçkırık için öncelikle benim önerim dahiliye bölümüne gitmeniz gerektiğidir.
Hıçkırık 2 gün boyunca hiç durmadan devam ediyorsa veya 3 hafta kadar sürekli hıçkırıyorsanız doktora görünmenizde fayda olabilir.
Benzer şekilde kronik böbrek yetersizliğine bağlı hastanın üresi çok yükselmiş ve kanda asidoz gelişmiş ise buna bağlı hıçkırık olmuşsa tedavisi uygulanıp üresi düşürüldüğünde hıçkırık düzelir.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhaba 5 gündür hıçkırıklara savaşıyorum 2 saat sürüyor 1 mola verip tekrar başlıyor ne yapmam gerek hangi bölümde gitmeliyim
Merhabalar Şuayip Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Bu şikayetiniz için dahiliye ya da gastroenteroloji bölümüne giderek muayene olabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Esim Covid pozitif, 3 gündür aralıksız hıçkırıyor. Avil ve metpamit kullandı, geçmedi. Uzaktan uygulanabilecek bir tedavi yöntemi var mıdır?
Ablacım bende 7 gündür covitim 7 gündür aralıksız nefes alamıyorum çok hıçkıriyorum kusma eşinizde varmı bu belirtiler