Kulak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kulak enfeksiyonları genelde ağrılı seyreder ve birçok hasta bu gibi durumlarda sabrederek sağlık kurumuna başvurmayı reddeder. Ağrılar dayanılmaz ve günlük hayatı etkileyici hale geldiği zaman ise doktora başvurmayı düşünürler. Peki özellikle çocuklarda çok sık görülen bu gibi durumlarda kulak ağrısına hangi bölüm bakar?

Kulak Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kulak ağrısı, genel olarak kulakta oluşan bir sorun nedeni ile oluştuğu gibi çevre etkenlerden dolayı da ağrılar görülebilir. Vücudumuzun farklı organlarında oluşan hastalıklar nedeni ile de kulak ağrısı tepkisi ortaya çıkabilir. Doğru bir teşhis için doktora gitmek isteyenler kulak ağrısı için hangi doktora gidilir sorusunu sorarlar.

kulak agrisi icin hangi doktora gidilir
Kulak ağrısı günlük hayatta sıkça karşımıza çıkar.

Şimdi yazımın devamında bazı detaylar vererek kulak ağrısı için gidilmesi gereken bölümü anlatacağım. Haydi devam edelim.

Kulak Ağrısı Nedenleri

Günümüzde sıkça görülen ağrılardan biri olan kulak ağrısının birçok nedeni olmaktadır. Sıklıkla görülen ve tedavisi hızlı bir şekilde yapılabilen orta kulak iltihabı ve dış kulak iltihabı en sık kulak ağrısı yapan nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. İltihap durumlarında kulak kiri artışı görülebilir. Kulak kiri için https://doktordanhaberler.com/kulak-kiri-temizleme-ve-yikamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkindeki yazıyı mutlaka okuyunuz.

Diğer yandan kronik olarak kulak ağrılarına neden olan hastalıklarda vardır. Bu hastalıkların başında kronik dış kulak yolu iltihabı, kronik östaki rahatsızlığı, çeke eklemi bozukluğu gibi patolojiler gelmektedir. Enfeksiyonlarda farklı tipler olduğu için doğru tedavi için testler yapılarak türe göre tedavinin uygulanması çok önemlidir.

Akut otitis media gibi orta kulak yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlar her yaşta görülse de en sık olarak 6 ile 24 ay aralığındaki çocuklarda görülür. Tüm çocukların hemen hemen yüzde 80’inden fazlası mutlaka orta kulak yolu iltihabı geçirecektir. (Kaynak No:1)

Yukarıda sayılan nedenlerin yanı sıra kulak kiri, kulak yoluna giren yabancı madde, kulağa alınan darbe, yüksek soğuğa maruz kalma, hepsi olmamakla birlikte bazı sinüzit tipleri, gece dişlerini sıkan kişilerde de kulak ağrısı oluşabilir.

O Halde Kulak Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Kulak ağrısı için ilk başvurulması gereken bölüm aile hekimliği polikliniğidir. Aile hekiminiz ilk muayeniniz yapacak ve hatta ilk tedavinizi verecektir. tedavi yeterli gelmezse veya başarılı olmazsa sizi kulak burun boğaz bölümüne sevk edecektir.

Kulak ağrısı için hangi doktora gidilir konusunda aile hekimine gidemiyorsanız öncelikle bir KKB yani Kulak Burun Boğaz bölümüne uzman bir doktora gitmeniz gerekir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eğer ağrının nedeni hemen tespit edilirse hızlı bir şekilde tedaviye başlanılır. Ancak bazı durumlarda cerrahi operasyon gerekebilmektedir. Hastalığın seyrine göre tedavi süreci takip edilmektedir. Ayrıca kulak arkasında oluşan şişlikler ile ilişkili yazımı okumak için hemen https://doktordanhaberler.com/kulak-altinda-sislik/ linkini takip ediniz.

Çocuklarda Kulak Ağrısına Hangi Branş Bakar?

Çocuklarda başvurulması gereken bölüm aile hekimliğinden sonra pediatri bölümüdür.

Kulak Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak ağrısına yönelik doğru tedavinin uygulanması için ağrının nedeninin doğru tespit edilmesi önemlidir. Kulakta oluşan enfeksiyonlara karşı genel olarak antibiyotik ve ağrı kesiciler ile müdahale edilir. Belirli süreler kullanılan bu ilaçlar enfeksiyonu kurutur ve belirli dönemlerde kontrol edilmesi gerekir.

Ağrıya neden olan diğer nedenlerden biri olan kulak kirinin tedavisi olarak da kulak kirinin yumuşaması için damlalar kullanılır. Doktorun belirttiği süreler sonrasında ise yumuşayan kir doktorun müdahalesi ile temizlenir. Kulak ağrısının tedavi edilmesinde kullanılan ilaçlardan bahsettiğim yazıma https://doktordanhaberler.com/kulak-agrisi-icin-hangi-ilaclar-kullanilir/ linkini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Bazı enfeksiyonlar ise kulak ve beyin bölgesinde oluşmakta ve oldukça tehlikeli olmaktadır. Bu enfeksiyonlar geniş alanlara yayılabildiği için kulak ağrısının yanı sıra farklı etkilerinde görülmesine neden olabilir. Gerekli testler sonrasında tedavi için cerrahi operasyon gerekebilir. Cerrahi operasyonda oluşan enfeksiyon bulunduğu yerden temizlenerek sürdürülür.Kulakta oluşan çınlamalar için https://doktordanhaberler.com/kulak-cinlamasi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine göz gezdiriniz.

Bu tarz durumlarda sıkça kullanılan bir damla olan siprogut kulak damlası hakkında bilgi almak için alttaki butona tıklayınız. En doğru bilgiyi muayene olduğunuz hekiminizden alabileceğinizi unutmayınız.

Kulak Ağrısını Hafifleten Teknikler

Tedavi başlamadan önce bazı hareketler kulak ağrınızda azalmayı sağlayabilir. Dik oturmak bu hareketlerden biridir. Kulak kepçenize hafif dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Sakız çiğnemekte bir yöntem olabilir. Ancak çene ağrılarından dolayı kulakta ağrı oluşuyorsa sakız çiğnemeyin. Bol sıvı tüketmeniz önemlidir. Kulağınızı rüzgardan, sıvılardan, soğuktan korumalısınız.

Çubuk pamuklar ile kulağınızı temizlemeyin. Duş, yüzme, banyo gibi aktivitelerde kulak tıkacı kullanarak kulağa su kaçmasını önleyin. Doktor tavsiyesi olmadan herhangi bir antibiyotik veya kulak damlası kullanmamanızda oldukça önemlidir. Kulak memesinde oluşan kist ve beze ile ilişkili yazımı okumanızı öneriyorum. Hemen https://doktordanhaberler.com/kulak-memesinde-kist-beze-ve-sertlik-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.

Kaynakça:

  1. Acute Otitis Media – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi: 04.10.2021
  2. Acute earache (nih.gov) Erişim Tarihi: 04.10.2021

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 6 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Ekim 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kulak Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba. Ben Devlet tiyatrolarindan emekliyim. Biyotek açısından sonra göz ve kulaklarımda şikayetlerim oluştu. Bir senedır çeşitli hastanelere gittim. Gözdeki şikayetlerim kısmen geçti. Pazartesi tekrar kontrole gideceğim. Kulak uğultusu ve çınlama sesleri devam ediyor. Aynı zamanda işitme kaybı da yaşıyorum. Ankara bilkent şehir hastanesi ve Gazi Universitesi hastanelerinin polikliniklerinde nedeni konusunda bilgi alamadım. Sizce ne yapmamı önerirsiniz?

    Yanıtla
  2. Mrb. Doktor bey. Stiloid uzantısı var bende , çok rahatsız ediyor. Ameliyat fiyatini ogrenebilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhabalar Alena Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Ameliyat fiyatı edinebilmek için öncelikle muayene olmanızı öneririm. Eagle sendromu başlıklı yazıma da göz gezdirmenizi öneririm. Bunun dışında ameliyat yapmıyor ve muayene kabul etmiyorum.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın