Kedi tırmığı hastalığı lenfadenopati ile seyreden, nedeni tam olarak ortaya çıkarılamamış yaygın enfeksiyonların görüldüğü bir hastalıktır. Herhangi bir lenfadenopati içeren hastalık ya da sendrom bu hastalığın ayırıcı tanısında yer almaktadır. Çoğu vakada hastalık için tedavi gerekmeyebilir ancak her hasta kendi içinde değerlendirilmelidir. Halk arasında kedi tırmalaması hastalığı olarak ta bilinir. Yazımın bazı bölümlerinde bu hastalık için “KTH” kısaltmasını kullanacağım. Haydi yazımıza geçelim.
İçerik Başlıkları
Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?
Kedi Tırmığı Hastalığı, Bartonella Henselae adlı bakterinin neden olduğu kötü huylu olmayan genelde kedi ile temastaki çocuklarda görülen enfeksiyoz bir hastalıktır.
Kediye pireler aracılığıyla aktarılan Bartonella Henselae,genelde kedinin kendini temizlemek için yalaması neticesinde kediye bulaşır.
Kedi Tırmığı Hastalığı Ne Sıklıkta Görülür?
İstatistiksel olarak görülen KTH vakalarının yüzde 50’si 18 yaşından küçük çocuklardır ve bu çocukların çoğu erkektir.
KTH,insana bulaştıktan yaklaşık 14 gün sonra ısırılan bölgede apse oluşur. Bunu takiben 3 hafta içerisinde lenfadenopati gelişir ve ısırığa yakın lenf bezinde şişlik oluşur. Bu süreç en geç 2 ay sonra sonlanır ve hastalık semptomları gerileme sürecine girer.
Kedi Tırmığı Hastalığı Hangi Yollarla Bulaşır ?
Hastalık sıklıkla kedilerden ve kedi eniklerinden bulaşmaktadır.Hastalığın etkeni kedi kanında bulaşmayı beklemektedir. Nadirde olsa keneler etkeni kediden alarak insana aktarabilirler. Bu tip durumlarda iki hastalık üst üste binerek çoklu enfeksiyon oluştururlar.
KTH’nin Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Travmayı takiben ilgili bölgede şişlik ve kızarıklık oluşur. Bu kızarıklık başlarda dikkate alınmaz. Daha sonra lenadenopatiler ortaya çıkmaya başlar ve bunlar en belirgin belirtilerdir. Bu lenfadenopatiler ısırılma yerine en yakın lenf bezlerinin şişmesi neticesinde oluşur. Hasta lenfadenopatiler ortaya çıkınca hastalığının farkına varır ve doktora gider. Ayrıca şu semptomlarda hastalar görülür :
- Zaman zaman titreme
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Ateş yükselmesi
- Dikkat eksikliği
Kedi Tırmığı Hastalığı Tehlikeli midir ?
Eğer KTH’daki gibi bir LAP (lenfadenopati)’a sahipseniz hemen doktora başvurmalısınız. Çok tehlikeli bir hastalık değildir ama en basitinden lenf kanserinde de LAP olduğundan ayrımı için mutlaka doktora başvurulmalı ve ileri tetkikler yapılmalıdır.

Bunun dışında risk grubunda olmayan insanlar için tehlikeli bir hastalık değildir.
Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Tanı Alır?
Hastalıkta kedinin ısırdığı yerde genelde bir takım deri lezyonları görülür. Ancak her lezyonda ileri deri problemleri gözlenmez. Tanı ısırılan bölgeden örnekler alınıp laboratuvarlarda detaylı bir şekilde analiz edilmesi neticesinde konur. Ancak tanıya giden yolda en önemli basamak hastanın hikayesinin alınmasıdır. Eğer hikayede kediyle temas farkedilirse hastalık hızla tanı alabilir.
Kedi Tırmığı Hastalığı Tekrarlar mı?
Hastalık zaman içerisinde ilgili kişide tekrar görülebilir.
Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi Süreci Nasıldır ?
Kedi Tırmığı Hastalığı Öldürür mü?
Genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Uygun tedaviyle hızla düzelir ancak bu durum her bireyde aynı olacak diye bir kaide yoktur. Her hasta kendi içerisinde değerlendirilmelidir.
Doktora Gitmesem Olur mu?
Normalde klasik bir antibiyoterapi ile düzelebilecek hastalık gerekli tedaviler yapılmazsa çok sancılı bir sürece dönüşebilir. Hastalık kendiliğinden iyileşebilir ancak farkedildiğinde kesinlikle doktora gidilmeli uygun antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
Hangi İlaçlar Kullanılır?
Genelde Azitromisin, Doksisiklin ve Siprofloksasin KTH’de başarıyla kullanılan ilaçların başında gelmektedir.
Kedi Tırmığı Hastalığı Nasıl Geçer?
Vakaların birçoğu analjezikler, ateş düşürücüler ve sıcak kompresler sayesinde hızla düzelir. Kendiliğinden düzelme de görülmektedir.
Hastalık İz Bırakıcı mıdır ?
KTH’da çoğu zaman ısırılan bölge iz kalmaksızın eski haline döner. LAP’lerde eski haline döneceklerdir. Özetle genelde kayıpsız bir süreç ile bitirilir.
Kedi Tırmığı Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Basit kedi tırmığı durumları için başvurulması gereken bölüm ilk etapta acil servis ya da aile hekimliğidir. Acil serviste tırmık atılan yer temizlenir pansumanı yapılır. Daha sonra hastaya tetanoz aşısı yapılır.
KTH için gidilmesi gereken bölüm ise enfeksiyon hastalıkları bölümüdür. Diğer adıyla intaniye bölümünde bu rahatsızlığa bakılıp tedavisi verilecektir.
Referanslar :
- Cat-scratch Disease – PubMed (nih.gov)
- Cat Scratch Disease (Cat Scratch Fever): Background, Pathophysiology, Etiology (medscape.com)
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482139/
Merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 26 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 26 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.)
Evde kedi besliyorum 3 yıldır Allahtan başıma hiç böyle bir sıkıntı gelmedi.
Çok faydalı bilgiler paylaşılan bir site gerçekten de yakından takip ediyorum 🙂
Merhaba kızımı kediçırmaladı ev kedimiz oldu için dikkate almadık daha sonraki zamanda iltaplı deri altı lezyon lar oldu cildiye ye götür düm ilacı yok dediler doku alınıp test yapılmalı denildi 7ay oldu geçmedi sivilceye benziyor
Merhabalar Gülay Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Lezyonu muayene etmeden sizin için çok net bilgiler veremeyeceğim ancak ilgili hastayı cildiye bölümüne götürerek muayene ettirmenizi ve doktorunuzun tavsiyelerine göre hareket etmenizi öneririm.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Erhan bey merhaba 12 yasinda oglumun kulak onunde bir kitle cikti 18 ekimde. Kbb ye gittik amoklovinle kuculmedi. Ceftinex verildi yine kuculmedi. Antibiyotik sonrasi daha da buyudu. Arastirirken kedi bu hastaligi buldum 18 aralikta ozelden test yaptirdim igg 1:320 ile pozitif geldi 26 aralikta 5 gun azitromisin kullandik kitle kuculmedi. 13 ocakta yine test yaptirdim 1:256 ile pozitif geldi sonuc. 10 gun klacid ve augmentin verildi. Bu arada kitle su an 5 cm ye ulasti. Siz bizimki gibi vaka gordunuzmu ve tekrar azitromisin denenebilir denildi artik antibiyotik sonrasi buyudugu icin kulllanmak istemiyorum ve bAsindan beri kulak onundeki kitle disinda hic bir belirti yasamadik yayma ve kan sonuclarida hep iyiydi siz ne onerirsiniz birde titre 1:320 de 1: 256 ya dusmesi geriledigini gosterir degilmi . Beklemekmi yeniden azitromisin denemekmi kararsizim tesekkurler