Dikkat Eksikliği için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Dikkat Eksikliği İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Dikkat eksikliği her yaş grubunda görülen bir hastalıktır. Çok küçük yaşlardan itibaren oluşabilen bu hastalık ilk başlarda kendisini göstermez ancak özellikle çocukların okula başlaması ile öğrenmede yaşadıkları güçlükler dikkat eksikliğinin var olduğunun belirtileri olarak ortaya çıkar. Erken yaşlarda müdahale edilmediğinde ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde durum daha zor bir hal alabilir. Dikkat eksikliği için hangi bölüme gidilir konusunda özellikle ebeveynlerin bilgi sahibi olması önemlidir.

dikkat eksikligine hangi doktor bakar
Dikkat eksikliği için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Oluşur?

Dikkat eksikliğinin oluşma sebepleri oldukça çoktur. Bu sebepler çocuğun yaşadıkları ile doğru orantılıdır. Yaşadığı duygusal problemlerin yanı sıra düzensiz uyku alışkanlığına sahip olması, dengeli beslenmemesi, motivasyon eksikliği yaşaması ve genetik faktörler dikkat eksikliğinin ortaya çıkmasını tetikler.

Dikkat Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Bireylerde görülen dikkat eksikliği 2 farklı seçenek göz önünde bulundurularak tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bunlar ilaçsız tedavi ve ilaçlı tedavi yöntemleridir.

İlaçsız Dikkat Eksikliği Tedavisi

İlaç kullanmadan dikkat eksikliğini yenmeye çalışmak için iki farklı egzersiz yapılabilir. Bunların en önemlisi beyin egzersizleridir. Beyin egzersizlerinden daha küçük bir kısımda ise fiziki egzersizler yapılmalıdır.

Beyin Egzersizleri

Günlük yaşantımızda beynimizi sürekli kullanırız ve bu bir nevi beyin egzersizi olur. Ancak dikkat eksikliği olan kişiler bu konuda daha bilinçli olmalıdır. Bilmece ve bulmacaların yanı sıra bazı dikkat eksikliğine faydalı oyunlar beynin istenildiği gibi çalışması için bir egzersiz işlevi görebilmektedir. Doktorunuzdan tavsiye alabileceğiniz gibi internette kolaylıkla bulabileceğiniz beyin egzersiz oyunları çocuklarınız için oldukça faydalı olacaktır.

Fiziki Egzersizler

Beynin daha iyi çalışması için yeterli oksijene sahip olması gerekin. Bunun içinde beyne yeterli kanın ulaşması için fiziki egzersizlerin yapılması çok büyük önem taşır. Fiziki egzersizler hormon salgılamalarını da düzenlediği için vücudumuz için oldukça önemli bir yere sahiptir. Dikkat eksikliğini yenmek için yapılacak fiziki egzersizler arasında yüzme, futbol, tenis, fitness, basketbol gibi aktiviteler gelmektedir.

İlaçlı Dikkat Eksikliği Tedavisi

İlaç ile dikkat eksikliği tedavisi çocuklarda ilaçsız tedavide cevap alınamadığında veya yetişkinlerde görülen dikkat eksikliğine yönelik tedavilerde uygulanabilmektedir. Bu ilaçlar santral sinir sistemini uyarıcı etkiye sahiptir. İlaçla tedavide ne zaman sonuç alınacağı tamamen kişiye bağlıdır. Uzun yıllar ilaç kullanmak zorunda da kalabilir.

Dikkat Eksikliği İlaçlarının Yan Etkileri

İlaçlar ne kadar tedavi edici özelliğe sahip olsalar da bazı yan etkilere de sahiptirler. Bu nedenle ilaçla tedavi her zaman ilk tercih olmamalıdır.

Uyku düzeninin bozulması, iştahta azalma, beslenme alışkanlıklarının bozulması, baş veya karın ağrıları, özellikle çocuklarda çeşitli tiklerin oluşmasına neden olabilmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Bitkisel Tedaviler

İlaçların bu yan etkilerini duyanlar ilaçsız tedaviyi veya alternatif tıbba yönelmektedir. Özellikle bitkisel tedaviler tercih edilmektedir. Bitkisel tedavi yöntemleri bu hastalığı tamamen yenmekte tek başına yeterli olmamaktadır. Kullanılan bu bitkisel tedaviler tedaviye yardımcı olabilecek özelliğe sahiptirler. Bu nedenle doktor kontrolü oldukça önemlidir.

Dikkat Eksikliği İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dikkat eksikliği psikolojik olabileceği gibi çeşitli vitamin eksiklikleri veya hastalıklardan da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle öncelikle Nöroloji bölümüne başvurarak beyin fonksiyonları hakkında bilgi edinilmelidir. Nöroloji bölümü gerekli vitaminlerin ölçümü içinde sizlere gerekli işlemlerde yardımcı olacaktır. Eğer bir sorun rastlanmazsa Psikiyatri bölümüne başvurularak dikkat eksikliği ile ilgili tedavi başlatılmalıdır. Dikkat eksikliği için hangi bölüme gidilir konusunda bu iki bölüm tercih edilmelidir.

Bölüm uzmanları ilgili testler ile gerekli tanıları koydukları gibi gerekli tedavi yöntemlerini de uygulayarak bireylerde görülen dikkat eksikliğini yenmek için çalışılacaktır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın