Son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da tetanoz bağışıklaması bilinci ve uygulaması artmaktadır. Günlük hayatta paslı demir eşyalar veya diğer yaralanmalarda birçok kişinin aklına tetanoz aşısı yaptırmalı mıyım gibi sorular gelmektedir.
Özellikle vücutta açıklıkların oluştuğu yaralanmalarda tetanoz hastalığı riski oldukça yükselmektedir. Bu tip yaralanmalarda ilgili kişilere hemen tetanoz aşısı yapılmalıdır. Tetanoz aşısı sağlık ocaklarında başta gebeler olmak üzere diğer tüm bireylere uygulanmaktadır.
Sağlık Ocaklarında Tetanoz Aşısı Ücretsiz midir?
Sağlık ocaklarında tetanoz aşısı hastanın aile hekiminin uygun görmesi halinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından belirli sayıda gönderilen aşılar acil vakalara ve gebelere uygulanmak üzere buzdolabında özel sıcaklıklarda bekletilir.
Gebelere belirli aralıklarla daha önceki gebeliklerinde tetanoz aşı olup olmadığına bağlı olarak değişen takvimlerde aşıları uygulanır. Acil vakalarda ise aile hekimi uygun görürse tetanoz aşısı yaptırabilir.
Uzun yıllar boyunca koruyuculuğu olan tetanoz aşıları acil servislerde yine acil hekimlerinin uygun görmesi halinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Hangi Durumlarda Tetanoz Aşısından Ücret Alınır?
Örnek vermek gerekirse sağlık ocağına aile hekiminizin yanına gittiniz. Tetanoz aşısı olmak istediniz. Bu durumda aile hekimi sağlık bakanlığı tarafından sınırlı sayıda gönderilen tetanoz aşı miktarını, hastanın durumunun aciliyeti gibi bir takım faktörlere göre karar verecektir.

Karar sonrası aşıyı ücretsiz bir biçimde yapabileceği gibi, eczaneden sizin tarafınızca alınması için reçetede edebilecektir. Durumun aciliyetine göre hekiminizin size gün verip daha sonra ücretsiz bir biçimde yapması da gerekebilir.
Tetanoz Aşısı Nerede Yapılır?
Tetanoz aşısı ülkemiz koşullarında acil servislerde ve aile hekimlerinin bulunduğu sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Eğer tetanoz hastalığında korunmak istiyorsanız ilk etapta yapmanız gereken sağlık ocağınıza giderek aile hekiminizden bilgi almaktır.
Bu konu hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konunun alt bölümündeki yorum kısmına yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Merhabalar elime kaktüs dikeni batti çıkartmak için toplu iğne kullandım toplu ignede hafif pasliymis derin bir yara şeklinde değil sadce yuzeyel olarak almaya çalıştım tetanoz olmam gerekir mi ?
Merhabalar Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Tetanoz aşısı olmanız gerekir. Aile hekiminize başvurarak aşınızı yatırabilirsiniz.
Mutlu günler.
Merhaba, yaklaşık sekiz saat önce bacağımı vida sıyırdı, hatta pantolonumu yırttı. Derin gözükmediği için herhangi bir şey yapmadım ama eve gelince derin olduğunu fark ettim. Tam tarihi göremesem de en son 7 yıl önce aşı olmuşum sanırım, tetanoz aşısı olmalı mıyım?
En sin 2016 da tetenoz aşısı oldum bugün bacağıma paslı demir battı tetanoz aşısı olmam gerekiyri mu
2 doz aşı oldum.Koruyuculuğu ne kadar süredir.1 ile 3 yil mi acaba?
Az evvel parmağımı mutfak jiletiyle kestim ve kanı zor durdurdum tatenoz aşısı olmalımıyım teşekkürler
merhaba, aile hekimliğinde bu aşıyı hemşire mi doktor mu yapar? hamilelikte aşı için randevu alıp mı gitmeliyim, 20 . haftamda aşı için gelmem için aramışlardı önceden… eger doktor yapacaksa randevu almalımıyım… teşekkürler
Teşekkür ederim bir şeyi daha merak ediyorum, en son 8.sınıfta aşı olmuştum şu an üniversite birdeyim herhangi bir şey olur mu?
Merhabalar Nisa Hanım.
5 doz tetanoz aşısı yapıldıktan sonra ortalama olarak 10 yıl koruyuculuğu vardır.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Merhaba. Dün gitar çaldım ve gitarın telleri paslıydı. Elimi temizlemeden sivilcemle oynadım. Tetanoz aşısı olmalı mıyım?
Merhabalar Nisa Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Tetanoz etkeninin topraktan, hayvanlardan, böcek ısırıklarından ve insan dışkılarından yaralara ve kesiklere doğrudan transferi olabilir. Bu nedenle risk almamak adına aşınızı olabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.