Sivilce her insanın belirli bir dönem vücudunda sıklıkla gördüğü bir deri sorunudur. Özellikle buluğ çağında her insanlar sivilcelerin görülmesi muhtemeldir. Ancak bu sivilceler belirli bir süre kendiliğinden yok olmaktadır. Vücudunun herhangi bir bölümünde sivilce ya da akne çıkan insanlar uzman bir doktora ne zaman görünmek gerektiğine dair fikir sahibi olamayabilirler. Sivilcenin doktora gitmek için yeteri kadar ciddi bir problem olmadığını düşünebilirler. Aynı zamanda bu bireyler sivilce için hangi doktora gidilir sorusunun cevabını düşünebilirler. Gerçek şu ki bu bireylerin dermatoloji bölümü hekimine giderek muayene olmaları oldukça faydalı bir yaklaşımdır. Acaba gitmeli miyim sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Bu yazımda nedenleriyle beraber bu konuya değineceğim. Haydi yazımıza geçelim.
Sivilce için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Her çıkan sivilcenin doktor muayenesine ihtiyacı yoktur. İnsanların belirli dönemlerinde vücudunun çeşitli bölgelerinde sivilce ile karşılaşması oldukça doğaldır. Özellikle yağlı besinlerin tüketiminin artması, stres, hijyenin tam sağlanamaması gibi bir dizi nedenden dolayı sivilcelerin vücutta artması olağan olarak görülmektedir. Ancak bazı durumlarda sivilcelere karşı alınan bütün önlemlere karşı sivilcenin azalmadığı görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise doktor muayenesi gerekir.

Sivilce için hangi bölüme gidilir sorusu sürekli olarak sorulan güncel bir sorudur. Stres, hormonal bozukluklar, yanlış beslenme, hijyen eksikliği, bazı hastalıklar sivilcelerin sürekli olarak insan vücudunda varlığını korumasına neden olabilmektedir. Yapılacak olan doktor muayenesi sonrasında gerek duyulursa ilaçla tedaviye başlanabilmektedir. Bazı durumlarda cildin üzerinde bası gibi mekanik etkilere bağlı olarak akne mekanika ortaya çıkabilmektedir. Akne mekanika hakkındaki yazıma alttaki butondan ulaşabilirsiniz. Göz gezdirmenizi öneriyorum.
Sivilce için Neden Doktora Gidilir?
Genellikle genç bireyler sivilce şikayeti ile savaşırlar. Orta yaşlı bireylerde de görülüyor olsa da temel olarak aşağıda maddeler halinde vereceğim sebeplerin varlığında doktora gitmek kaçınılmaz bir hal alabilir.
- Uygulanan reçetesiz tedaviler aknenizi geçirmiyorsa
- İlaç kullanmaya başladıktan sonra sivilceler arttıysa
- Çok şiddetli ve çok sayıda akne çıkıyorsa
- Sivilce izlerini bariz olarak fark ediyorsanız
- Özgüven kayıplarına neden oluyorsa
Bu gibi durumlarda mutlaka bir dermatoloji ya da cildiye uzmanına görünmelisiniz. Bazı durumlarda gençlik döneminde mastürbasyon eyleminin de sivilceye yatkınlık yaptığı düşünülmektedir. Bu konu üzerine detaylı olarak hazırladığım ve ince bilgiler verdiğim yazımı okumanızı mutlaka öneriyorum.
Seçim Zamanı : Akne için Hangi Bölüme Gidilir?
Sivilce için hangi doktora gidilir sorusunu merak edenler Dermatoloji bölümü uzmanına başvurmalıdır. Bölüm uzmanının yapacağı muayene ile sivilcelerin neden sürekli olarak çıktığı konusunda kesin sonuçlar alınmaya çalışılacaktır. Bu konuda gözle muayenenin yanı sıra bazı kan tahlilleri yapılabilmektedir. Elde edilen kan değerlerinden yola çıkarak sivilcelerin çıkma nedenine ulaşılabilir.

Dermatoloji bölümü uzmanları tarafından yapılan incelemeler ile birçok sonuç çıkabilir. Sivilceye hangi doktora bakar konusunda dermatoloji uzmanları bazı durumlarda farklı bölümlerden de yardım almak isteyebilirler. Bu durumların başında psikolojik nedenler gelmektedir. Bilindiği gibi psikolojik sağlık sorunları belirli bir süre sonra vücutta fiziki deformasyonlara neden olabilmektedir. Psikolojik sorunların yol açtığı fiziki sorunlardan biri de sivilcelerdir. Eğer böyle bir durum varsa bölüm Psikiyatri bölümüne kişiyi sevk ederek psikolojik destek almasını da sağlayabilir.
Dermatoloji Sivilce Tedavisini Nasıl Yapar?
Sivilcelere karşı yapılan tedavilerde genel olarak sivilceler üzerinde etkili olan antibiyotik ilaçlar kullanılacağı gibi tedavide ek olarak sivilceler üzerine uygulanan krem formundaki ilaçlarda tercih edilebilmektedir. Gerçekleştirilen bu tedavi sivilcenin tamamen yok olmasına yöneliktir. Tedavi süresi ise hastanın sağlık durumuna ve sivile yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Bu konuda doktor en doğru kararı vererek tedavi sürecinin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlayacaktır.
Ayrıca testis bölgesinde çıkan sivilceler için dermatoloji veya üroloji bölümüne gidebilirsiniz. Testiste çıkan sivilceler bazen tehlikeli hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle bu tarz durumlar yaşadıysanız aşağıdaki yazıma göz gezdirmenizi öneriyorum.
Cildiye Doktoruna Muayenede Ne Sormalıyım?
Öncelikle doktorunuz muayene esnasında size bazı sorular soracaktır. Temel olarak bu sorular sivilcelerin ne zaman başladığını, şiddetinin nasıl olduğunu, hangi tedavilerini denediğinizi, kendinize olan güveninizi etkileyip etkilemediği şeklinde olacaktır. Doktorunuz tedavisini vermeden önce ona mutlaka aşağıdaki soruları yöneltiniz:
- Reçetesiz tedavilerin sizin için yeterli olup olmadığını
- Cildinizi temizlemenin ve temiz tutmanın en güzel yolunun ne olduğunu
- Ne tarzda alışkanlıklar kazanmanız gerektiğini
- Sivilce izlerini minimize etmek için ne yapmanız gerektiğini
- Makyaj ile sivilcenin ilişkisini
mutlaka sorarak dermatologunuzdan bilgi almanızı öneriyorum. Bu yazımı burada bitiriyorum. Sivilceye hangi doktor bakar sorusunun cevabını temel olarak kavradığınızı düşünüyorum. Merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynakça: 1. NCBI: Acne Vulgaris Erişim Tarihi: 22.12.2021 2. NCBI: Acne management. Primary care physician or dermatologist Erişim Tarihi: 22.12.2021 (Bu yazı ilk defa 14 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 22 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.)