İçerik Başlıkları
Siroz Tedavisi Genel Bakış
İnternet ortamında bir takım araştırmalar yaparken insanların sirozun tedavisi var mı, sirozun tedavisi mümkün mü, sirozun tedavisi nedir, siroz tedavisi nasıl yapılır, sirozun bitkisel tedavisi, siroz tedavisinde en iyi hastane, sirozun tedavisi bulundu, siroz tedavisinde kullanılan ilaçlar, siroz tedavi edilir mi, siroz tedavi edilmezse ne olur, siroz geriler mi, siroz tedavi ilaçları, siroza iyi gelen gıdalar, siroz hastası ne yemeli gibi aramalar yaptığını gördüm ve siroz tedavisi konusunda detaylı bir yazı hazırlamaya karar verdim.
Sirozda Beklenen Yaşam Süresi ile ilgili hazırlamış olduğum yazıya buradan geçiş yapabilirsiniz.
Sirozun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Karaciğer sirozu tedavisi, siroza neden olan faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Karaciğer harabiyetine neden olan altta yatan patolojik durumun tedavi edilmesi şarttır. Bizim bu tedaviyi uygularken temel amacımız karaciğerde mevcut skar dokusunu azaltmak, skar dokusu artış hızını minimum seviyelere çekmek ve komplikasyonların önüne geçmektir. Ciddi düzeyde hasar içeren siroz tedavileri hastaneye yatış gerektirebilmektedir.
Alkol Bağımlılığı Tedavisi
Bildiğiniz üzere düzenli alkol tüketimi siroz oluşumuna sebebiyet veren baş faktörlerden bir tanesidir. Alkol bağımlılığı nedeniyle siroza yakalanan bireyler alkolü derhal bırakmalıdır. Alkol karaciğere toksik etki yapmakta ve karaciğer doku harabiyetini hızlandırmaktadır. Bunun için mutlaka alkol bırakma programı yapılmalıdır.
Siroz ve Obezite
Siroz hastalığında kontrol altına alınması gereken durumlardan bir tanesi de aşırı kilolardır. Alerjik olmayan karaciğer hastalıklarının zeminin hazırladığı siroz tedavisinde kilo vermek ve kan şekeri düzeylerini normal seviyelerde tutmak oldukça önemlidir. Sirozu kontrol altında tutmak için kilo verilirken protein alımının yeterli düzeylerde olmasına dikkat edilmelidir.
Siroz Tedavisi İlaçları
Bir takım hepatit kontrol ilaçları ile ilerleyen dönemde siroza neden olabilecek hepatit hastalıklarının karaciğere verdiği hasar minimalize edilebilir. İlaçlar bazı sirozların ilerlemesini yavaşlatabilir. Örneğin geçmişte primer biliyer siroz ismini verdiğimiz şimdilerde primer biliyer kolanjit olarak bilinen bu hastalığa erken evrede yakalanan bireylere uygulanan ilaç tedavileri oldukça etkilidir. Sirozun ileri evrelerine geçişi büyük ölçüde yavaşlatır.
Vücutta Biriken Sıvının Tedavisi
Vücutta özellikle karın bölgesinde meydana gelen sıvı birikimi veya karın şişliği tedavisi için tuz kısıtlamaları, uygun bir diyet programı ve diüretik adını verdiğimiz söktürücü ilaçlar kullanılmaktadır. Bu sıvı birikimi bazı durumlarda çok fazladır ve karaciğere zarar vermemesi için tüp takılmasını gerektirebilir.
Portal Hipertansiyonun Tedavisi
Karaciğeri besleyen damarlarda artan basıncı yani başka bir deyişle portal hipertansiyonu kontrol altında tutmalıyız. Gerekli durumlarda bu damarların tespit edilebilmesi için bir takım endoskopik yöntemler kullanılabilir. Şiddetli vakalarda karaciğer damarlarının basıncını azaltmak ve kanamaların önüne geçmek için tüpler kullanılabilir.
Enfeksiyonların Tedavisi
Enfeksiyonlara karşı hekiminizin önerdiği antibiyotikler veya diğer tedaviler kullanılmaktadır. Burada önemli bir husus ise koruyucu tedavi yapılasıdır. Gelişebilecek pnömoni ve hepatit gibi hastalıklara karşın önlem olarak aşılar yapılabilmektedir.
Siroz için Karaciğer Transplantasyonu
Karaciğer dokusu tamamen kaybedildiğinde ve bazı kompleks siroz vakalarında karaciğer nakli tek tedavi şansımız olabilmektedir. Sarılık, vücutta sıvı birikimi, varis kanamaları, hepatik ensefalopatiler ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görüldüğünde transplantasyon düşünülebilir. Karaciğer naklinin en sık sebebi bildiğiniz üzere sirozdur. Bu nakil ölen bir bireyin karaciğerinden veya sağlıklı bir bireyin karaciğerinden alınan bir parçanın hastaya nakledilmesi şeklinde gerçekleşir. Bu nakil adayları ameliyat öncesinde bu nakilin gerçekleşmesi durumunda yeteri kadar fayda görüp görmeyeceğinin belirlenmesi için kapsamlı bir takım testlere girerler. Ayrıca alkol nedeniyle siroza yakalanan bireylere nakil gerçekleşebilmesi için öncelikle alkol bırakılmalı ve bir süre yoksunluk periyodu yaşanmalıdır.
Gelecekteki Siroz Tedavileri
Bilim insanları mevcut siroz tedavilerini daha iyi bir noktaya taşımak ve yeni tedaviler bulabilmek amacıyla çalışmaları sürdürmektedirler. Ancak karaciğer dopkusunun geri dönüşsüz harabiyeti nedeniyle bu çalışmalardaki başarı oranı sınırlı kalmış durumda. Temel tedavi çalışmaları sirozu ortadan kaldırmaktan ziyade sirozun ilerlemesini durdurmak ve ortaya çıkmasını önlemek üzerine yoğunlaşmıştır. Birey taramalarını arttırmak, yaşam tarzı değişikliklerini yaygınlaştırmak, yeni ilaçların bir takım kombinasyonlarını yapmak ve erken teşhis oranını artırmak gibi çalışmalarda bu amaçla yapılmaktadır. Gelecek dönemlerde fibrozise bağlı olarak ortaya çıkan sirozu fibrozisi geri döndermek yoluyla azaltmak veya tersine çevirmenin mümkün olabileceği düşünülüyor.
Sirozun Bitkisel Tedavisi
Sirozun neden olduğu karaciğer hasarını tedavi etmek için bir takım bitkisel ilaçların kullanıldığı bilinmektedir. Silymarin içeren devedikeni sütü siroz için en çok kullanılan bitkisel maddedir. Bunun dışında meyan kökü, şizandra ve astragalus gibi bitkilerle ilgili çalışmalarda mevcuttur. Netice itibariyle karaciğer sirozu için bitkisel ürünleri önerecek kadar bilimsel çalışma mevcut değildir. Buna ek olarak bazı bitkisel ürünlerin aşırı kullanımı neticesinde karaciğer üzerine toksik etki yaparak zarar verdiği bilinmektedir. Alternatif tıpdan yardım almak istiyorsanız bunu mutlaka doktorunuz ile konuştuktan sonra yapınız.
Konuyu toparlayacak olursak günümüz şartlarında hiçbir tedavi karaciğerinizde meydana gelen hasarı geri döndüremeyecektir ancak bazı tedaviler karaciğer hasarını önleyebilir veya yavaşlatabilir.
[su_box title=”Siroz ile İlgili Diğer Yazılarımızı Okumak İster misiniz?” style=”soft” box_color=”#3e5ae2″]
- Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar?
- Kaç Çeşit Siroz Vardır?
- Dekompanse Siroz Nedir?
- Kriptojenik Siroz Nedir?
- Alkole Bağlı Karaciğer Sirozu
[/su_box]
Yararlanılan Kaynaklar :
- www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cirrhosis/home/ovc-20187218
- http://www.meddean.luc.edu/lumen/meded/orfpath/images/fig78x.jpg
Siroz konusyla ilgili olarak aklınıza takılan herşeyi yorum bölümünden sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Hocam slm lar benim eşim 40 yaşında birden karnı şişti doktora gittik siröz dediler endiskopi falan derken kara ciyere giden 1 damar tıkalı ciyerde problem yok bursa uludag ünüversitede bizi sıraya koydular nakil icin sonra tekrar cagırdılar kanda pıhtılaşma varmış kan sulandırıcı verdiler bu kan sulandırıcı 5 ay kullan faydası olursa nakile gerek yok olmasa faydası nakil yaparız dediler gecen bayramdan önce varisleri kanama yaptı hastaneye zor yetiştik hocam bize bir yardımcı olun Allah rızası icin neler yapmamız lazım
Slm kardeşim bizimde aynı sorunlarımız var yazınızı gördüm konuşmak isterim bizde zordayız müsait olunca telefonlaşalım
Doktorum benim anam siroz hastasi genel durumu iyi cok sukur.daha yeni tedaviden cikti.cok sukur hepatit virusleri yok.doktor karaviyerin 35-30faizinin calistigini soyledi ama genel olarak tedavi sonrasi karacigerin durumunun iyi oldugunu soyledi.karacogerde hastaligin durdurulmasi icin siz hangi ilacin daha iyi etkisi ola bilir?esenciale forte ola bilirmi mesela.allah sizden razi olsun daim uzerinizde olsun saygilarla
Karaciğerimde sertleşme var hastahaneye gittim sonuçların çıkmasını bekliyorum agzımdan ve burnumdan kan gelmeye basladı vucudumda kızarıklıklar falan var doktor siroz baslangıcı olabilir dedi iyileşme imkanım var mı acaba ?
Merhaba hocam ,babam 58 yaşında yaklaşık 2 ay önce bacağındaki oluşan ağrı sebebiyle doktora başvurdum yapılan tetkikler sonucu siroz olduğu anlaşıldı birinci Ve ikincıi Evren’in arasında olduğu söylendi .boğazında oluşan varislerden dolayı bantlama yapılacak .benim sormak istediğim Boğaz’da oluşan varisler sonucu hastalık son evre diye yazıyor ?operasyon sonrası iyileşme görülür mü ve tekrarlarlarsa kanama olur mu ?bir de karaciğer Nakli olması için son evreyi mi beklemek zorundayız ?ya nakil bulunamazsa bu süreçte şimdiden nakil yapılamaz mı ?
Siroz nefes almayı zorlaştırır mı
Merhabalar Emine Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Siroz bildiğiniz üzere karaciğeri etkileyen bir hastalıktır. Nefes almada güçlük ve solunum zorluğu gibi semptomların ortaya çıkabilmesi için akciğerin etkilenmesi gerekmektedir. İlerleyen siroz vakalarında ilgili kişilerde akciğer dokusu dolaylı olarak etkilenirse bu tip belirtiler ortaya çıkabilir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.