Kriptojenik Siroz Nedir?
Kriptojenik Siroz, karaciğer fonksiyonlarını bozan bir siroz türüdür. Bu hastalığa genelde orta ve ileri yaştaki bireyler yakalanmaktadır. Karaciğer normalde sindirim sisteminin bir parçası olup, yiyecekleri parçalamaya, enerji depolamanıza ve toksinler de dahil olmak üzere atık ürünlerin parçalanmasını sağlayan hayati bir organdır. Bu organda meydana gelen ufak çaplı hasarlar vücudumuz tarafından onarılabilmektedir ancak normal ve uzun süreli maruz kalınan etkenler neticesinde karaciğer dokusunun yerini kalıcı olarak skar dokusunun alması izleyebilir.

Kriptojenik sirozun erken evrelerinde karaciğerin etkilenmemiş bölümleri fonksiyon gördüğü için belirtiler ortaya çıkmaz. Zamanla karaciğer dokusunun yerini skar dokusu aldıkça belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Etkilenen kişilerde yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı, kilo kaybı, mide bulantısı, ödem birikimi, kan damarlarının genişlemesi ve sarılık görülmesi görülmektedir. Ayrıca kriptojenik sirozu olan kişilerde portal hipertansiyon ve ağır tablolarda hepatoselüler karsinom gelişebilir.
Hemen Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar? , Kaç Çeşit Siroz Vardır? ve Siroz Nasıl Tedavi Edilir? ile ilgili hazırlamış olduğum yazılara geçebilirsiniz.
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.