Alkole Bağlı Siroz

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İnternet ortamında alkole bağlı siroz hastalığı hakkında bir takım araştırmalar yaparken insanların alkol siroz yapar mı, alkole bağlı siroz belirtileri, alkolik siroz belirtileribira içmek siroz yaparmıbira siroz yapar mıne kadar alkol siroz yaparrakı sirozalkol kullanımı ve siroz, karaciğer sirozu ile alkolalkol neden siroz yaparalkol kullanmayan siroz olur mualkol ve siroz arasındaki ilişkialkolik siroz bulaşıcımıdıralkolik siroz evrelerialkolik sirozda karaciğer naklialkolün siroza etkisisiroz hastalığı alkol gibi aramalar yaptığını gördüm. Bunun üzerine detaylı bir yazı hazırlamaya karar verdim. Şimdi yazımıza geçelim.

Alkole Bağlı Siroz Nedir?

Alkole bağlı siroz hastalığı karaciğerde yağ birikmesi ve nonfonskiyone dokunun artması ile seyreden son derece ciddi bir hastalıktır. Alkol tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle batı ülkelerin siroz hastalığının en sık nedenlerinden biridir. CDC 2013 verilerine göre sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde alkollü karaciğer hastalıklarından ölüm sayısı 19.000’i bulmuştur.

alkole bagli siroz
Soldaki karaciğer normal bir karaciğer dokusunu temsil ederken sağdaki karaciğer siroze olmuş bir karaciğer görünümünü temsil eder.

Karaciğer, beyinden sonra vücudumuzdaki en kompleks organdır. 500’den fazla görevi bulunmaktadır. En temel görevlerinden bazıları şunlardır:

  1. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşçı hücreler üretmek
  2. Kanda bulunan toksinlerin arındırılması
  3. Hormonların ve diğer yaşamsal kimyasalların üretilmesini sağlamak
  4. Kandaki kolesterol ve şeker seviyelerini düzenlemek
  5. Yaralanma sonrasında kanamayı durduran proteinlerin üretilmesini sağlamak
  6. Vücudumuz için gerekli olan enerjinin depolanması

[su_note note_color=”#cc1a2c” text_color=”#ffffff” radius=”10″]Karaciğerin etkilenmesi, vücutta yapması gereken 500’den fazla görevi yerine getirememesi demektir ![/su_note]


Nedenleri

Alkole bağlı siroz nedenleri arasında alkol ilk sıradadır. Tabi bu durum alkol kullanan her insanın siroz olacağı anlamı taşımıyor. Alkol kullanımının neden bazı insanlarda siroz yaptığı ile ilgili net bilgiler bulunmamaktadır. Bu konunu açıklığa kavuşması adına bir takım çalışmalar devam etmektedir. Asetaldehit adı verilen madde alkol vücuda alındığında üretilen bir bileşiktir. Karaciğere zamanla zarar verir ve nonfonksiyone karaciğer dokusunun oluşumuna zemin hazırlar. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi bazı insanların karaciğerinin bu maddeye karşı daha hassas oluşudur.

Risk Faktörleri

Alkolik karaciğer hastalığı için bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri ortaya çıktığında karaciğer hastalığı gelişme ihtimali artmaktadır. Bira ve likör gibi alkollü içecekleri içen bireyler şarap gibi içecekleri tüketenlere oranla daha yüksek risk altındadırlar. Kadınlar alkolü erkeklere oranla daha yavaş metabolize ederler. Bu nedenle alkolik karaciğer hastalığına yakalanma konusunda daha hassastırlar. Uluslarası Alkolizm Derneği verilerine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde içki içen kadınların %13′ ü haftadan yediden fazla içki tüketiyor. Yüksek miktarda alkol tüketen ve aynı zamanda vücut ağırlığını fazla olan kadınların karaciğer hastalıklarına yakalanma olasılıkları çok yükseliyor. ADH, ALDH, CYP4502E1 gibi genler alkolik siroz ile ilişkilidir. Doğal olarak genetik değişiklikler karaciğer hastalıklarının ortaya çıkma olasılığını etkilemektedir.

alkolik siroz hastaligi
Alkole bağlı siroz un diğer karaciğer hastalıkları arasında görülme sıklığı ile ilişkili görsel.

Karaciğer uzun süre iltihaplanırsa yara izleri ve fonksiyon kayıplarına neden olan siroz başlangıcı oluşabilir. Bu durum yeterli müdahaleler yapılmazsa hayatı tehdit edici bir hal alabilir. Sirozun erken dönemlerinde hasta kendini yorgun ve zayıf hisseder. Kilo alabilir ve derisinde renk değişimleri olabilir. Uykusuzluk, karın ağrısı ve iştah kaybı sıkça karşımıza çıkar.

[su_note note_color=”#3885db” text_color=”#ffffff” radius=”10″]Dilerseniz bu konuda hazırlamış olduğumuz Sirozun Evreleri ve Yaşam Süresi adlı konuya geçiş yapabilirsiniz.[/su_note]


Belirtileri

Alkole bağlı karaciğer sirozu belirtileri sıklıkla karşımıza 30 ve 40 yaşları arasında çıkmaktadır. Fonksiyon gören karaciğer dokusu miktarının yüksek olduğu zamanlarda zarar gören bölge olsa da bu durum telafi edilebilmektedir ancak zmaan geçtikçe semptomlar daha belirgin hale gelecektir. Alkolik sirozda karşımıza çıkan en sık 3 belirti şunlardır:

  1. Sarılık
  2. Portal hipertansiyon
  3. Kaşıntı

Tedavisi

Hekimler karaciğer sirozlarının bazı formlarını tedavi edebilir ancak alkole bağlı karaciğer sirozu genellikle ilerleyici özellik gösterir. Tedavinin ilk adımı kişilerin alkolü bırakmasının sağlanmasıdır. Bu bireylerde genelde alkolü bırakmakta çok zorlanırlar ve hastaneye yatış yapılması gerekebilir. Hekiminiz daha sonra kortikosteroidler, kalsiyum kanal blokerleri, insülin, antioksidan takviyeleri ve S-adenosil-L-metionin gibi bir takım ilaçları reçete edebilir. Bu hastalarda mutlaka diyet düzenlemesi yapılmalıdır. Karaciğer nakli ise son tedavi biçimidir ancak karaciğer nakli olabilecek adayların sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır.

[su_box title=”Siroz ile İlgili Diğer Yazılarımızı Okumak İster misiniz?” style=”soft” box_color=”#3e5ae2″]

  1. Siroz Hastaları Ne Kadar Yaşar?
  2. Sirozun Tedavisi Nasıl Yapılır?
  3. Dekompanse Siroz Nedir?
  4. Kriptojenik Siroz Nedir?
  5. Bilinen Karaciğer Sirozu Çeşitleri Nelerdir?

[/su_box]




Merak ettiklerinizi ve eklemek istedikleriniz konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın