Hipodens Nedir?
Hipodens, hipo ve dansite kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Hipo, kelime anlamı olarak düşük, dansite ise yoğunluk anlamına gelmektedir. Tam olarak Türkçe karşılığı düşük yoğunluktur.

Hipodens normale göre daha düşük yoğunluğu ifade etmek için kullanılan bir tıbbi terimdir.
Hipodens Lezyon Ne Demektir?
Hipodens Lezyon, ilgili dokuda normal dokuya oranla daha düşük yoğunlukta görülen bir lezyon anlamına gelmektedir. Görsel olarak açıklamak kavrama açısından daha faydalı olacaktır.

Üstteki resimde gri bölgelere göre siyah olan alanlar hipodens lezyonun var olduğu bölgelerdir. Bu lezyonların görüldüğü alanlarda X ışınları zayıf geçerler. Doğal olarak diğer bölgelere oranla daha koyu renkli görülür. Hipodens lezyonlar vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. En sık görülen organlar karaciğer, beyin, böbrek, dalak ve meme gibi organlardır.
Karaciğerde Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?
Karaciğer vücudumuzun en önemli organlarından bir tanesidir. Karaciğerde görülen bu hipodens lezyonlar yani normal dokudan daha düşük yoğunluktaki lekelenmeler, karaciğerin içerisinde normal olmayan bir alanın bulunduğunu gösterir.

Bu alan artık eskisi gibi fonksiyon göremeyecektir. Doğal olarak karaciğerin vücuttaki hayati fonksiyonları yerine getirememesine sebep olabilme olasılığı bulunmaktadır. Örneğin üstteki bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemlerinde beyaz ok ile gösterilen alanlar karaciğerde görülen hipodens lezyonlardır. Bu gördüğünüz lezyonlar birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Sağlıksız bir yaşam biçimi ve sağlıksız beslenme uzun yıllar içinde bu tip sorunlara neden olabilmektedir. Yine karaciğerde bir kist ya da kitle de bu gibi bulgular verebilmektedir.
Raporunuzu yorumlamamı istiyorsanız konu altına yorum olarak yazabilirsiniz.
Beyinde Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?
Beyinde görülen hipodens lezyonlar birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Normal dokuya göre daha az yoğun olan bu alanlar bizi derhal uzman hekime yönlendirmelidir.

Beyinde görülen lezyonlarla ilgili olarak sorgulanması gereken en önemli özellikler lezyonun beynin tam olarak hangi bölümünde olduğu, lezyonun çapının ne kadar olduğu, büyüme gösterip göstermediği gibi özelliklerdir. Beyinde görülen bu lezyonların neden ortaya çıktığını tam olarak anlayabilmek için bu bilgisayarlı tomografi raporlarına ek olarak hasta kapsamlı bir muayenden geçmeli ve laboratuvar bulgularına baktırmalıdır.
Dalakta Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?
Dalakta görülen hipodens lezyonlar bu organın içerisinde daha düşük yoğunluklu bir alanın olduğunu ve bu alanın normal dalaktan farklı bir doku olduğunu göstermektedir.

Üstteki resimde beyaz ok ile gösterilen alan dalağın içerisindeki düşük yoğunluklu alandır. Malign tümör gibi ağır tablolar nedeniyle olabilirken kist gibi tedavi edilebilir sebeplerden ötürüde görülebilmektedir.
Böbrekte Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?
Böbrek vücudumuzun en hayati organlarından bir tanesidir. Doğal olarak bu organlarda görülen en ufak lezyonlar bile kesinlikle atlanmamalıdır.

Bu lezyonlar malign tümörler nedeniyle olabileceği gibi uzun süre sağlıksız beslenme ve az su tüketimi nedeniyle bile olabilmektedir. Hasta detaylıca muayene edilmeden kesin bilgiler vermek doğru olmayacaktır. Böbrekte hipodens lezyonlar görülmesi durumunda kişilerde bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, işeme güçlükleri, yan ağrısı ve diğer bir çok üriner semptomlar görülebilmektedir.
Üstteki resimde kalın ve beyaz oklarla gösterilmiş alanlar böbrekte görülen hipodens alanlardır.
Pankreasta Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Demektir?
Pakreasta görülen bir kist ya da farklı bir leke bu organda hipodens lezyon görülmesine sebebiyet verebilmektedir.

Pankreasta hipodens lezyon görülmesi diğer organlara göre biraz daha tehlikelidir. Görüldüğünde mutlaka uzman hekime detaylıca muayene olunmalı ve gerekli tanı konulup derhal tedaviye başlanmalıdır.
Üstteki resimde kırmızı ok ile gösterilen alan pankreas yerleşimli hipodens bir lezyondur.
Bunların dışında vücudun birçok organında hipodens lezyonlar görülebilmektedir.
Sizde rapor sonucunuzu yorumlamamı istiyorsanız hemen konu alt tarafındaki yorum bölümüne rapor sonucunuzu göndermeyi unutmayın. Yorumlamaktan mennuniyet duyacağım. Başka bir yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
Merhaba hocam,2011 yılında tesadüf çıkan hafif hipodens lezyon 14 mm idi, her 2 yılda kontrolörlerin sonucunda 2022 yilinda 20 mm yükseldi.Kan testleri CA19.9 ve CEA lar normal sınırlarda bu durumda ne önerirsiniz takip etmeye devam mi edelim,yoksa opere olmamış mı gerekir.
Merhabalar hocam :
Bulgular
KONTRASTSIZ TORAKS BT İNCELEMESİNDE; İnceleme IVKM verilmeden elde olunduğundan mediastinalvasküler yapıların değerlendirmesi suboptimaldir.Toraks duvarını oluşturan yumuşak dokular tabiidir.Vertebraköşelerinde osteodejeneratif değişiklikler izlenmektedir.Her iki hemitoraks simetrik görünümdedir.Trakea ve ana bronşlar açık olarak izlenmiştir.Mediastinal patolojik boyutta LAPizlenmemektedir.Mediastinalana vasküler yapılar tabiidir.Kalp boyutları normaldir.Sağ akciğerüst lob anteriorda 5 mm çaplı kalsifiye sekel subplevral nodül izlenmektedir.Sağ üst lob santralde milimetrik çaplı kalsifik sekel lenf nodları izlenmektedir.Her iki akciğer parankiminde konsolidasyon,infiltrasyon alanı izlenmemektedir.Kesitler dahilinde karaciğerde segment 7-8 bileşkesinde 9 mm çapında düşük dansiteli ön planda kist olarak değerlendirilen hipodens lezyon izlenmektedir.Safra kesesi izlenmedi. Operasyon lojunda metalik sütur materyalleri izlenmektedir.RAPOR Tarihi: 07-12-2022 08:43
Merhaba Doktor bey, yardımci olur musunuz?
yapılan kontrastsız kranial BT incelemesinde;
Bulgular:
Prepontin, serebellopontin, perimezansefalik ve köşe sisternaları açıktır. 4 ventrikül normal şekil, lokalizasyon
ve genişliktedir.Serebellar hemisferik ve vermian sulkuslar açıktır. Serebellar hemisferler, medülla oblangata,
pons ve pedinkulus serebriler tabiidir.
Supratentoriyal orta hat oluşumları normal şekil ve lokalizasyondadır.
Ventriküler sistem simetrik ve normal genişliktedir.
Serebral hemisferik sulkus ve fissürler atrofiye sekonder belirgindir.
Periventriküler beyaz cevherde kronik iskemik değişiklikler ile uyumlu dansite azalması izlenmektedir.
Sağda periventriküler beyaz cevherde frontoparietal lob bileşke düzeyinde hipodens alan dikkati çekmektedir.(ensefalomalazi gliozis)
Kranium kemik yapısı ve ekstrakranial yumuşak dokular tabiidir.
Not: Karaciğer her iki lobda inceleme alanına giren kesitlerde hemen tüm karaciğeri etkileyen yaygın multipl hipodens kitle lezyonlar mevcuttur (Met?). Ne demek hocam?
Hocam merhaba
Karaciğerde segment 6 düzeyinde konturları net seçilemeyen 8 mm çaplı hipodens lezyon saptanmıştır. Ön tanı göz önünde tutulduğunda metastaz açısından şüpheli bulunmuş olup Dinamik MRG kontrol önerilir.
Sol adrenal bezde hafif kalınlaşma izlenmiştir.
Her iki böbrekte ekstrarenal pelvis ile uyumlu görünüm saptamn
Sol böbrek orta kesim lateralde kortikal yerleşimli 13 mm çaplı hipodens kistik lezyon saptanmıştır.
Umblikus düzeyinde 9 mm çaplı defekt izlenmiş olup intraabdominal yağ planlarında herniasyon dikkati çekmiştir.
Uterus normal boyutlarda izlenmiÅŸ olup retroverttir.
Endometrium çift duvar kalınlığı 14 mm ölçülmüştür.
Bu sonucun anlamı nedir acaba teşekkür ederim
Teknik:
btravende kontrast madde enjeksiyonu yapimadan aksel planda 2.5 mm kainnda keser ve sonanda setta ve koronal planlarda reformat görüniler elde olunmuştur.
Sulgular:
Kontrast made ved on parankama organtar ol değerlendirmed
Karaciğer kk boyutu yaklaşık 200 mm olu büüktür, parankim dansitesi yer yer heterojendir. kontrastuz
çekim nedeni ile değerlendireme suboptimaldir. Karaciğer segment 4b de yaklaşık 4 mm, segment 3-4a bileşke sestyesinde yaklaşık 3 ve 4
segment 2 de 3mm olmak üzere çok sayıda hipodens lezyonlan izlenmekte olup kontrol USG sonrasinda dinamik kontrasth ST/MR tetkiki dnerilir.
Safra keesi ve safra yollarında belirgin patogi ienmed
Dalak indekal sanatçısı (splenomegal)
Pack norakr er senal kunsta pat bulgu saptanmad
Mide, me ve kain takar veter dolulukta olmadiodanm değerlendirenemekle beraber belirgin posio saptanmad
Babın içlúmenil organlar/barsak anslan Sümen gerginliği oral kontrast madde ile yer yer sağlanamamış olup kollebe barsak anslan nedeni ile yer yer değerlendirme suboptimaldir.
Suprapubik bölgede üzellikle babn sol at kadran infero mediall cilt clb yumuşak dokularda
belirginlesen postop sekel fibrotik deişiklikler mevcut olup net hermi saptanmamater (Insüzyon hatt ve sekel değişiklikler 7)
sol böberek alt pol posterior kortaksinde yaklaşık 4 mm vah doku ile benzer dansitode hipodens lezyon
alan mevcuttur (AML 7).
sağ böbrekort zon posterior kalisyel sistemde yaklaşık 4 mm opak kalkül mevcuttur.
Mesane dolumu yetersiz olup tümen içi gress patuloji saptarimamıştır.
Rahim ve onu adresyel aan normaide
Umblikus seviyesinde geniş fink boynu batin içi yağlı deku bernisyung mevcuttur.
Hocam iyi günler.Duedenum 3.segment distal komsulugunda 30/29mm hipodens lezyon izlenmektedir.lomber vertebralarda dejeneratif değişiklikler izlenmektedir.Duedenum 2segmenr için de milimetrik boyutlu dolum efekti oluşturan hipodens mevcuttur.torakal vertebralarda dejeneratif değişiklikler mevcuttur.
Hocam selamlarkontrastlı üst batın tomoda karaciğer boyutunun artması 17mm olması ve dalakta hipodens oval kist hemanjiom görüntüsü ne demektir.Komoleks bi hastalığı işaret eder mi.Hastanın sağ alt kadranda batında zaman zaman ağrısı oluyordu.cbc biyokimyada anormal bi durum söz konusu değil ama tedirgin oldum
Talus anterıorunda kortekste destırıksıyona neden olan yaklaşık 12*7.5 mm boyutlarında hipodens litik görünüm dikkat çekmiştir. Tidia distel epifezer kesimde medikal ve lateralde subkortikal kistik lezyonlar mevcuddur. Hocam bu raporu degerlendırebılırmısınız. Sag ayagıma aittir rapor.
Merhabalar Hocam annemin 25 yıl önce Safra kesesi alınmıştı bu gün şikayeti üzerine doktora gittik emar sonucu şu şekil…safra kesesi kokalizayounda 11mm çaplı rezidu veya kontrakte safra kesesi ile uyumlu hipodens yapı izlenmiştir bu ne anlama geliyor saygılarımla
Hocam merhabalar;
Sol talamus antero medialinde 7 mm çapta T1A görüntülerinde hipointens, T2A görüntülerinde hiperintens lezyon izlenmektedir. Kontrastlı, difüzyon ve SWI görüntüler dahilinde ileri MR teknikleriyle ileri incelemesi önerilir.
Acilen yorumlarsanız çok sevinirim.
Merhabalar Hocam,
Endometrium malign neoplazm hikayesi olan annemin, son 9 ayda 3’er ay arayla kontrollu takipteki pelvik bolgede, sag lateral rektum komsulugunda 52×65 mm lik, progrese takipli yumusak dokuda, hipodens lezyon goruldu ( eski tetkiklerde 3 ay once 45×33) ( 6 ay once 23x 28)
en son kan testlerinde ise CA 125: 15 (0-35), CA 19: 6.5 (0-37)
Paraaortik Lenfodenopatisi ise 6 ay icerisinde 33 mm’den 12 mm’ye regrese oldu.
Pelvik bolgedeki yumusak doku alani icin bundan sonra ne yapilmali, kemo mu, acil cerrahi mi, baska tedaviler mi?
iyi gunler
Merhabalar Murat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
Bana sormuş olduğunuz sorunun cevabını mutlaka bir onkoloji uzmanından edinmelisiniz. İlgili hasta onkologa muayene olduktan sonra bilgi edinilmesi halinde uygulayabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.