Beden ya da zihinde meydana gelen rahatsızlıklara genel olarak hastalık ismi verilmektedir. İnsanlar rahatsızlık yaşayınca rahatsızlığın tedavisi için hangi doktora gideceklerini bilemediklerinde yanlış doktorlara gittiklerinde hem zaman kaybı yaşamakta hem de önemli bir hastalıkları varsa yaşayacakları zaman kaybı yüzünden tedaviye geç başlayabilmektedirler. Her hastalığın bir doktoru olduğu gibi göz hastalıkları yaşayan kişiler de göz doktorlarına gitmelidir. Göz hastalıkları bölümü hangi hastalıklara bakar sorusunu soranların yazımın devamında belirteceğim hastalıklarda göz doktorundan randevu alması gerekmektedir.
Temel olarak göz hastalıkları bölümünün baktığı hastalıkları gruplandırmamız gerekirse şu şekilde olacaktır:
- Kornea ve Retina ile İlişkili Hastalıklar
- Prematüre Retinopatisi
- Vitreoretinal Hastalıklar
- Sarı nokta ile İlişkili Hastalıklar
- Glokom ve Bağlantılı Hastalıklar
- Kırma Kusurları İle İlişkili Hastalıklar
- Pediatrik Oftalmoloji
- Cerrahi Gerektiren Durumlar
- Katarakt ile İlişkili Cerrahiler
- Oküloplastik Cerrahiler
- Diğer Cerrahiler
Her zaman görme ile ilişkili şikayetlerde göz doktoruna gidilecek diye bir kaide yoktur. Örneğin başınız ağrıyorsa baş ağrısının farklı sebepleri olabilmektedir. Bunlar için diğer doktorlara müracaat edilebileceği gibi göz doktoruna da müracaat edilmesi gerekebilir. Bazı hastalıklarda ise göz sorunu gibi görülse de gidilmesi gereken yer göz hastalıkları bölümü değil nörolojidir. Bu durumlar ise çift görme, göz seğirmesi, gözün etrafında ya da vücudun herhangi bir noktasında sinek geziyor gibi bir his duyma olabilmektedir. Bu noktada gözde batma olması ile ilgili yazıma alttaki butondan linkinden ulaşabilirsiniz.
Göz Hastalıkları Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?
Göz hastalıkları branşı genel olarak ilaç tedavileri, lazer tedavileri, lasik tedavileri, lazer fotokoagülasyon tedavileri, anti-VEGF tedavileri gibi sık bilinen tedavi çeşitlerini uygular. Bunların dışında cerrahi anlamda vitrektomi ameliyatı, tümör ameliyatları, fako ameliyatı, blefaroplasti ameliyatı, orbita ameliyatları, vitroretinal ameliyatlar en sık yapılan operasyonları başında gelmektedir.
Göz Bölümü Neye Bakar?
Hastalandığınızda çözüm için internetten kendi kendinize tedavi etmeye çalışmak yerine hangi hastalığınızın hangi uzmana gösterilmesi gerektiğini öğrenerek randevu alarak uzman doktora gitmek yanlış tedaviler yapmaktan daha iyidir ve sağlığımıza daha kolay kavuşmayı sağlamaktadır.
Göz hastalıkları tedavisi yapılırken tetkikler ile hastalığın gözün ön kısmında oluşan hastalık mı yoksa arka kısmında meydana gelen bir sorun mu olduğu tespit edilmektedir. Hemen ayağa kalkınca göz kararması ile ilgili yazıma ulaşmak için butona tıklayınız.
Göz hastalıkları polikliniğinde rutin göz muayenesi hastanın sorunlarının dinlenmesi ile başlar. Bununla beraber göz doktoru kaşların, göz kapaklarının ve gözlerin bakış durumunun gözlenmesini gerçekleştirmektedir. Bundan sonra da bilgisayarlı ORM ve retinoskop ile hastanın refraksiyon kusuru ölçülmeli, her iki gözün de gözlüklü ve gözlüksüz olarak görme keskinlikleri tespit edilmelidir. Peki tüm bu muayenelerin yapıldığı göz bölümüne hangi şikayetlerin varlığında gidilir? Göz bölümü neye bakar? İşte kafa karıştıran o nedenler:
- Ani görme kaybı yaşadıysanız
- Gözünüzde sinekler uçuşuyorsa
- Işık çakmaları olduğunu farkettiyseniz
- Baş dönmeniz şiddetliyse
- Gözünüzde arpacık çıktıysa
- Görme netliğinde belirgin ya da hafif bozulma varsa
- Uzağı görmekte zorlanıyorsanız
- Yakını görmekte zorlanıyorsanız
- Gözünüzde kuruluk varsa
- Gözünüzde kızarıklık varsa
- Gözünüzde çapak sorunu yaşıyorsanız
- Gözünüzde ağrı varsa
- Gözünüzde batma oluşuyorsa
- Renk körlüğü sorunu yaşıyorsanız
- Gözünüzde şaşılık varsa
- Göz tembelliği sorunu varsa
Tüm bu nedenlerin varlığında gidilmesi gereken bölüm göz hastalıkları bölümüdür. Bu şikayetleriniz varsa derhal bir göz doktorundan randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz.
Göz Bölümünde Hangi Testler Uygulanır?
Göz hastalıkları bölümünde genel olarak bilgisayarlı görme testleri, göz kuruluğu testleri, renk görüş testleri, göz tansiyonu testleri, kornea ölçüm testleri, optik biyometri testleri gibi çeşitli teknikler uygulanmaktadır.
Hastanın şikayetine göre biomikroskopi muayenesi, göz tansiyonunun ölçülmesi gibi incelemeler gerçekleştirilmektedir. Ön ve arka segment muayenesi, glokom, biyometri, prizma testi, renk körü testi, gözde guatr testi, kontak lens uygulamaları ya da şeker hastalarında yapılan göz dibi takibi gibi gerekli görülen tetkiklerin yapılmasından sonra dikişsiz katarak cerrahisi, glokom ameliyatı, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatı, dikişsiz katarakt cerrahisi gibi cerrahi işlemler hastaya uygulanmaktadır. Göz kapağında oluşan düşüklük hakkında bilgi veren yazıma alttaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Peki tüm bu bilgilerden sonra göz hastalıkları bölümünü ilgilendiren hastalıklar ya da göz bölümüne giren hastalıklar hangileri? Hemen bu sorunun cevabını verelim.
Göz Bölümüne Giren Hastalıklar Nelerdir?
Bazı göz hastalıklarında ilaç tedavisi hastalığın kontrol altına alınmasında yeterli olmaktadır. Fakat göz önemli bir organ olduğundan göz hastalıklarının tedavisi gerçekleşmediğinde ya da hasta doktorunu dinlemediğinde kör olma tehlikesi yaşayabilmektedir. Örneğin göz tansiyonu yaşayan biri bu ilacı ömür boyu kullanmalıdır. Kullanmadığı takdirde kör olma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada muayene sonrası tedavi planına birebir uyulmalıdır. Peki göz hastalıkları bölümü hangi hastalıklara bakar? İşte cevabı:
- Göz Yorgunluğu
- Göz Kızarıklığı
- Gece Körlüğü
- Göz Tembelliği
- Şaşılık
- Nistagmus
- Renk Körlüğü
- Üveit
- Presbiyopi
- Göz Uçuşması
- Göz Kuruluğu
- Katarakt
- Glokom
- Retinit
- Konjonktivit
şeklinde sıralayabiliriz. Bu tip hastalıkların varlığında göz hastalıkları bölümü hekimleri gerekli muayene, tetkik, tahlilleri yaparak tedavi planı çizeceklerdir.
Göz hastalıkları branşı ile ilgili olarak aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz hususları alt tarafta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 1 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)