Göz Batması Nedir? Neden Olur? Tedavisi Var mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Göz Batması Nedir?

Görme duyumuzu sağlayan organımız olan göz, çeşitli nedenlerden dolayı batma hissi verebilir. Göz batması nedir sorusuna cevap olarak gözümüzü rahatsız eden ve kaşınmasına, sulanmasına veya akıntı oluşmasına neden olan durumdur. Göz batmasının nedenlerine göre durumun ciddiyeti anlaşılır. Genel olarak basit nedenlerden dolayı oluşan göz batması herhangi bir doktor müdahalesine gerek kalmadan giderilebilmektedir.

goz agrisi neden olur
Göz ağrısı ile ilişkili görsel.

Genel olarak geçici olan göz batma sorunları bazı durumlarda ise süreklilik gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda batma belirli aralıklar ile süreklilik gösterdiği için nedeni araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemleri basit olmakla beraber özellikle göze zarar veren bir cismin olması gibi acil durumlarda ise acil bir şekilde doktor müdahalesi gerekebilir.

Göz Batması Neden Olur?

Göz batmasının genel olarak iki nedeni vardır. Göz batması neden olur konusunda öncelikle göz ve göz kapağı arasında sıkışan cisimler gelmektedir. Bu cisimler genel olarak kirpik, toz gibi zararsız cisimler olmaktadır. Ancak bazı durumlarda ise sert cisimler gözde batma hissi oluşturduğu gibi gözün sulanmasına, kaşıntı ve akıntıların oluşmasına neden olabilmektedir. Eğer göz kapağında düşüklük oluşursa bilgi almak için hemen https://doktordanhaberler.com/goz-kapagi-dusuklugu-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine tıklayınız.

Sürekli göz batması yaşanıyor ve herhangi bir cisim bulunamıyorsa bu durumda göz batma nedeni için göz kuruluğundan şüphe duyulabilir. Göz kuruluğu birçok nedenden dolayı ortaya çıkar ve göz için gerekli olan sıvının azalması ile gözde batma hissi oluşur. Bu gibi durumlarda doktor muayenesi gerekir. Doktorun belirleyeceği ilaçlar ile tedavi edilmelidir.

Göz Batması Nasıl Geçer?

Göz batması nasıl geçer sorusunun cevabı göz batmasının nedenine göre değişir. Göz batmasına neden olan bir cisim ise bu cisim çıkarılmalıdır. Kişi kendi imkanları ile gözündeki cismi çıkaramıyorsa göz duşu solüsyonlarını kullanabilir. Bu sıvılar göze damlatıldıktan sonra gözde bulunan cismin daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlamaktadır.

Bazı göz batması sorunlarında ise doktor muayenesi gerekebilir. Göz atması nasıl giderilir konusunda özellikle gözde kuruma mevcut ise doktor muayenesi sonrasında gerekli tedaviler başlatılmalıdır. Genel olarak göz kuruluğu tespit edildiğinde kuruluğa neden olan etkenler ortadan kaldırılır ve suni göz yaşı ilaçları kullanılır. Böylelikle göz kuruluğu giderilerek göz kuruluğundan meydana gelen batma sorunlarının önüne geçilmiş olur.

Göz Batması İçin Evde Ne Yapılmalı?

Göz atması için evde ne yapılmalı konusunda öncelikle gözünüze kirli ellerle dokunmamak için ellerinizi çok iyi bir şekilde yıkayın. Daha sonra ise gözde batma, yanma, kaşıntı gibi durumlarda yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Bir pamuğa süreceğiniz gül suyunu göz kapaklarınıza yerleştirdiğinizde batma ve yanma gibi hisleri azaltmaya yardımcı olacaktır.

Göz ağrıları, batma, yanma gibi durumlarda poşet çaylarda kullanılabilir. Islatılmış ve ılık veya soğuk olan poşet çayları göz kapaklarınıza yerleştirin ve 15 dakika kadar bekletin. Ağrılara ve diğer sorunlara büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Ayrıca bu yöntemlerin dışında göz kapaklarınıza patates veya salatalık dilimleri yerleştirerek bir süre bekletebilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz bu yöntemler eğer göz sorunlarınıza iyi gelmezse doktora başvurmanız önemlidir. Göz hastalıkları için hangi bölüme başvurulacağını anlattığım yazıma https://doktordanhaberler.com/goz-hastaliklari-bolumu-hangi-hastaliklara-bakar/ linkinden ulaşabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın