El ve Ayak Burkulmasına İncinmesine Ne iyi Gelir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Fiziksel faaliyetlerimiz sonucu istem dışı el veya ayaklarımızı burkabiliriz. Böyle durumlarda el ve ayaklar için ilk müdahalenin doğru yapılması çok önemlidir. İlk müdahale sonrasında ise el ve ayak burkulmasına incinmesine ne iyi gelir konusunda bilgi sahibi olunması ağrıları daha aza indirebileceği gibi iyileşme sürecini de minimuma indirebilir.

elde ve ayakta burkulma
Elde ve ayakta burkulma ile ilişkili görsel.

El ve Ayak Burkulması Nedir?

El bileğindeki eklemlerin ani fiziksel hareketler sonucunda bağların ve aynı zamanda dokuların gerilmesi veya yırtılması sonucu el burkulması meydana gelir.

Ayak burkulmasında ise yine ani fiziksel hareketler soncunda ayak bileğinin yanı sıra topuk kemiğinin yuvasından çıkıp geri gelmesi sonucu meydana gelir. Bu durumun yanı sıra bazı durumlarda eklemi birbirine tutan bağlarda yırtılmalar meydana gelebilir. Ayak tırnağı hastalıkları hakkında bilgiler verdiğim yazıma https://doktordanhaberler.com/ayak-tirnagi-hastaliklari/ linkinden erişebilirsiniz.

Burkulmalar sonucunda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle kanı sulandırıcı ilaçlardan, alkolden uzak durulmalıdır. Burkulmanın şiddeti ve belirtileri ise iyi analiz edilmelidir. Çünkü burkulma sonrasında ağrının çok az olduğu durumlara evde yapılacak bazı tedavi yöntemleri ile üç haftaya kadar burkulma etkisi tamamen ortadan kalkabilir. Ancak burkulma belirtilerine bakarak doktor müdahalesinin olması gereken durumlarda yaşanabilir. Bu tarz durumlarda hiç vakti kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.

El ve Ayak Burkulma Belirtileri Nelerdir?

Ani fiziksel hareket sonrasında burkulmanın anlaşılması için bazı belirtileri gözden geçirmek gerekir. Burkulmanın yaşandığı el veya ayak bileklerinde ağrının yanı sıra şişme, morarma, bilekte hareket edememe durumu, ayak üzerine basamama, el ile bir nesneyi tutamama ve ani fiziksel hareket sonrasında patlama veya yırtılma sesinin duyulması burkulmanın belirtileri arasındadır.

Burkulmanın seviyesine göre de müdahale edilebilir. Burkulmaların üç farklı derecesi vardır. Bu derecelere göre de doktora başvurma veya evde tedavi seçimi yapılabilir.

El ve Ayak Burkulma Dereceleri

1.Derece Burkulma; Bu seviyedeki burkulmalar hafif vakalardan oluşur. Bileklerde bulunan bağın hafif derecede esnemesi sonucu ağrı oluşur. Ağrı, şişme ve kızarıklık hafif olur ve evde dinlenme ile bir süre sonra belirtiler tamamen ortadan kaybolur.

2.Derece Burkulma; Bileklerde bulunan bağın 1.derece burkulma vakalarından daha çok gerilmesi veya hafif derecede yırtıkların oluşması durumunda görülür. Ayak üzerine basmak zordur ve elde bir nesne tutmakta zorlanılır. Şişlik, morluk ve ağrı daha fazla hissedilir.

3.Derece Burkulma; Bu seviyedeki burkulmalar ciddiye alınması gereken vakalardır. Bağlar yırtılmıştır, şişlik, kızarıklık, morarma, ağrı oldukça yüksek seviyelerde hissedilir. El ve ayakları kullanmak mümkün değildir. Kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

El ve Ayak Burkulmasına Ne iyi Gelir?

Burkulma el veya ayakta oluğu anda ilk müdahale hemen yapılmalıdır. Bu konuda el burkulmasına en iyi ne gelir ve ayak burkulmasına en iyi ne iyi gelir sorusuna cevap olarak buz gelmektedir. Burkulma sonrasında oluşacak şişliğin ve morluğun önüne geçmek için en iyi yapılacak olan davranış buz uygulamaktır.

Burkulmayı yaşayan kişinin sabit tutulması da çok önemlidir. El veya ayak fark etmeden burkulma sonrasında hiç hareket etmemelidir. Hareketsizliği sağlamak ve bileği sabit tutabilmek için bandaj kullanabilirsiniz. Bandajı bileğinize sarmadan önce ise yumuşak bir çorap giyilmesi ayak burkulmaları için önemlidir. Aksi taktirde bandajı tek başına bağlamanız iyileşme sürecini uzatabilir.

Ağrının şiddetini azaltmak içinse ağrı kesici kullanılabilir. Bu konuda herhangi bir ağrı kesici ağrıyı azaltacaktır. Eğer burkulma 3.derece bir durumu gösteriyorsa acil olarak doktora gitmenizde önemlidir. Çünkü bilek bağlarında oluşabilecek yırtılmalar sizin daha ciddi sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Doktorun erken teşhisi ile burkulmalar sonucu oluşan bağ yırtılmaları daha kolay tedavi edilebilir. Dilerseniz ayak üşümesi hakkında bilgiler verdiğim yazı için https://doktordanhaberler.com/ayak-usumesi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkine tıklayarak okumaya devam edebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın