Ayakta ve Bacaklarda Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ayaklarda ve bacaklarda görülen morarmalar ciddi nedenlere dayanabilir. Bacak bölgesinde oluşan morarmalar kendi başlarına bir hastalık değildir. Vücutta oluşan bir hastalık nedeni ile morarmalar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce morarmaya neden olan hastalığın nedeninin bulunması çok önemlidir. Ayakta ve bacaklarda morarma için hangi doktora gidilir konusu bu morarmalar ile karşılaşanların ilk soracağı sorulardandır.

bacakta morarma icin ahngi bolume gidilir
Bacakta ve ayakta morarma için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Ayak veya Bacakta Morarma Nedenleri Nelerdir?

Morarma ile karşılaşanların büyük bir bölümü öncelikle varis hastalığından şüphe ederler. Ancak varis hastalığı ile morarma arasında büyük farklar vardır. Bacaklardaki morarmanın temel nedenleri arasında zedelenen damardan çıkarı çıkan kanın oksijen kaybından sonraki rengini almasıdır. Bacak morarma nedenleri ise oldukça fazladır. Ayak bileği ağrısı ile ilgili yazmış olduğum yazımı okumanızı ve tekrar bu yazıya devam etmenizi öneriyorum. Yazıya https://doktordanhaberler.com/ayak-bilegi-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Kaza veya Fiziksel Aktivite

En sık görülen morarmalar arasındadır. Herhangi bir nedenden dolayı damar darbe aldığında zedelenir ve morarma bir süre sonra ortaya çıkar. Küçük morluklar oluşabileceği gibi büyük boyutlara da ulaşarak yayılabilir.

Güneşten Gelen Ultraviyole Işınları

Güneşin damarlara olan etkisi genç insanlarda görülmez ancak yaşlı insanlarda görülmektedir. Cilt altında bulunan damarlara güneşten gelen ultraviyole ışınları damarlara hasar verir ve damarlarda oluşan kanama ile morarma görülebilir.

Vitamin Eksikliği

Vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminlerin eksilmesi nedeni ile birçok hastalık kendini gösterebilir. Bu hastalıklar basit seviyelerde olabileceği gibi zaman içerisinde ciddi sorunlara da yol açabilmektedir. Damar sağlığı için önemli olan C, B12, K vitaminleri ve Folik Asitte oluşan eksiklikler damarların dışarıya kan sızdırmasına neden olabilir. Bu durumda doğal olarak ciltte morarmanın görülmesine neden olmaktadır. Ayak tırnağında oluşan hastalıklar hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/ayak-tirnagi-hastaliklari/ linkine tıklayınız.

Bacakta Morarmanın Diğer Nedenleri

Morarmanın nedenleri olarak karşımıza çıkan bu faktörlerin yanı sıra yaşlılık, kullanılan çeşitli ilaçların yan etkileri, vücuttaki yağ oranının azalması, şeker hastalığı, graves hastalığı, sepsis hastalıkları vardır. Ayrıca kan hastalıklarına bağlı olarak gelişen Lösemi gibi hastalıklarda da damarlardan çıkan kan nedeni ile morarmalar görülebilmektedir.

Ayakta ve Bacaklarda Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bacak morarmalarında çoğu kişi hangi bölüme gideceğini bilemez ve ayakta ve bacaklarda morarma için hangi doktora gidilir sorusunu sorar. Bu konuda tek bir bölümü tavsiye etmek doğru olmaz. Yapılması gerek öncelikle cildiye, kalp damar cerrahisi ve dahiliye iç hastalıkları bölümlerine gidilmesidir. Uzman doktorlar gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizlere yönlendirerek ayak veya bacaklarda oluşan morarmanın nedenine göre sizleri farklı bölümlere de sevk edebilir.

Bacaklarda Görülen Morarma Kanser Belirtisi Midir?

Morarma ciddi bir belirtidir ancak kanser tanısı koyulmadan hemen bu konuda yorum yapmak kişilere stres yaşatır. Bu konuda hiç endişe edilmemelidir. Genel olarak morarmalar iyi huylu olmakta ve tedaviye cevap verebilmektedir.

Bacak Morarması Nasıl Geçer?

Bacaklarda görülen morarmaların en iyi ilacı zamandır. Morarmaya neden olan hastalık belli ise ona karşı tedaviler uygulanmalıdır. Ancak nedeni bulunamayan morarmalar zaman içerisinde iyileşmesi beklenmektedir. Burada morarma giderici kremlerde kullanılabilir.

Bacaktaki Morluk ve Kaşıntı

Morluklarla birlikte kaşıntıda meydana gelebilmektedir. Yaşanılan bu tarz durumlarda da endişelenmeye gerek yoktur. Kaşıntı olduğunda soğuk su uygulanması kaşıntının şiddetini azaltacaktır. Eğer kaşıntı geçmezse cildiye bölümüne görülmenizde büyük fayda vardır. Kaşıntıya karşı da tedavi uygulanarak ortadan kalkması sağlanabilir. Dilerseniz ayak yanması ile ilgili bilgiler verdiğim yazımla https://doktordanhaberler.com/ayak-yanmasi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine tıklayarak devam edebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ayakta ve Bacaklarda Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba hocam benim acaklarımda biryere çarpmış gibi morarmalar. oluyor nedenini bilmiyorum hangi doktora gitmeliyim

    Yanıtla
  2. ii çalışmalar hocam benim el bacak ve ayaklarım da anlık ten rengim morlaşıp ve anlık geri geçiyor son 4 yıldır oluyor neden ola bilir bi yorumunuzu ala bilirmiyim tekrar dan iyi çalışmalar ve iyi günler dilerim

    Yanıtla
  3. Mrb hocm benim sol bacağımda kendiliğinden oluşan morluklar çıktı .çok koyuydu morluk. Doktora gittim soğuktan dedi. Geçer dedi uzun süre etti geçmedi aksine yayılmaya başladı .dizime kadar olan morluk diz ustunede sıçradı. Sol bacağımda da tek tük çıkmaya başladı .kaşınma yok öncekinden biraz daha farklı şimdi rengi biraz açılmış. Ve arada bir kabuk tutuyor dökülüyor . Ne yapmalıyım ?

    Yanıtla
  4. İyi çalışmalar
    Ben sibirya,dayım 12 -14 saat dışarda çalışıyorum ayak parmaklarım soguktan dondu morardı burda dermatologa götürdüler her gün alkol ile pansuman yapılıyor ama parmak uçlarında his yok parmaklarımı oynatabiliyorum
    Zamanla açılacak diyorlar 3 ay çalışamaz demişler ne yapalirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Armağan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Pansumanınızı aksatmayın. Muayene bilgilerine vakıf olmadığım için net konuşamıyorum ancak takiplerinize ve size verilen tedaviye düzenli olarak uyun ve internetten edindiğiniz bilgiler ışığında tedavi planının dışına çıkmayın. Bir gelişme olursa buradan benimle paylaşabilirsiniz. Hakkında konuşuruz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın