Yağ Bezesi Aldırmak için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sağlıklı cildin alt tabakasında belirli oranlarda yağ dokusu bulunmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu yağ bezelerinin cilt altında dengesiz olarak büyümesi sonucu yağ bezeleri oluşur. Bu hastalığın adı ise Lipomdur. Yağ bezeleri ince bir zarla kaplıdır ve boyutları çeşitlilik gösterir. Yağ bezesi bulunan ve bu bezeleri aldırmak isteyenler ise bu konuyu araştırmaktadırlar.

lipom yağ bezesi aldırmak
Yağ bezesi aldırmak için en uygun doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır.

Yağ bezesi aldırma işlemi genel de 15 ile 20 dk civarında süren bir işlemdir. İlgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra kesi ile beze çıkarılır.

ÖNEMLİ BİLGİ: Yağ bezeleri genellikle zararsızdır ancak rahatsızlık verebilir ve kozmetik açıdan hoş görüntü oluşturmayabilirler.

Lipom Neden Oluşur?

Lipom hastalığının nedeni günümüzde net olarak bilinmemektedir. Genel kanı olarak özellikle kilolu kişilerde görüldüğü yönündedir. Ancak bu kanı yanlıştır. Çünkü yağ bezelerinin oluşması hem kilolu hem de zayıf kişilerde görülebilmektedir.

Ailede lipom hastalığı görülürmüşse diğer bireylerde de bu hastalık görülebilmesi genetik faktörleri akla getirmektedir. Bu nedenlerin yanı sıra hareketsiz bir yaşam yağlanmayı artıracağı için bezelerin oluşması da daha kolay olacaktır.

Yağ Bezesi Vücutta Nerelerde Görülür?

Yağ bezesi vücudun her yerinde çıkabilmektedir. Ancak genel olarak sık görüldüğü bölgeler ense, boyun, sırt bölgeleridir. Boyunda ve ensedeki bezelerde diğer bezeler gibi boyutları çok farklılık göstermektedir. 1 ila 2 milimetre çaplarında oluşabileceği gibi bu ölçü 15 ila 20’ye çıkabilir.

Lipom Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak ağrısız olan bu yağ bezeleri çok kolay bir şekilde tespit edilmektedir. Yumuşak bir yapıya sahip olan bezelere basınç uygulandığında ileri veya geri hareket ederler.

Bazen kulak altında şişlik oluşturan yağ bezelerinde olduğu gibi diğer yaz bezeleri de farklı patolojilerle karıştırılabilir. Bu noktada doktora gidip muayene olmanız şarttır.

Yağ Bezesi Ağrı Yapar mı?

Yağ bezeleri genel olarak ağrısız olarak vücutta bulunurlar. Ancak yağ bezesinin el veya ayak içlerinde görülmesi veya eklem bölgelerinde görülmesi gibi durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Bu ağrılar çok şiddetli olmamakla birlikte ciddi bir sorun teşkil etmez.

Yağ Bezesi Kansere Dönüşür mü?

Lipom iyi huylu kistler olduğu için kansere dönüşme durumu söz konusu olmamaktadır. Ancak burada gerçekten bezenin Lipom olduğu teşhisi doğru konulmalıdır. Bezelerin yayılması beklenmemektedir ancak büyüme veya farklı bölgelerde çoğalma tespit edildiğinde doktora başvurulması gerekir.

Yağ Bezesi Nasıl Alınır?

Yağ bezeleri zararsız değildir ancak insanlar özellikle görüntü açısından rahatsız olmakta ve aldırmak istemektedir. Bu tarz durumlarda doktor öncelikle bezeden bir miktar alarak iyi huylu olup olmadığı konusunda tespit yapar. Daha sonra küçük bir cerrahi operasyon ile yağ bezeleri alınır. Tıpkı ben aldırmak gibi büyük bir cerrahi operasyon olmadığı için kolaylıkla gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardan biridir. Ancak tekrarlama riski olduğu da unutulmamalıdır. Aşağıdaki videodan detaylıca lipomun nasıl çıkarıldığını izleyebilirsiniz.

YouTube video

Yağ Bezesi Aldırmak için Hangi Bölüm?

Yağ bezesi aldırmak için hangi doktora gidilir sorusunun tek bir cevabı yoktur. Bunun nedeni ise yağ bezelerinin vücudun her yerinde çıkabilmedir. Genel olarak bu konuda gerekli cerrahi müdahale Genel Cerrahi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak yağ bezesinin gözde, boğazda veya dilde oluşması gibi durumlarda bu konuda uzman olan Göz veya KBB uzmanları gerekli tedaviyi gerçekleştirebilmektedir.

Bunun dışında Cildiye bölümü hekimleri yağ bezelerine bakabilirler. Bu bölümün doktorları cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimlerdir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 29 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Yağ Bezesi Aldırmak için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Slm hayırlı geceler dilerim hocam benim anlımda yağ bezeleri var bununla ilgili hangi hocamiza hangi bölüme gitmeliyim bana bu konuda yardımcı olurmusun saygılar iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla

Yorum yapın