Mideye Hangi Doktor Bakar?(En Detaylı Rehber)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hayatımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için bütün organlarımız çok önemlidir. Mide ise bu organlar arasında bizim hayati fonksiyonlarımız için büyük bir rol üstlenmiştir. Mide hastalıkları ise insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceği gibi hayati riskinde taşınmasına neden olabilmektedir. Bu yazımda mideye hangi doktor bakar sorusunun cevabını verirken bazı hastalıklar hakkında da bilgiler vereceğim. Mide hastalıkları mideden kaynaklı hastalıklar olabileceği gibi başka hastalıklarla ilişkili olarak da ortaya çıkabilmektedir. Peki mideye hangi bölüm bakar?

Mide için hangi bölüme gidilir? Cevap : Mideye en detaylı bakan bölüm gastroenteroloji bölümüdür.

mideye hangi doktor bakar
Mide rahatsızlığına hangi doktor bakar sorusunun en doğru cevabı gastroenteroloji bölümü olacaktır.

Mideye Bakan Doktor Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Bu başlıkta midenin en sık karşılaşılan rahatsızlıkları hakkında kısa kısa bazı bilgiler vereceğim. Hemen başlayalım.

Mide rahatsızlığı için gidilecek bölümler arasında dahiliye yani iç hastalıkları bölümü de bulunmaktadır.

Mide Kanseri

Akciğer kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşidi mide kanseridir. Ülkemizde ise sindirim sistemi kanserleri arasında en sık görülenidir. Diğer bazı ülkelerde daha sık görülür. Kanserin oluşmasında birçok etken olmakla birlikte özellikle mide ülseri, gastrit, pernisiyoz anemi gibi hastalıklar ve sürekli kullanılan ağır ilaçlar kanserin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Mide Kanserine Hangi Doktor Bakar? – Mide kanseri hastalığı için başvurulması gereken bölüm ilk etapta gastroenterolojidir. Daha sonra onkoloji bölümü ile birlikte bir tedavi planı çizilecektir. Daha detaylı bilgi için alttaki bağlantıyı takip ediniz.

Reflü

Reflü besinlerin ve mide sıvısının geriye kaçışı anlamına gelmektedir. Mide ile olan ilişkisi ise midede bulunanların herhangi bir zorlama olmadan yemek borusuna gitmesidir. Bu durum bir süre sonra bir borusu içerisinde ülser gibi hastalıklara da neden olabilmektedir. Mide bulantıları, göğüste yanma ve batma, ağızda acı veya ekşi tat, mide ağrıları gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler görüldüğü durumlarda kişi kendine reflü teşhisi koymamalıdır. Kesinlikle uzman bir doktor görmeli ve teşhisi koymalıdır. Genel olarak ilaç tedavisine başlanır.

Bu tipteki mide problemlerine hangi doktor bakar? – Genelde bu tipteki mide sorunlarının hastanedeki muhatabı genel dahiliye ya da gastroenteroloji bölümüdür. Daha geniş bilgi için alttaki bağlantıyı takip ediniz.

Gastrit

Genel olarak gastrit oluşmasına ağız yolu ile mideye giren bakterilerin iltihaplanması neden olur. Akut veya kronik olarak iki farklı biçimde görülebilmektedir. Geğirme, mide yanması, gaz, kusma, ekşime gibi belirtilere sahiptir. Tedavi olarak ilaç tedavisi en çok tercih edilen yöntemdir. Aynı zamanda doktorun tavsiyelerine göre beslenme şekli kontrol altına alınmalıdır.

Ağızdan alınan besinlerden gelen mide mikrobuna hangi doktor bakar? – Bu tarz durumlarda muhatabımız yine genel dahiliye veya gastroenteroloji bölümüdür.

Hazımsızlık

Yemek yedikten sonra genel olarak yarım saat gibi bir süre geçtikten sonra karın ve göbek bölgesinde şişkinlik hissedilmesi durumudur. Bu hastalıkta genel olarak mide dışında oluşan bir sorun hazımsızlığa neden olmaktadır. Çeşitli kronik hastalıklar veya enfeksiyonlar bu duruma neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman bir doktora başvurularak gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Midede şişkinlik ile ilgili hazırladığım yazıya hızlıca göz gezdirip kaldığınız yerden devam ediniz. Yazıma https://doktordanhaberler.com/mide-siskinligi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bu şekilde şişkinlik durumlarına mide gazına hangi doktor bakar? – Yine diğer başlıklarda da belirttiğim üzere gastroenteroloji ve dahiliye klinikleri bakacaktır.

Mide Yanması

Özofegal sfinkter mide borusunun sonunda bulunan yuvarlak bir kastır. Tüketilen gıdalar yemek borusunda geçerek bu kasa ulaşır ve kas açıldıktan sonra mideye geçir sağlanır. Daha sonra kas kapanır ve yemek borusu ile mide arasındaki teması kapatır. Bu kasta oluşan sorunlar nedeni ile mide asidi yemek borusuna çıkar ve bu nedenle de midede yanma görülür. Önemsiz gibi görünse de gerekli tedavilerin uygulanmaması ile çeşitli hastalıklara neden olabilir. İlaç tedavisi ve kişin beslenmesini kontrol altına alması gerekir.

Bu şekilde görülen mide yanmasına hangi bölüm bakar? – Bu ve benzer şikayetler için hastanelerde gastroenteroloji ya da dahiliye polikliniklerine başvurulmalıdır.

Mide Ülseri

Mide içerisinde birçok nedenden dolayı yaralanmalar oluşur ve bu durum ülsere sebep olur. Çeşitli bakteriler veya kullanılan ilaçlar neden olabilmektedir. Tedavi için çeşitli ilaçlar kullanıldığı gibi kişinin beslenmesine de çok önem vermesi gerekir. Ülser hafife alınmaması gereken mide rahatsızlıklarından biridir.

Özetle mide ülserine hangi doktor bakar? – Cevabımız yine aynıdır. Hasta ya gastroenteroloji bölümüne ya da dahiliye polikliniğine gitmelidir.

Özetle Mideye Hangi Bölüm Bakar?

Mide hastalıkları görüldüğü gibi mideden kaynaklı olabileceği gibi çeşitli enfeksiyonlardan veya hastalıklardan dolayı da oluşabilmektedir. Hastalıkların doğru tedavisinin gerçekleştirilmesi için teşhisinin de doğru yapılması gerekir. Bu nedenle midede görülen rahatsızlıklarda doğru doktor gidilmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması sağlanmalıdır. Mideye hangi doktor bakar konusunda ise öncelikle Dahiliye uzmanına başvurulabilir. Daha sonra detaylı bir incelemenin yapılmasının gerek duyulduğu durumlarda ise gastroenteroloji bölümüne başvurulması gerekmektedir.

mide için hangi bölüme gidilir
Mideye bakan doktor gastroenterologdur.

Tedavi öncesi teşhis için kan tahlilleri veya idrar tahlilleri alınabilmektedir. Bu konuda özellikle endoskopi yöntemleri ile görüntüleme yapılmakta ve gerek duyulduğunda doku örnekleri alınarak patolojik incelemeler yapılmaktadır. Tespit edilen hastalıklara göre de gerekli ilaçla veya cerrahi tedavilere başvurulmaktadır. Ayrıca yemek yedikten sonra ortaya çıkan mide bulantısı farklı şeylere işaret edebilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 6 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 21 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın