Minoset Tablet Hakkında Bilmedikleriniz

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Minoset tablet hastalar tarafından çok sık kullanılmakla beraber içerisinde 500 mg parasetamol içerir. Temel özellikleri ağrı kesici ve ateş düşürücü olmasıdır. Ağrı kontrolünün kusursuz bir şekilde sağlanması hem hekimler hem de hastalar için çok önemli bir konudur. Hafif ve orta şiddette ortaya çıkan ağrıların kontrol altında alınmasında çok sık kullanılsa da şiddetli ağrıların varlığında opioid özellikli ağrı kesicilerle kombine edilebilir. Bu yazımda siz değerli ziyaretçilerim için kapsamlı bir minoset tablet prospektüsü oluşturmayı amaçlıyorum. Yazımı hazırlamaya karar vermemin temel sebebi minoset tablet kullananlar ve minoset kullananların yorumları arasında çok fazla yanlış kullanım görmemdir. Şimdi yazımıza geçelim.

Minoset Tablet Nedir?

Minoset 20 tabletten oluşmakla birlikte içerisinde temel etken madde olarak 500 mg parasetamol bulundurmaktadır. Reçetesiz satılmasına rağmen güçlü ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikleri barındırmaktadır. Kesin etki mekanizması tam olarak netleştirilememiş olsa da temel olarak siklooksijenaz yolaklarını inhibe ederek etki gösterdiği bilinmektedir.

Genelde insanlar bu ilacı hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kullanıldığını düşünse de aslında sadece belirtilerin giderilmesi yani semptomatik tedavi için kullanılmaktadır. Opioid olmayan analjezik ve antipiretik özellikte olan Minoset tablet, orta ve hafif şiddetli ağrıların tedavi edilebilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Daha şiddetli ağrılarda opioid özellikli ilaçlarla kombin edilebilmektedir.

Minoset Nasıl Kullanılır? Minoset tablet şartlar normal kabul edildiğinde 1 bardak ılık su ile birlikte yutularak tüketilmelidir.

Ağrıyı Keser, Ateşi Düşürür!

İnsan bedeninde birçok çeşit ağrı için kullanılan Minoset 500 mg 20 Tablet isimli ilacı doktorunuza muayene olmadan ve reçete ettirmeden kullanmanızı önermiyorum.

Minoset Tablet Nasıl Kullanılır?

Günlük hayatta minoset tablet kullananlar bazı durumlarda istemli ya da istemsiz olarak yanlış kullanımlar yapmaktadırlar. Bu nedenle yazımda defalarca doktor önerisi doğrultusunda kullanılması gerektiğini vurgulayacağım. Minoset tablet etken maddesi parasetamol olduğu için yapılan kullanımlarda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Her hasta ağrısı oldukça kullanım sıklığına, kullanım şekline, kullanım dozajına dikkat etmeden kullanırsa faydadan çok zararını görecektir.

Dikkat!! Parasetamol içeren tabletler sadece belirli dozlarda ve belirli sıklıklarda kullanılabilir.

1 Günde Kaç Tane Minoset Tablet İçilebilir?

Belirli bir kiloda, 12 yaşın üzerinde çocuklarda ve yetişkin bireylerde bazı “özel durumlar dışında”, gerekli olması halinde bir gün içerisinde 4 tablet kullanılabilmektedir. Bu noktada dikkatinizi çekmek istediğim nokta ilacı önüne gelen herkesin 4 tablet kullanamayacağı gerçeğidir. 4 tablet sadece hekiminizin reçetesinde yazması halinde kullanılmalıdır.

Kaç Saat Arayla Minoset Tablet İçilebilir?

Yazımın önceki bölümlerinde bahsettiğim gibi minoset tablet günde 4 defaya kadar kullanılabilir ancak iki kullanım arasındaki süre ne kadar olmalıdır?

Minoset Tablet Kullanım Dozu : 1 adet Minoset tablet içildikten sonra ikinci bir tablet en az 4 saat sonra içilebilir. Bu hususta doktorunuzun reçetesinde verdiği tedavi şeklini uygulayınız.

Minoset Tablet Kaç Gün Kullanılır?

Doktorunuza muayene olduktan sonra size verilen reçetede hekiminizin size önerdiği kullanım şekli ve sıklığı yer almaktadır. Lütfen kullanımlarınızı reçeteye bağlı kalarak yapınız.

Kaç gün boyunca minoset tablet kullanılacağı ilgili hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kendi durumunuzu alttaki yorum kısmına yazarsanız size ortalama süreler hakkında bilgi verebilirim.

UNUTMA !!! Uzun süreler boyunca minoset tablet kullanılması hastalarda ciddi yan etkilere sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hekiminizin tedavisine uyunuz.

Minoset Tablet Aç mı Tok mu Kullanılır?

Normal şartlar altında minoset tablet isimli ilaç 1 bardak su ile birlikte yutulmak koşuluyla tüketilmelidir. Peki tok ya da aç karnına minoset tablet kullanılır mı?

Minoset aç ya da tok karnına kullanılabilir. Tok karnına kullanıldığında aç karnına kullanıma oranla daha az etkili ve daha uzun sürede etki edebileceğini unutmayınız. Tokluk veya açık durumuyla ilgili olarak kararı hekiminiz verecektir.

Minoseti doktorunuzdan bağımsız kullanmayınız. (1)
Minoseti doktorunuzdan bağımsız kullanmayınız.

Minoset Tablet Ne İşe Yarar?

Zaman içerisinde insan bedeninin belirli bölgelerinde geçmeyen ağrılar görülebilir. Bu ağrıların tedavi edilebilmesi için minoset tablet kullanılmaktadır. Peki hangi tipteki ağrılar için minoset tablet kullanılır? Minoset tablet ne için kullanılır?

  • Eklem bölgelerinde görülen ağrılar
  • Bel bölgesinde görülen ağrılar
  • Diş ağrıları
  • Regl ağrıları
  • Vücutta ateş yüksekliği
  • Sırt bölgesi ağrıları
  • Gripte görülen ağrıları
  • Soğuk algınlığınde görülen ağrılar
  • Romatizmal ağrılar
  • Kemik ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Adet dönemi ağrıları
  • Kas ağrıları

Temel olarak minosetin hangi durumlarda kullanılacağı hakkında çeşitli bilgiler verdim. Minoset bu durumların haricinde bazı diğer ağrıların tedavi edilmesinde de kullanılabilir. Bu hususta önemli olan ağrı kesicinin nasıl kullanılması gerektiğidir.

Minoset Tablet Etki Mekanizması

Minoset tablet oral yolla alınan ve hızlıca emilimi gerçekleşen ilaçlardan biridir. Emilim çok az kayıpla gerçekleşir. Emilim bittikten sonra prostaglandin sentezini bloke ederek ağrı kesiciyi etkiyi ortaya çıkarır.

İnsan vücudunda normalde prostaglandin sentezlenerek ağrı hissinin keskinliğinin artışı sağlanır. Minoset alındığında ise bu yolak inhibe edilir ve ağrı keskinliği azaltılmış olur. [1]Paracetamol: mechanism of action, applications and safety concern – PubMed (nih.gov)

Minoset Tabletin Etkisi Ne Zaman Başlar?

Oral yolla alındıktan sonra mideye giden ilaç çözülmeye ve sonrasında emilmeye başlanır. Emildikten sonra hemen etki göstermeye başlar. Bu süreç yaklaşık olarak 30 dakikaya denk gelir ancak ortalama süre ilgili kişinin hastalıklarına, boyuna, kilosuna ve diğer birçok farklı etkene bağlıdır.

Minoset Ne Kadar Sürede Etki Eder? : Ortalama olarak 30 dakika sonra etkisi etkin bir şekilde hissedilmeye başlanır.

Minoset Tabletin Etkisi Ne Kadar Sürer?

Minoset ağız yoluyla alındıktan sonra mideye gelir. Sonrasında emilir ve etki göstermeye başlar. Etki başlarda hafif hissedilirken bir süre sonra pik noktaya çıkar ve azalarak kaybolur. Aslında hasta hissetmese bile hala ağrı yolakları blokeli olduğu için ağrı kesici etki sürüyor olabilir.

İlacın etkisi genelde hastalar tarafından 3 ile 4 saat hissedilir ve azalarak kaybolur.

Minoset Tabletin Etkisi Ne Zaman Maksimum Olur?

Ağrı kesici etkinin maksimum düzeylere ulaşması ilacın ağız yoluyla alınmasını takiben 1 ile 3 saat gibi bir süre içerisinde gerçekleşir. Sonrasında bu etki azalır ve kaybolur.

Gebelik Döneminde Minoset Tablet Kullanılır mı?

İçinde etken madde olarak parasetamol bulunduran ilaç grupları hamileler tarafından sıkça tercih edilirler. Bu durumda gebeler minoset kullanabilir mi sorusu doğuyor. Bu hususta belirtmeliyim ki şimdiye kadar gebelik sürecinde minoset kullanımına bağlı olumsuz etkiler bildirilmemiştir.

Lütfen Dikkatli Olunuz!!!

Bu ilacın hayvanlar ve gebe hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarında olumsuz bir etki gözlenmemiş olsa da gebe kadınlar üzerinde yapılan bir çalışma olmadığından dolayı dikkatli kullanmak gerekir.

Hamilelik sürecinde ihtiyaç halinde doktorunuzun muayenesi ve reçetesi dahilinde kullanım yapmanızı şiddetle öneriyorum.

Bebeğe Geçer!

Minoset tabletin içerisinde bulunan parasetamol ağızdan alından bir süre sonra emilir ve kana karışır. Daha sonra bebeğe geçerek anne kanındaki seviyelerine ulaşır.

Minoset Tablet Gebelik Kategorisi

Bütün ilaçların gebelik döneminde kullanılıp kullanılmayacağına karar verebilmek için hekimler kar ve zarar dengesi gözetirler. Bu dengeye göre bir seçim yapılır. Bu noktada seçim yaparken gebelik kategorisi denilen bir filtreye dikkat edilir.

Minoset gebelik kategorisi : A

Emzirme Döneminde Minoset Kullanılır mı?

Emzirme sürecinde olan anneler bu ilacı aldıklarında bebeklerine geçip geçmediğini, geçse bile nasıl etki gösterdiğini merak etmektedirler. Emzirme döneminde minoset kullanılması gebelik döneminde kullanılmasına oranla çok daha masum bir durumdur.

Emziren anneler bu ilacı güvenle kullanabilirler. Yapılan bazı klinik çalışmalarda 650 mg parasetamol tableti içen ve emziren annenin bebeğine yüzde 1’inden daha azının geçtiği görülmüştür.

Netice itibariyle emziren annenin bu ilacı kullanması çok az risklidir ancak bu kullanım doktor önerisi, reçetesi ile belirlenmelidir.

Minoset Tabletin Yan Etkileri

Tıp dünyasında kullanılan hemen hemen tüm ilaçların bilinen tedavi edici etkilerinin yanı sıra bazı istenmeyen etkileri olabilmektedir. Bu etkiler bazen çok önemsiz olabilirken bazen hayatı tehdit edici düzeyde olabilir. Dolayısıyla bu ilacı mutlaka hekiminizin kontrolü altında kullanmanızı öneriyorum.

Genel olarak yan etkileri iştahsızlık, mide bulantısı, idrarda koyuluk, kaka renginde değişim ve sarılıktır. Bunlara ek olarak yaygın yan etkiler arasında mide bulantısı, parestezi, baş dönmesi, dispepsi, somnolans, karın ağrısı ve kabızlık görülebilir. [2]Acetaminophen – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Eğer görülen bu etkilerin dışında nefes almada güçlük, deride hızlı bir şekilde artan kızarıklık, kabarıklık, boğazda şişme ortaya çıkarsa derhal bir acil servise başvurunuz.

Minoset Tablet Fiyatı 2023

Minoset tablet halk arasında bilinilirliği yüksek ve çok kullanılan bir ilaçtır. Fiyatı mevcut ekonomik koşullardan dolayı sürekli değişime uğramaktadır.

Minoset fiyatı 2023 yılı itibariyle 12.53 TL dir.

Minoset Tablet Muadili İlaçlar

Piyasada içerisinde aynı etken madde bulundurmasına rağmen farklı isimlere sahip birçok ilaç bulunmaktadır. İşte minoset muadili ilaçların bir listesi:

  1. Tylol 500 mg tablet
  2. Tamol 500 mg tablet
  3. Parol 500 mg tablet
  4. Pirofen 500 mg tablet
  5. Panadol 500 mg tablet

İlaçlar ile ilgili detaylar için üzerine tıklayıp rehberlere ulaşabilirsiniz.

Minoset ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bu başlık altında tarafıma mail yoluyla ulaşan ve sitenin yorum bölümünden sorulan sorulara yer vermeye çalışacağım. İşte o sorular:

Çok Fazla Minoset Tablet İçersem ne Olur?

Hekiminizin reçetesinde önerdiği dozun ve kullanım süresinin dışına çıkmak ilaç kullanımı yaparken sizi ve hayatınızı tehlikeye sokabilir. Bu nedenle mutlaka hekiminizin önerilerine uyunuz.

Uygun olmayan dozajlarda alınan minoset tablet parasetamol zehirlenmesi dediğimiz ciddi bir tablonun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu zehirlenme tespit edilirse ilgili hastanın midesi aktif kömür ile yıkanır ve tedavi süreçleri başlar.

Minoset Tableti Kim Kullanamaz?

Alt tarafta liste halinde vereceğim durumların varlığında minoset tablet kullanılmamalı ya da sadece dotor önerisi, kontrolü altında kullanılmalıdır. Doktorunuzun bilgi olmadan bu durumlar altında asla kullanmayınız.

  1. Gilbert Sendromu‘nuz varsa
  2. Karaciğer hastalıklarınız varsa
  3. Böbrek hastalıklarınız varsa
  4. Alkol tüketimi yaptıysanız
  5. Akciğer hastalıklarınız varsa
  6. Anemi varsa

Bu yazımın sonuna gelmiş bulunuyorum. Aklınıza takılan hususları alt tarafta bulunan yorumlar kısmına yazarsanız cevap vermeye çalışacağım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Yorum yapın