Panadol Tablet Rehberi: 500 mg Parasetamol

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Panadol tablet temel olarak içerisinde 500 mg parasetamol içeren, hastaların çok sık olarak kullandığı ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikte bir ilaçtır. Ağrının doğru yönetilmesi hem hastalar hem de doktorlar için önem arz eden hususlardan biridir. Hafif ve orta dereceli ağrılarda en çok tercih edilen ilaçlardan biri olsa da şiddetli ağrılarda sıklıkla opioid özellikte ağrı kesicilerle kombinasyonu reçete edilir. Bu yazımda internet ortamında panadol kullananlar ve panadol kullananların yorumları ile ilgili çok fazla yanlış bilgiye denk geldiğim için kapsamlı bir rehber hazırlamak istedim. Haydi yazımıza geçelim.

Panadol Tablet Nedir?

Panadol 24 tabletten oluşan içerisinde etken madde olarak parasetamol bulunduran ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikte güçlü bir ilaçtır. Reçetesiz satılan en yaygın analjezik ve antipiretik ilaçlardan biridir. İlacın kesin etki mekanizması tam olarak belli olmasa bile siklooksijenaz yollarını inhibe ederek ağrıyı kestiği bilinmektedir.

Temel olarak hastalıkları tedavi edici olarak kullanılmaz. Hekimlerin bu ilacı reçete etme nedeni ortaya çıkan belirtilerin giderilmesini amaçlamalarıdır. Opioid olmayan analjezik, ateş düşürücü panadol tablet en sık olarak hafif ve orta şiddetli ağrıların ortadan kaldırılması veya hafiflemesi için kullanılmaktadır.

Ateşi Düşürür, Ağrıyı Keser!

Vücutta her türlü ağrıda kullanılan bu Panadol 500 mg 24 Film Tablet, hekim reçetesi olmadan eczanelerden doğrudan ulaşılabiliyor olsa da mutlaka doktorunuza muayene olunuz ve muayene sonrası kullanmaya başlayınız.

Panadol Tablet Nasıl Kullanılır?

Panadol tablet kullananlar bazı durumlarda bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış kullanımlar yapmaktadırlar. Bu nedenle yazımın her noktasında ilacı bir doktor muayenesi sonrasında almanız gerektiğini okuyacaksınız. İlacın içerisinde etken madde olarak parasetamol bulundurması nedeniyle bazı kullanım kısıtlamaları bulunmaktadır.

panadol tablet nasıl kullanılır
Panadol tablet parasetamol etken maddeli etkili bir ilaçtır.

Panadol Nasıl Kullanılır?

Panadol tablet normal şartlar altında 1 bardak ılık su ile yutularak içilmelidir.

Dikkat !!

Parasetamol içeren tabletler gün içerisinde istenilen sıklıkta, istendiği kadar ve istenilen şekilde kullanılamaz.

1 Günde Kaç Tane Panadol Tablet İçilebilir?

Yetişkinlerde ve belirli bir kilonun üzerinde 12 yaş üstü çocuklarda “özel durumlar haricinde” gerekli olması halinde günde 4 tablet kullanılabilmektedir. Burada dikkat etmenizi istediğim bir husus var. Özellikle gerekli olması halinde diye kalın puntoyla belirttim. Yani bu demek oluyor ki her bu ilacı alan veya kullanan kişi günde 4 tablet kullanmamalıdır. Bazı insanlarda gereksiz kullanımdan ötürü faydadan çok zararı olabilir. Bu nedenle dikkatli olunuz.

Kaç Saat Arayla Panadol Tablet İçilebilir?

Önceki başlıkta belirttiğim gibi Panadol tablet günde 4 defaya kadar kullanılabilir. Peki iki kullanım arası ne kadar süre geçmelidir?

Panadol Tablet kullanıldıktan en erken 4 saat sonra yeni bir tablet alınabilir ancak bu doktor önerisi doğrultusunda olmalıdır.

Panadol Tablet Kaç Gün Kullanılır?

Temel olarak hekiminize muayene olduktan sonra size verdiği reçetesinde kaç gün kullanmanız gerektiği belirtilmiştir. Hekiminiz bilgi vermediyse mutlaka eczanenizden reçeteyi sorgulatarak öğreniniz.

Panadol tablet ilacın kullanım süresi yani kaç gün kullanılacağı hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Yorum bölümüne durumunuzu yazarsanız ortalama süreler hakkında bilgi vereceğim. Ancak unutulmaması gereken husus uzun süreli panadol tablet kullanımında ciddi yan etkiler ortaya çıkabileceği gerçeğidir. Bu nedenle dikkatli olunuz.

Panadol Tablet Aç mı Tok mu Kullanılır?

Panadol tablet normal şartlar altında 1 bardak ılık su ile yutularak içilmelidir. Aç veya tok karnına kullanılabilir. Bu noktada tok karnına kullanıldığında ilacın etkisini gösterme süresi ve etkisinde hafif azalmalar görülebileceğini unutmayın. Açlık veya tokluk hakkında en doğru seçimi hekiminiz sizi muayene ettikten sonra yapacaktır.

Çocuklar Panadol Tablet Kullanabilir mi?

Daha önceki başlıklarda belirttiğim gibi 12 yaş ve üzeri yetişkinler uygun endikasyonlarda güvenle kullanabilmektedirler. Uygun zemin oluştuğunda 9-12 yaş çocuklar ve 6-9 yaş çocuklarda bir doktorun muayenesinin ardından doktorunun verdiği dozda ve sıklıkta panadol tablet kullanımı gerçekleştirebilir. 6 yaşından daha küçük çocuklarda ise uygun dozun verilebilmesi için sıklıkla süspansiyon formları kullanılır. Calpol Süspansiyon bunlardan biridir.

Panadol Tablet Ne İşe Yarar?

Panadol tablet vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrıların giderilmesini amaçlayan belirti giderici bir ilaçtır. Ağrının kaynağını ortadan kaldırmaz. Sadece ağrıyı hissetmememizi sağlar. Aşağıda maddeler şeklinde panadol ne işe yarar açıklayacağım. Panadol hangi hastalıklarda kullanılır? İşte panadol ne için kullanılır?

  1. Eklem bölgelerinde görülen ağrılar
  2. Bel bölgesinde görülen ağrılar
  3. Sırt bölgesinde görülen ağrılar
  4. Baş ağrıları
  5. Adet dönemi ağrıları
  6. Diş ağrıları
  7. Gripte görülen ağrılar
  8. Soğuk algınlığınde görülen ağrılar
  9. Romatizmal ağrılar
  10. Kaslarda görülen ağrılar
  11. Kemikte hissedilen ağrılar
  12. Regl ağrıları
  13. Vücutta ateş yüksekliği

Tüm bu maddelerin dışında vücudun diğer bölgelerinde görülen hafif ve orta şiddetteki ağrılarda panadol tablet kullanılır. Dikkat edilmesi gereken panadolun nasıl kullanılacağıdır.

Panadol Tablet Etki Mekanizması

Panadol tablet ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Emilimi hızlıca ve minimum kayıpla gerçekleşir. Emilimi gerçekleştikten sonra prostaglandin sentezini inhibe etmek suretiyle etki gösterir. Prostaglandinler normalde ağrı duyusunun keskinliğini artırırlar. Dolayısıyla inhibe olduklarında bu fonksiyonlarını yerine getiremezler.

panadol tablet ne işe yarar
Panadol tablet etkisi hızlı başlar.

Panadol Tabletin Etkisi Ne Zaman Başlar?

İlacın etkisi ağız yoluyla alınıp kana karıştıktan sonra başlangıç gösterir. Bu da yaklaşık olarak 30 dakikaya denk gelir. Bu sürenin belirlenmesinde yemekten önce veya sonra alınması veya da ilacı kullanan kişinin kilosu ve metabolizması gibi kriterlerde önemlidir.

Panadol Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Ortalama olarak 30 dakika sonra panadolun etkisi görülmeye başlanır.

Panadol Tabletin Etkisi Ne Kadar Sürer?

İlacın yutulmasında etkinin başlangıcına kadar geçen süreden sonra sırada etkinin maksimuma çıkması vardır. Etki maksimuma çıkar ve yaklaşık olarak 3 ile 4 saat civarında sürer. 3,4 saat boyunca etki hissedilir sonra azalarak kaybolur.

Panadol Tablet Etkisi Ne Zaman Maksimum Olur?

Etkinin maksimum düzeylere ulaşması için oral yolla kullanıldıktan sonra ortalama olarak 1 ile 3 saat arasında maksimum verimde etki gösterir. Daha sonrasında etki giderek azalır ve biter.

Gebelik Döneminde Panadol Tablet Kullanılır mı?

İçerisinde parasetamol bulunduran panadol gibi ilaçlar günümüzde gebeler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Peki hamileyken panadol kullanılır mı? Şu ana kadar hamilelik süresince panadol kullanılmasıyla ilgili istenmeyen bir etki bildirilmemiştir.

Dikkat Edin!

Hayvanlarda yapılan çalışmalarda bu ilacın zararlı etkileri gözlenmemiştir. Bu konuyla ilgili olarak hamile kadınlar üzerinde yapılmış çalışmalar bulunmamaktadır. Bu nedenle hiçbir zaman kesin ve net bilgiler verilemeyecektir.

Özetle hamilelik döneminde panadol tablet doktorunuzun tavsiyesi üzerine ve doktorunuzun ilacın fayda/zarar oranını tartarak belirlemesi sonucunda kullanılmalıdır.

Anne Kanından Bebeğe Geçer !

Panadol tablet kullanıldıktan belirli bir süre sonra kana karışır. Kana karışmasıyla beraber bebeğin kanına geçerek neredeyse anne kanındakine benzer seviyelere ulaşır.

Panadol Tablet Gebelik Kategorisi

Bildiğiniz üzere bütün ilaçlar, gebelik üzerine etkilerinin belirlenebilmesi ve fikir yürütülebilmesi için kategorize edilmiştir. A ile başlayan kategorizasyon B, C,D ve X şeklinde devam etmektedir. Her bir kategorinin ayrı anlamı bulunmaktadır.

Panadol gebelik kategorisi: B’dir.

Emzirme Döneminde Panadol Tablet Kullanılır mı?

Emzirme döneminde bu ilacın kullanılması gebelik döneminde kullanılmasına oranla çok daha masumdur. Yapılan klinik çalışmalarda 650 mg parasetamol içeren tabletin tüketilmesiyle beraber anne sütünde sadece yüzde 1 veya daha azı saptanmıştır.

Özet olarak emziren annelerde panadol tablet güvenle kullanılabilmektedir. Emzirme döneminde tedavi edici dozlarda alınan panadol bebek üzerinde risk teşkil etmez ancak mutlaka dozajlama bir hekim tarafından muayene sonucunda yapılmalıdır.

Panadol Tabletin Yan Etkileri Var mı?

İster istemez tıp biliminde kullanılan her ilacın beklediğimiz terapötik etkilerinin haricinde bazı istenmeyen yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler hafif olabileceği gibi bazen hayatı tehdit edici düzeylerde olabilir. Dolayısıyla ilaç kullanımı yaparken mutlaka hekiminizin bilgisi dahilinde yapmalısınız.

Panadol Aldığınızda Bunları Yaşayabilirsiniz !

Mide bulantısı, mide ağrısı, iştahsızlık, idrarda koyuluk, kaka renginde değişme ve sarılık.

Yaygın olarak baş dönmesi, mide bulantısı, parestezi, somnolans, dispepsi, karın ağrısı, kabızlık gibi belirtiler görülebilmektedir. Bunlara ek ve daha seyrek olarak bronkospazm, lyell sendromu, GİS kanaması, steven jonhson sendromu, toksik epidermal nekrolizis gibi patolojik durumlar gözlenebilir.

Aman Dikkat Edelim !!!!

Nefes alıp vermeden güçlük, ciltte hızlı artan kaşıntılı kızarıklıklar, boğazda şişme gibi belirtiler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeksizin bir acil servise başvurmalısınız. Bu gibi durumlarda ilgili hastalara gerekli müdahaleler hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Panadol Tablet Fiyatı 2022

Panadol tablet piyasada çok fazla kullanılan ve çok sayıda muadili olan bir ilaçtır. Fiyatı yıl içerisinde devamlı güncelleme almaktadır.

2022 itibariyle panadol tablet fiyatı 7.25 TL’dir.

Panadol Tablet Muadili İlaçlar

Piyasada içerisinde aynı etken madde bulunmasına rağmen farklı firmalar tarafından üretilen çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar birebir aynı etkilere sahip olmasa da çok benzer oranlarda benzer etkiler gösterirler. İşte panadol muadili ya da panadol tablet eşdeğeri ilaçlar:

  1. Parol 500 mg tablet
  2. Pirofen 500 mg tablet
  3. Tamol 500 mg tablet
  4. Tylol 500 mg tablet
  5. Minoset 500 mg tablet

Tüm bu ilaçların içinde etken madde olarak 500 mg parasetamol bulunmaktadır.

Çok Fazla Panadol Tablet İçersem Ne Olur?

Bahsettiğim şekilde doktorunuzun verdiği reçetede yer alan dozajlama ile kullanım yapmak yerine uygunsuz kullanım yapılarak fazlaca panadol tablet tüketilmesi oldukça tehlikelidir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir sağlık kurumuna vakit kaybetmeden başvurulmalıdır.

Uygunsuz dozda alınan panadol tabletler parasetamol zehirlenmesine sebebiyet verebilir. Fazla dozda alan hastanın midesi yıkanıp aktif kömür tedavisi ile devam edilir. Sonrasında asetilsistein solüsyonu ile tedavisi sürdürülür.

Kimler Panadol Tablet Kullanmamalıdır?

Aşağıdaki durumların varlığında panadol tableti kullanmamalı veya sınırlı kullanım yapmalısınız. Bunu mutlaka doktor kontrolünde yapmalısınız. İşte o durumlar:

  • Alkol kullanımı varsa
  • Böbrekte bozukluk varsa
  • Karaciğer rahatsızlığı varsa
  • Gilbert sendromu varsa
  • Akciğer rahatsızlığı varsa
  • Anemi varsa
  • Ciltte kızarıklık varsa mutlaka dikkatli olunuz.

Panadol rehberi başlıklı yazımın sonuna gelmiş bulunuyorum. Aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi ve sormak istediklerini alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

1. Acetaminophen - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov) Erişim Tarihi:19.11.2021

2. Paracetamol: mechanism of action, applications and safety concern - PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi:19.11.2021

(Bu yazı ilk defa 20 Ekim 2021 tarihinde yayınlanmıştır.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Panadol Tablet Rehberi: 500 mg Parasetamol” üzerine 2 yorum

Yorum yapın