Memede Kalsifikasyon Tehlikeli midir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Memede Kalsifikasyon Nedir?

Meme Kalsifikasyonları, meme bölgesindeki yumuşak dokunun içerisinde kalsiyum miktarının artıp birikmesiyle oluşmaktadır. Ulusal Kanser Enstitüsü meme kalsifikasyonlarını ikiye ayırmıştır:

  1. Makro Kalsifikasyonlar
  2. Mikro Kalsifikasyonlar
Meme kalsifikasyonlarıyla ilişkili görsel

Kalsifikasyonlar genelde erkeklerde bu bölgede görülmezler. 50 yaş üzeri kadınlarda sık görülmektedirler. Meme ağrısı bazı durumlarda eşlik edebilir.

Meme Kalsifikasyonları Neden Oluşur?

Bu bölgedeki kalsifikasyonların birçok sebebi olabilmektedir. Başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Meme yaralanmaları
  • Bazı hücre sekresyonları
  • Enfeksiyonlar
  • Kanser için radyoterapi uygulamaları

Göğüs bölgesinde gördüğümüz kalsifikasyonların bir çoğu kanser değildir. Ancak bazı kalsifikasyonlar meme kanserinin erken belirteci olabilmektedirler.

Meme Kalsifikasyonları Nasıl Teşhis Edilir?

Memedeki bu kalsifikasyonlar normal göğüs muayenesi sırasında doktor tarafından tespit edilemeyecek küçüklüktedir. Kalsifikasyon görüldü denilebilmesi için hastaya mamografi çekilmiş olması gerekmektedir.

Ayrıca doktorunuz şüpheli bulunan kalsifikasyonlar için dokudan biyopsi alınıp incelenmesini veya takip edilmesini isteyebilir.

Memede Kalsifikasyonlar Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz bu kalsifikasyonları mamografi ile gördükten sonra tedavi edilebilmek için bazı minör cerrahi girişimler uygulayabilir. Zararsız gördüğü ya da şüphelendiği kalsifkasyonları ise takip altına alacaktır.

Kalsifikasyonlardan Korunmak İçin Ne Yapmalıyım?

Erken yaşlarda mamografi adını verdiğimiz görüntüleme yöntemiyle taranmalısınız. Doktorunuzun belirlediği aralıklarla mamografi çekilmeli ve erken tanı almalısınız. Çünkü meme kanserinde erken alınan tanılarda tedavi oranları çok yüksek ve başarılıdır.

Bu yazıdan sonra meme hastalıkları ile ilgili yazımı okumanızı şiddetle öneriyorum. Yazıma “Meme Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilmelidir?” linkine tıklayarak gidebilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Memede Kalsifikasyon Tehlikeli midir?” üzerine bir yorum

  1. Önceelikle Allah razı olsun hocam ben 29 yaşındayım on yedi yaşından beri fibreadonamlaeim var altı aydan süre ile kontrol altındayım son çekilen ultrason da sonucu sağ meme araole komşulu 15*12 boyutlarında kitle kalsifikasyon lu bradas,4 biyopsisi önerilir çıktı çok korkuyorum yardımcı olun ne olur

    Cevapla

Yorum yapın