Kreval Şurup ile Öksürüğe Veda Edin: Faydaları ve Kullanımı

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kreval Şurup genellikle üst solunum yollarının enfeksiyonlarında kullanılan antitüssif adı verilen öksürük baskılayıcı ilaçlar grubunda olan etkili ve güçlü bir ilaçtır. Şurup formundadır ve hekimler tarafından çok sık olarak reçete edilir. Şurubun tadı hastalar tarafından genellikle çok beğenilir. Öksürük şikayeti olan hastalar için her durumda olmasa bile çoğu durumda tedavi edicidir ancak bu ilacı hasta kendi isteği ve bilgisi doğrultusunda kullanmamalıdır. Mutlaka bir doktora muayene olduktan sonra reçete etmesi halinde kullanmalıdır.

Kreval Şurup Nedir?

Kreval Şurup, öksürük şikayeti olan hastalar tarafından iyi bilinen antitüssif bir ilaçtır. 100 ml ve 200 ml’lik formları vardır ve cam şişede satılır. Semptomatik tedavide kullanılması esas olan bu ilaç kuru öksürük ve diğer öksürük çeşitlerinde başarılı sonuçlar verir ancak bu durum hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir.

KREVAL ŞURUP ÖKSÜRÜĞÜ KESER Mİ? : Evet, Kreval Şurup öksürük keser. Kreval Şurup'un etken maddesi olan butamirat sitrat, öksürük merkezini baskılayarak öksürüğü azaltma özelliği gösterir.

Kreval şurup etken maddesi bütamirat sitrat olarak bilinmektedir.

Kreval Şurup
Kreval Şurup, öksürük tedavisinde kullanılır.

Öksürük normalde boğaz, trakea,bronşlar ve diğer solunum yollarındaki mevcut sekresyonlara ve mukoza zarlarında süregelen enfeksiyona karşı vücudumuzun bir tepkisidir. Aslında ciddi bir savunma mekanizmasıdır. Öksürüğün kesilmesini bazı durumlarda istemesek te bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. [1][Butamirate citrate in control of cough in respiratory tract inflammation] – PubMed (nih.gov)

ÖNEMLİ BİLGİ: Kreval şurup gebelik kategorisi C olan bir ilaçtır.

Kreval Şurup Ne İşe Yarar?

Kreval temel olarak öksürük baskılayıcı ilaçlar grubundadır ve temel görevi öksürüğü azaltmak veya ortadan kaldırmaktır. Öksürüğü tedavi etmeyi amaçlayan ilaçlar etki mekanizması bakımından ciddi farklılıklar gösterirler. Bu ilaç bronkospazmı ve anti inflamatuar etkiyi ortadan kaldırarak hava yollarında ortaya çıkmış olan direnci azaltır. Dolayısıyla hastalar rahatlamış hissederler.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Bu husus hastalar tarafından sıkça karıştırılır ve yanış uygulamaların ortaya çıkmasına neden olur. Öksürük baskılayıcı ilaçlar bir kişinin hastalığını tedavi etmez. Sadece öksürük semptomunu giderir ve hasta öksürmediği için iyileştiğini veya tedavi olduğunu düşünür. Bu sık yapılan bir hatadır. Bu gibi durumlarda öncelikle öksürüğün neden ortaya çıktığı tespit edilmelidir. Altta yatan patolojik durum bulunduktan sonra bu duruma yönelik ilaç tedavisi düzenlenirse hasta tedavi edilmiş olur. Aksi durumda hasta sadece öksürüğünü hissetmeyecek ancak altta yatan patolojik durum vücudu yormaya devam edecektir.

Kreval şurubun etkisi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişmekle beraber ağız yoluyla alındıktan 15 dakika sonra görülmeye başlanır.

İşte kreval şurubun kullanıldığı hastalıklar:

şeklinde listeyi uzatabiliriz. İçerisinde öksürük olan hemen hemen tüm hastalıklarda doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanımı sağlanabilir. Mutlaka doktor önerisi doğrultusunda verilmelidir. [2]Cough in Adults – Pulmonary Disorders – Merck Manuals Professional Edition

Kreval Şurup Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı doktorunuz reçete etmediği sürece yanlış uygulamalara sebebiyet verebileceğinizden ötürü kullanmayınız. Sadece hekiminiz reçete ettiğinde, hekiminizin önerdiği doz, sıklık ve süreye göre kullanım yapınız.

YaşDurumDoz
0-1 YaşKullanılamaz ×
1-6 YaşKullanılamaz ×
6-12 YaşKullanılabilir ✓Günde 3 defa 2 ölçek
12-18 YaşKullanılabilir. ✓Günde 3 defa 3 ölçek
18+ YaşKullanılabilir. ✓Günde 4 defa 3 ölçek

Bu tabloda verdiğim dozlar ilacın rutin kullanım şeklidir ancak hekiminiz duruma göre 6 yaş altı bir çocuğunda kullanmasını isteyebilir. Bu noktada esas olan hekimin hastasını muayene ettikten sonraki kararıdır.

Önemli !!! Lütfen hekiminizin size önerdiği doz dışında kullanmayınız.

Kreval şurup doktorun önerdiği şekilde ölçek yardımıyla ağızdan alınır. İlacın dozunu ayarlayabilmeniz için içerisinde dereceli ölçeği bulunmaktadır. Ölçeği her kullanımdan sonra iyice yıkayınız. Aksi durumda bakteri ve diğer mikroorganizmaların üremesine sebebiyet verebilirsiniz.

Bu şurup sadece aç karnına ya da sadece tok karnına alınmalı şeklinde önerilerde gerçeği yansıtmamaktadır. Kreval şurup aç ya da tok karna herhangi bir zamanda kullanılabilir ancak esas olan hekiminizin reçetesinde yer alan kullanım şeklidir.

Kreval şurup kullanım süresi doktorunuz tarafından belirlenir. Doktorunuz farklı bir süre önerisi yapmadığı sürece 7 günden fazla kullanmayınız.

Açıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi gereken bu ilaç oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.

Öksürük Şikayetiniz için Hangi Bölüme Başvuracağınızı Bilmiyor musunuz?

Öksürük için Hangi Doktora Gidilir?

Kreval Şurubu Kimler Kullanabilir?

Bu ilacı hangi yaş gruplarının kullanıp kullanmayacağını aşağıdaki tabloda sizler için hazırladım. Dikkatlice inceleyiniz.

KişilerKullanım Durumu
YetişkinlerGünde 4 defa 15 mL (22,5 mg)
6-12 yaş arası çocuklarGünde 3 defa 10 mL (15 mg)
12 yaş ve üzeri çocuklarGünde 3 defa 15 mL (22,5 mg)
Hamile ve emziren kadınlarDoktora danışarak kullanılabilir.

Kreval Şurubu Kimler Kullanamaz?

Hemen liste şeklinde kreval şurubu kullanması sakıncalı hastaları yazalım:

  1. Etken maddeye veya yardımcı maddelerden herhangi birine alerjisi olanlar kullanmamalıdır.
  2. 6 yaşından küçük çocuklar kullanmamalıdır.
  3. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişiler kullanmamalıdır.
  4. Aşırı duyarlılık gösteren kişiler kullanmamalıdır.
  5. Bronkospazm (solunum yollarının daralması) olan kişiler kullanmamalıdır.
  6. Gebeler ve emziren anneler doktor onayı olmadan kullanmamalıdırlar.

Kreval Öksürük Şurubu Yan Etkileri

Her ilaçta olduğu gibi Kreval şurubundan bazı yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ortaya çıkan yan etkiler ilacın kullanılmaya başlanmasıyla başlar ve ilaç bırakıldığında ortadan kaybolur. Hastaların yüzde 0.5 ile yüzde 1 kadarında görülür.

Oldukça nadir olarak ortaya çıkan bu etkiler çoğu zaman tedavi sırasında veya sonrasında kendiliğinden geçer. Eğer ilacı kullanmaya başladıktan sonra istenmeyen bir etki fark ederseniz derhal ilacı size reçete eden hekime başvurunuz. Eğer hayati fonksiyonlarını etkileyen etkiler ortaya çıkarsa en yakın acil servise başvurmanız faydalı olacaktır.

Kreval Şurup Muadili ve Fiyatı

Kreval şurup güncel fiyatı sonra olarak 63,39 TL olarak bilinmektedir ancak en doğru bilgi için eczacınıza ulaşmanız daha faydalı olacaktır.

Muadil AdıFiyatı*
Notuss Şurup110,61 TL
Bütirol Şurup103,04 TL
Tusamol Şurup63,39 TL
Codactiv Şurup58,27 TL
Tuscod Şurup63,39 TL
* Yazının yazıldığı gün baz alınmıştır.

Kreval Şurup Sık Sorulan Sorular

Soru: Kreval şurup açıldıktan sonra ne kadar kullanılır?

Cevap: Kreval Şurup'u, açıldıktan sonra serin ve kuru bir yerde saklayınız. En hızlı şekilde tüketilmesi önerilir.
Soru: Kreval şurup uyku yapar mı?

Cevap:
Evet, uyku yapabilir. Etken maddesi olan butamirat sitrat, merkezi sinir sistemini baskılayarak uyuşukluk ve yorgunluk gibi yan etkilere sebebiyet verebilir.
Soru: Kreval şurup ne zaman etki eder?

Cevap: Ortalama 60 dakika içinde etki etmeye başlar. Bu şurup öksürük merkezini baskılayarak öksürüğü azaltır.
Soru: Kreval şurup öksürüğü arttırır mı?

Cevap: Hayır, öksürüğü artırmaz. Aksine öksürük merkezini baskılayarak öksürüğü azaltır.
Soru: Kreval şurup ateşi düşürür mü?

Cevap: Hayır, ateş düşürmez. Ateş düşürücü bir etkisi yoktur.
Soru: Kreval şurup antibiyotik mi?

Cevap: Hayır,antibiyotik değildir. Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu şurup ise öksürüğü baskılayan bir ilaçtır.
Soru: Kreval şurup reçetesiz alınır mı?

Cevap: Evet, reçetesiz olarak satın alınabilir.
Soru: Kreval şurup aile hekimi yazabilir mi?

Cevap: Evet, aile hekimi yazabilir. 
Soru: Kreval şurup alerji yapar mı?

Cevap: Evet, alerji yapabilir. Kreval Şurup'un etken maddesi olan butamirat sitrat, bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu hususta doktorunuza danışınız.
Soru: Kreval şurup aç mı tok mu?

Cevap: 
 Aç veya tok karnına alınabilir ancak şurubu tok karnına almak mide bulantısı ve kusma riskini azaltabilir. Aç karnına almak ise emilimini arttıracağı için hızlı etki görülmesini sağlar.
Soru: Kreval şurup boğaz ağrısına iyi gelir mi?

Cevap: Öksürüğü baskılayarak boğaz ağrısının şiddetini azaltabilir ancak boğaz ağrısının temel nedenini tedavi etmez.
Soru: Kreval şurup bebeklere verilir mi?

Cevap: Hayır bebeklere verilmemelidir. Bu şurubun 6 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmez.
Soru: Kreval şurup hamilelikte kullanılır mı?

Cevap: Hayır, hamilelikte kullanılmamalıdır. Bu şurubun etken maddesi olan butamirat sitrat, hamile kadınlarda güvenlilik açısından değerlendirilmemiştir. Bu nedenle hamilelikte sadece doktor önerisi ile kullanılabilir.
Soru: Kreval şurup emzirme döneminde kullanılır mı?

Cevap: Bu şurubun etken maddesi olan butamirat sitratın anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Dolayısıyla emziren anneler tarafından kullanılması bebekte bazı yan etkilere neden olabilir. Sonuç olarak doktor önerisi olmadan emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
Soru: Kreval şurup balgam söktürür mü?

Cevap: Hayır, balgam söktürmez. 
Soru: Kreval şurup kortizonlu mu?

Cevap: Hayır, kortizonlu değildir. 
Soru: Kreval şurubu devlet karşılıyor mu?

Cevap: Hayır, devlet tarafından karşılanmaz. Sadece doktor tarafından reçete edildiğinde bir miktarı SGK tarafından ödenir.
Soru: Kreval şurup faranjite iyi gelir mi?

Cevap: Faranjiti doğrudan tedavi eden ilaç bu değildir.
Soru: Kreval şurup gribe iyi gelir mi?

Cevap: Hayır, gribe iyi gelmez ancak öksürük semptomu mevcutsa hastayı rahatlatır.

Kreval şurup hakkında sormak istediklerinizi veya aklınıza takılan hususları alt tarafta bulunan yorum bölümüne yazarak cevaplamamı bekleyebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 7 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. Ardından 31 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın