Astım için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bebeklik döneminden yetişkinliğe kadar her yaştan insanı etkileme eğiliminde olan astım hastalığı, bazı durumlarda alerjik olabilirken bazı durumlarda ise nedeninin araştırılması gerekir. Bu yazımda astım nedir ve astım hastalığı için hangi bölüme gidileceği hakkında detaylı bilgiler vereceğim. İnsan bedeni için temel yaşamsal faktör olan ve oksijenin tüm hücrelere ulaşmasını sağlayan akciğerlere hava taşınması görevini üstlenen bronşlar, birçok nedene dayalı olarak daralıp kasılma ve tıkanma gibi deformasyonlara uğrayabilmektedir. Temel olarak nefes alıp verme eylemi sayesinde hayat akışını sürdürmeyi başaran metabolizma, bronşlarda meydana gelen söz konusu olumsuz değişimler nedeni ile nefes alıp verme sırasında çeşitli zorluklar yaşamaktadır. İlgili durum ise genel olarak astım rahatsızlığı olarak isimlendirilmektedir.

alerjik astım ve çeşitleri
İşte kendi sistemimden astım tanıları ile ilgili görsel.

Genel Olarak Astım Nedir?

Temel olarak astım akciğerlerin içinde bulunduğu solunum yolları daraltarak nefes alışverişini zora sokan kronik bir hastalıktır. Astım hastalığına neden olan etmenler 2021 itibariyle hala tam olarak netleştirilememiştir. Araştırmacılar astım ve bu tip rahatsızlıkların genellikle genetik faktörlerin çevresel faktörlerle bir araya gelerek neden olduğunu düşünmektedirler.

Astımın Belirtileri Nelerdir?

– Göğüs bölgesinde sıkışma
Öksürük
– Nefes darlığı
– Nabızda yükseklik
– Kalpte çarpıntı
– Dudak ve tırnak morarması

Öncelikle astım hastalığının kronik bir rahatsızlık olduğunu belirtmek gerektiği gibi, bronşların daralıp kasılmasının yanı sıra, hava akımının cereyan ettiği güzergâhlar içinde de balgam ve mukus gibi yapışkan menşeli oluşumların aşırı derecede salgılanmasına dayalı olarak farklı tıkanma fiillerinin gelişimlerini gözlemlemenin mümkün olduğunu da zikretmek mümkündür.

Astım Neden Olur?

Genel olarak doğuştan gelmekte olan astım hastalığı, çocuk yaş grubunun yaklaşık yüzde onunu, yetişkin yaş grubunun ise ortalama yüzde beşini etki altına alabilmektedir. Genetik faktörlü taşıma riski yüksek olan söz konusu hastalık, aile hikâyesi olanların sonraki kuşaklarında da sıklıkla görülebilmektedir. Kedi, köpek gibi evcil hayvanların tüyleri, ev içindeki toz öbekleri, çiçek ve bazı böcek türleri; uyarıcı etken olarak alerjen faktörler içinde kabul edilmektedir.

Buna ek olarak, rutubetli ortamlar, soğuk havalar ve mevsim geçişleri de hastalığı tetikleyen unsurlardan sayılmak ile birlikte; sigara, deodorant, parfüm vb. kozmetik ürünler, tebeşir tozu, kömür ve hava kirliliği de diğer tehlike arz eden ögeler olarak sıralanabilmektedir.

Astım hastalığının doğuş sürecinde, söz konusu vaziyetin de etkili olabildiği göz önünde tutulmalıdır. Bir takım allerjen olarak da anılabilecek maddelere karşı da oldukça hassas olan astım hastaları, ilgili maddelerin kokularının alınmak sureti ile ya da onlarla temasa geçildiğinde; hırıltı ve kuvvetli öksürük atakları gibi semptomlar yaşamaktadır.

Astım için Hangi Bölüme Gidilir?

Muayene için en doğru bölüme gidilmesi hastanın ve ilgili bölüm hekimine zaman kaybı olmaması açısından en doğru seçenektir. Bu noktada özel bir durumunuz varsa alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazarsanız sizi yönlendireceğim.

Çocuklarda astım hastalığı için pediatri ya da pediatrik immünoloji bölümüne başvurulmalıdır.

Yetişkinlerde en sık olarak göğüs hastalıkları bölümü tercih edilmektedir ancak genel dahiliye, alerji hastalıkları ve immünoloji bölümleri de astım hastalığına bakmaktadır.

Bu husus ile ilgili olarak aklınıza takılan şeyleri alttaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyor olacağım.

Kaynakça :

  1. ARIA 2019, Allerjik Rinite Tedavi Yaklaşımı-Türkiye (nih.gov) (06.09.2021)
  2. Asthma – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) (06.09.2021)
Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Astım için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. Hocam merhaba benim 8 aylık çocuğum genellikle sabaha karşı öksürük tutuyor enaz bir dakika sürüyor sürekli hırıltısı var çocuk doktoruna götürdük göğsü temiz birşey yok dedi bununla ilgili hangi doktora gitmeliyim

    Cevapla
  2. Eşimde geçmeyen bi öksürük var. 10 yıl yakın zaman oldu bir çok doktora gittik. Kulak burun boğaz,dahiliye,göğüs,kardiyoloji,herbiri ayrı bi ilaç veriyor. Ama fayda bulamadık. Özellikle yemek yerken ilik lokmayı alınca öksürük başlıyor sonra biraz azalıyor. Gece yatarken boğaz kaşıntısı şeklinde öksürük sanki bağaz mantarı gibi zorla biraz beyaz balgam atıyor. Rahat uyku uyutmuyor ilaçlardan fayda göremedik sadece fenokodin biraz rahatlatıyor. Boğazları ı rahatlatacak öksürüğe faydası olacak Bi ilaç veya doğal bir tavsiyeniz olursa seviniriz. Saygılar.

    Cevapla
    • Merhabalar Talip Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Muayene etmeksizin size ilaç önerilerinde bulunamam ancak bulunduğunuz ilde üniversitesi hastanelerinin gastroenteroloji bölümüne giderek muayene olmanızı öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın