Beyin Lezyonları

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Beyin Lezyonları Nedir?

Beyin lezyonları beyinde meydana gelen hasarlar sonucu oluşan çeşitli hücre gruplarının iştiraki ile tanınan ve beyin dokusunda bulunan lezyonlara verilen isimdir. Beyin lezyonları oluştuğu bölgeye, lezyonun karakterine, büyüklüğüne ve basınç yaptığı dokulara göre farklı şeklide seyir gösterir. Bu lezyonların bazıları zararsız ve stabil kalabilir iken bazıları hastanın felcine ve ölümüne varan sıkıntılara yol açabilir.

beyin lezyonlari
Beyin lezyonları ile ilişkili görsel.

Beyin lezyonlarının zararsız olanları skar dokusu şeklinde beyinin herhangi bir yerine bası yapmadan ve genişlemeden kalabilir. Bu lezyonlar çoğu zaman fark edilmez ve bireyler hayatını normal seyirde sürdürür ve sona erdirir. Eğer bireyin beyin tomografisi veya MR çekilmesi gerekirse bu lezyonlar fark edilir ve patolojik olup olmadığı kontrol edilir.

Beyin Lezyonlarının Belirtileri

Beyin lezyonları eğer maling tümör şeklinde ise, yani büyüme ve yayılma eğiliminde ise beyindeki gelişmesi sırasında sinir merkezlerine baskı yaparlar ve baskı yaptıkları merkezlerde aşırı hassasiyetlere veya his kayıplarına neden olurlar. Tümör eğer beynin görme merkezi yakınında ise ve bu bölgeye baskı yapar ise beyin lezyonlarının belirtileri arasında geçici veya kalıcı körlük, denge merkezine bası yaparsa dengede durmakta güçlük ve baş dönmesi, solunum merkezine baskı yaparsa solunum güçlüğü, hareket sistemini kontrol eden sinirlere baskı yaparsa el ve ayaklarda hissizlik ve fonksiyon kayıpları hatta felce varan semptomlar ortaya çıkar. Lezyonlar yayılım gösterdikçe semptomlar da artış gösterir bu nedenle erken teşhis büyük önem taşır.

Beyin Lezyonlarının Tanısı

Beyin lezyonlarının tanısı tomografi, bilgisayarlı tomografı ve MR gibi ileri tetkik yöntemleri ile konulur. Röntgen bu konuda fikir veren bir tanı aracı olsa da tanıyı koymak için çoğu zaman yeterli değildir. Beyin lezyonlarının çok çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcaları; travmalar ile oluşan beyin dokusu nekrozları, mineral madde birikimleri, ensefalitisler ve bu ensefalitisler sonucu yangı bölgesine gelen immun sistem hücrelerinin bölgede birikimi, beyin dokusu içerisinde gelişen kalsifike odaklar, iskemi ve skleroz durumları, maling veya bening tümörler, arterial ve venöz serebralmalformasyonlar, hipofiz adenomları ve serebralparsidir. Neden her ne olursa olsun beyin lezyonları patolojik yönden incelenmelidir.

Beyin Lezyonlarının Tedavisi

Beyin lezyonlarının tedavisi lezyonun karakterine göre ve cinsine göre yapılmaktadır. Öncelikle lezyonun tümör olup olmadığı anlaşılmalıdır. Eğer lezyon tümör değilse ve fonksiyonel bir kayba sebebiyet vermiyor ise tedavi edilmez. Eğer lezyon tümör ise patolojiye biyopsi örneği gönderilir ve tümörün huyu tespit edilir. İyi huylu tümörlere genellikle müdahale edilmez. Tümör kötü huylu ise tümörün ilaçlar ile baskı altına alınıp alınamayacağına karar verilir. Ardından gerekli görülürse tümör eksize edilerek beyinden çıkarılır. Bu eksizyon genellikle çevresel ve geniş bir eksizyon olmak zorundadır bu nedenle hayati dokulara yakın tümörlere müdahale edilmesi pek istenen bir durum değildir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Sağlık ve hastalık konusunda internet ortamında var olan bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve siz değerli ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacıyla yıllardır yazılar hazırlıyorum. Konu ile ilgili aklınıza takılanlar ve merak edilenleri yorum bölümüne yazarak Doktordan Haberler ekibinin cevaplamasını bekleyebilirsiniz. Yazılarımız mutlaka sitemizde hizmet veren bir hekim tarafından kontrol edilir. Bu nedenle uzman kadromuza güvenerek içiniz rahat bir şekilde okumaya devam edebilirsiniz...

“Beyin Lezyonları” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar anneme göz hastalığıyla ilgili 2-3 yıl önce emar çekilmişti. Emar sonucunu elimize aldığımızda doktorla görüşmeden baktığımızda lezyonlara saptanmıştır yazıyordu. Ama doktor bununla ilgili hiçbişey söylemedi 50 yaş üzeri herkeste olabileceğini söylemiş. Suan etrafda duyduğumuz kadarıyla lezyon kist tümör sebebi falan deniliyormuş acaba oyle bişey olabilir mi tekrar dan emar cektrmeyi düşünüyoruz ama kötü bir şey olabilir mi acaba

    Cevapla

Yorum yapın