Umca solüsyon veya umca damla içerisinde pelargonium sidoides ekstresi bulunduran geçmişi geleneksel tıbbi uygulamalara dayanan etkili bir ilaçtır. Umca bağışıklık güçlendirici şurup bu özelliği nedeniyle çeşitli reçetelerde kendine yer bulmaktadır. Bitkisel takviye olarak bilinen umca solüsyon temel olarak vücut direncini artırmaya odaklanır. Bu özelliğinin yanı sıra bağışıklık sistemini destekleyici etki göstermektedir. Şimdi umca şurup kullananlar ve umca solüsyon kullananların yorumlarında birçok yanlış uygulama gördüm ve bu konuya açıklık getirmek istedim. Haydi yazımıza geçelim.
Umca Solüsyon Nedir?
Umca solüsyon içerisinde pelargonium sidoides kökünden üretilen bir özüt bulunduran, genelde viral enfeksiyonlarda yardımcı tedavi olarak verilen bir ilaçtır. İçerisinde bulunan bu özüt yıllar önce Güney Afrika bölgesinde geleneksel tıbbi tedavilerde kendine yer bulmuş bir maddedir.
Umca Şurup Etken Maddesi
Pelargonium sidoides kökü özütü
Bağışıklık sisteminin etkisini artırarak viral enfeksiyonlarda vücudun daha dirençli olmasına katkıda bulunmaktadır. Antiviral etkisi ile ön plana çıkarken antibakteriyel ve antioksidatif etkilerinin olduğu da bilinmektedir.
Umca şurup içinde ne var?
- Özüt
- Dekstrin
- Gliserol
- Ksilitol
- Potasyum sorbat
- Ksantan sakızı
- Sitrik asit
- Saf su
Umca Solüsyon Ne İşe Yarar?
Temel olarak umca şurup ne için kullanılır sorusuna cevaben şu hastalık ve durumları sayabiliriz:
- Sinüslerin enfeksiyonu (Sinüzit)
- Farenjit
- Viral burun akıntısı
- Bronşit
- Boğaz Ağrısı
- Balgamlı hastalıklar
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Ateşli hastalıklar
- Öksürük

Bunlara ek olarak umca şurubun faydaları arasında akut ve kronik hastalıklarda ortaya çıkan ateş, öksürük gibi şikayetlere iyi geldiğini söyleyebiliriz.
Umca Solüsyon Nasıl Kullanılır?
Bu başlık altında öncelikle belirtmek istediğim bir husus var. Bu ilacı doktorunuz önermediği sürece, doktorunuza muayene olmadan eczaneden almayınız. Doktorunuz sizi muayene edecek ve sonrasında kullanım şeklinizi belirleyerek size önerilerde bulunacaktır.
Umca Solüsyon Kaç Yaş için Kullanılır?
12 yaş üstündeki çocuklar ve yetişkin bireylerde bir gün içerisinde üç defa 3×1 şekilde kullanılır. Ölçek ile 7.5 ml ayarlanmalıdır.
6 ile 12 yaş aralığında yer alan çocuklarda ise bir gün içerisinde üç defa 3×1 şekilde kullanılır. Ölçek ile 5 ml ayarlanmalıdır.
1 ile 5 yaş aralığında yer alan çocuklarda ise bir gün içerisinde üç defa 3×1 şekilde kullanılır. Ölçek ile 2.5 ml ayarlanmalıdır.
Umca Solüsyon Bebeklerde Kullanımı
Bu şurup 1 yaşın üstündeki çocuklarda kullanılabilirken 1 yaşın altındaki bebeklerde ise kullanımı önerilmez. Bunun temel sebebi bu yaş gurubunda yeterli düzeyde kanıt ve bilgi birikiminin olmamasıdır.

Doktorunuza muayene olduktan sonra reçete etmesi halinde ilacı kullanınız.
Umca Solüsyon Aç mı Tok mu Kullanılır?
Genellikle yemeklerde 2 ile 3 saat sonra alınabilir. Kullanım şekli olarak aç veya tok alınmasında sakınca yoktur.
Umca Solüsyon Kimler Kullanmamalıdır?
Bu şurup bazı durumlarda ve hastalıkların varlığında kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Bu nedenle benim öneri hekiminiz reçete etmediği ve önermediği sürece kullanmamanız yönündedir. İşte umca solüsyonun kullanılmaması gereken durumlar:
- Umca içerisinde bulunan yan ve ana etken maddelerden birine karşı duyarlılık reaksiyonu gelişiyorsa
- Kanama eğiliminin yüksek seyrettiği hastalarda
- Pıhtılaşma engelleyici ilaç kullanan hastalarda
- Karaciğer rahatsızlığı olan hastalarda
- Böbrek rahatsızlığı olan hastalarda
- Potasyum diyetinde olan hastalarda
Umca Solüsyon Yan Etkileri
Tıp alanında kullanılan ilaçların birçoğunda olduğu gibi umca solüsyon kullananlarda da bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etkiler ortaya çıktığında ilacı kullanmayı bırakarak doktorunuza danışmanız gerekmektedir. İşte umca solüsyon yan etkileri:
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- İshal
- Kusma
- Midede yanma
- Burun kanaması
- Diş eti kanaması
Bunlar dışında eğer ilacı kullanan kişide yüz bölgesinde şişlik, boğazda şişme, nefes almada güçlük ve kan basıncında düşme görülmesi durumunda en yakın sağlık kurumunda acil servise başvurmanızı öneririm.
Umca Solüsyon Fiyatı 2022
Umca solüsyon 2022 yılı itibariyle güncel eczane fiyatı 70 TL civarındadır.
Umca Solüsyon Devlet karşılıyor mu?
Umca solüsyon 2022 yılı itibariyle sgk tarafından ödenen ilaçlar arasında değildir. İlacı doktorunuza muayene olduktan sonra reçete etmesi halinde dahi devlet tarafından karşılanmayacak ve ücretin tamamını hasta ödemek durumunda kalacaktır.
Umca Solüsyon Hakkında Yorumlar
Umca solüsyon kullananlar ve kullananların yaptığı yorumları yazının alt tarafında bulunan yorum bölümünde bulabilirsiniz. Sizlerde umca şurup hakkında yaşadığınız deneyimleri alttaki yorum bölümüne yazarak sizden sonra bu şurubu kullanacak insanların yolunu aydınlatabilirsiniz.
Umca Hakkında Sık Sorulan Sorular
Umca şurup ve solüsyon hakkında bana mail yoluyla gelen ve sıkça sorulan soruları burada paylaşacağım.
Umca Solüsyon Uyku Yapar mı?
Umca şurubun damlanın ya da solüsyonun bilinen uyku yapıcı etkisi bulunmamaktadır ancak genelde enfeksiyon süreçlerinde kullanılan bu ilaç ,enfeksiyon süreci içerisinde vücudun dinlenmeye ihtiyacı olduğundan uyku yapıyormuş hissine kapılabilirler.
Umca Solüsyon Zararı var mı?
Umca şurubun doktor muayenesi sonrasında verilmesi halinde yararı zararından daha fazla olmaktadır. Hekiminiz ilaç verirken kar ve zarar dengesini mutlaka gözetir.
Umca Şurup ve Damla Arasında Fark var mı?
Bu ilaçların içerisinde bulunan etken maddenin cinsi aynıdır ancak formları farklıdır. Dolayısıyla kullanım şeklide değişiklik gösterecektir. Umcanın şurup ve solüsyon formları vardır.
Bu ilaç hakkında merak ettiğiniz hususları ve aklınıza takılanları altta bulunan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
Kaynakça: 1. Pelargonium sidoides (Afrika sardunyası) (istanbul.edu.tr) Erişim Tarihi: 17.02.2022 - Arşiv Görüntüsü 2. Pelargonium sidoides extract for treating acute respiratory tract infections - PubMed (nih.gov) Erişim Tarihi: 17.02.2022 - Arşiv Görüntüsü (Bu yazı ilk defa 17 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır.)