Saç Yağlanması için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Saç sağlığınız ile alakalı tüm problemler için dermatoloji uzmanlarına muayene olmanız gerekmektedir. Kamu ve özel hastanelerin dışında doktorların kendine özel muayenehaneleri de bulunmaktadır. Dilerseniz buralara da gitmeyi tercih edebilirsiniz. Devlet(kamu) hastanelerinde hizmet almak istiyorsanız Deri ve Zührevi Hastalıkları (Cildiye) bölümüne başvurmanız gerekir. Bu tipte aşırı saç yağlanması gibi hastalıklara bakan doktorlara Dermatolog denmektedir. Dermatologlar cilt hastalıkların yanı sıra saç sorunları ile de ilgilenmektedir.

BranşAçıklama
Aile HekimiSaç yağlanması hususunda aile hekimi ilk danışılacak kişidir.
DermatolojiCilt ve saç derisi muayenesi yaparak durumu teşhis edecektir.
EndokrinolojiSaç yağlanmasının hormonal nedenleri varsa bu durumda başvurulabilir.
DiyetisyenBeslenme alışkanlıklarınızın saç sağlığınıza etkisini çok önemlidir.

Hangi Durumlarda Cildiyeye Başvurmalıyız?

Şunu bilmelisiniz ki saçınızla alakalı yaşadığınız her sorun için doktora gitmeniz gerekmemektedir. Bazı saç sorunlarının teşhis ve tedavisi oldukça kolaydır. Fizyolojik kıl kökü değişimlerini saç dökülmesi zannedip doktora giderseniz gereksiz endişelere kapılabilirsiniz. Bu bağlamda saç sorunlarınız ile alakalı her hususta doktora gitmemenizi önermekteyiz.

Yağlı Saç mı Kuru Saç mı Daha Sağlıklı?

Dikkat ederseniz, saç ürünleri reklamlarında genellikle “kuru saçlar” konu edinilir. Fakat kuru saçlar kadar yağlı saçlarda ciddi problemler yaratabilir. Evet, saçtaki yağ kırıkların önüne geçer, saç derisinin yumuşak kalmamasını sağlar ve birtakım cilt hastalıklarını önler.

sacta yaglanma
Saç yağlanması için öncelikle bir dermatolog (cildiye uzmanı) ile görüşmeniz önerilir.

Saçın aşırı kuru olması yada aşırı yağlı olması ciddi problemlere yol açar. Saçın yağlı olması görünümden ziyade bazı problemleri de ortaya çıkarır. Mesela, yağlı olan saç kuru saçlara göre çok daha çabuk kirlenir, aynı zamanda yağlı saça şekil vermek bir hayli zordur. Fazla yağlı saçların düzenli olarak yıkanmaması ise gözeneklerin tıkanmasına sebebiyet verir.

Saç Neden Yağlanır?

Bu sorunun basit bir cevabı vardır. Eğer saçınız çabuk yağlanıyorsa, saç derinizdeki yağ salgılayan bezler olması gerekenden fazla çalışıyor ve fazla yağ üretiyordur. Bahsettiğimiz yağ bezleri sadece saç derisinde değil, vücudumuzun her bölgesinde bulunmaktadır. Yağ bezlerinin görevi ise cildin nemlendirilmesi ve yumuşatılmasıdır. Fakat nasıl kuru, yağlı, karma cilt yapıları varsa saç içinde aynı durum geçerlidir. Yani bazı insanların saç derisindeki yağ bezleri diğer insanlara göre fazla çalışır ve saç çok çabuk yağlanır.

Yukarıda saç derisindeki yağ bezlerinden bahsettik. Tabi ki bu yağ bezleri dışında saçın yağlanması adına başka etkenlerde mevcuttur Mesela, saçınızı düzenli bir şekilde yıkamıyorsanız, saçınızın yağ bezleri normal üretimde bile olsa saçınız bir süre sonra yağlanır. Bununla birlikte kalın ve kıvırcık biçimde olan saç telleri ince ve düz biçimli olan saç tellerine göre çok daha çabuk yağlanır. Kıvırcık saçlı insanların bir diğer dezavantajı ise saçta ki yağ oranının saç tellerine eşit miktarda dağılmamasıdır. Yani saç derisinde üretilen yağlar dipte kalır ve saç ucuna ulaşamaz. Hal böyle olunca saç uçlarında kırılmalar meydana gelir.

Bunların dışında hormon düzeylerinde yaşanan düzensizliklerinde saçların yağlanmasına sebep olduğu da bilinmektedir. Hormon seviyeleri özellikle ergenlik ve hamilelik dönemlerinde dalgalanır. Bu dönemlerde saç normalden fazla yağlanma gösterir. Bununla birlikte adet dönemleri öncesi ve sonrası da hormonlarda düzensizlik görülür. Bu düzensizlik neticesinde saçınız bu dönemlerde yine normalden fazla yağlanma gösterebilir. Bu tarz bir durum aynı zamanda erkekler içinde geçerlidir. Herhangi bir sebepten ötürü erkeğin hormonunda düzensizlik olursa, erkeğinde saçı normalden fazla yağlanmaya başlar.

Saç Yağlanması için Önlemler

Eğer saçınız normalden fazla yağlanıyorsa, cildiye hekimleri bu durum için saçınızı her gün şampuanla yıkamamanızı öneriyor. Saçı her gün şampuanla yıkadığınız zaman saç yağlardan tamamen temizleniyor. Hal böyle olunca saç bezler, saçta hiç yağ kalmadığı için normalden daha fazla yağ üretiyor. Bu da saçınızın çok çabuk yağlanmasına sebebiyet veriyor. Bu durum adına yağlı saçlar için özel olarak üretilmiş şampuanlar almanızı öneririz. Bu şampuanla 2-3 güne bir saçınızı yıkamanız oldukça faydalı olacaktır.

Eğer saç kremi kullanıyorsanız, bu saç kremini saç diplerinize sürmeyin. Çünkü banyodan çıktığınızda saç derisinde üretilen yağ bu bölgeyi nemlendirir. Saç kremini saç uçlarınızı nemlendirmek adına kullanmanız çok daha faydalı olacaktır. Eğer saçınız aşırı yağlıysa ve bu yağ saç uçlarınıza kadarsa saç kremi kullanmanıza zaten gerek yoktur.

Saçınızı ılık suyla duruladıktan sonra cilt gözeneklerini küçültmek adına saçınızı soğuk suya tutmanızın size faydası olacaktır. Saç durulama suyuna biraz sirke eklerseniz, bu sirke gözeneklerin temizlenmesinde bir hayli yardımcı olur. Merak etmeyin, saçınız kurudukça sirke kokusu da kaybolur.

Saç şekillendirici ürünleri kullanıyorsanız ve saçınız yağlıysa bu konuda seçici olmanız gerekmektedir. Zaten saçı yağlı olan insanların köpük, jöle ve sprey gibi ürünleri kullanması önerilmemektedir. Fakat siz illa kullanmak istiyorsanız  yağlı saçlar için olan spreyleri tercih etmeniz gerekir. Saçınız yağlı ise kesinlikle saçı ıslak gösteren jölelerden uzak durmanız gerekir. Bu jöleleri kullandığınız takdirde saçınız aşırı yağlı bir görüntü alır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 13 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın