Ketober Gargara Nedir? Ne İşe Yarar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ketober Gargara Nedir?

Ketober Gargara etken madde olarak ketoprofen lizinat içeren genellikle ağız ve boğaz yollarında oluşan iltihabı ve ağrıyı kesmeye odaklanmış bir ilaçtır. Temel olarak özellikle boğaz bölgesinde mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların yavaşlatılması için kullanılır. Ağız ve boğaz bölgesinde yer alan enfeksiyonlar dendiğinde stomatit, gingivit, tonsillit ve farenjit akla gelmektedir. İçerdiği etken madde sayesinde enfeksiyonların yoğunluğunu azaltıcı etki gösterir. Doğrudan antibiyotik ilaçlar gibi enfeksiyonu kırıcı etkiye sahip değildir. Aile sağlığı merkezlerinde biz hekimler genelde enfeksiyon kırıcı bir ilacın yanına destek tedavisi olarak ketober gargara ekleriz. İlacın tam olarak piyasa adı Ketober Gargara %1.6 150 ml şeklindedir.

ketober gargara iltihap
Ketober gargara ne işe yarar sorusuna cevaben genelde boğaz ağrısı için kullanılan ilaçlardan bir tanesidir.

Ketober gargara kullanan hastalarda en sık aldığım geri dönüşler boğaz bölgesinde ortaya çıkan ağrıları azalttığı şeklindedir. Hastalarım ağrının azalmasına paralel olarak rahatlıkla yutabildiklerini ifade ediyorlar. Olumlu geri dönüşler almam nedeniyle reçetelerimde yer verdiğim bir ilaçtır. Bunun dışında diş ile ilgili rahatsızlıkları olan hastalarda bu gargarayı sık olarak kullanırlar. İltihaplı diş hastalıklarında antibiyotik tedavisinin yanına ketober gargara yazıldığına sıkça rastlayabilirsiniz. Burada temel olarak semptomların giderilmesi amacıyla verilmektedir.

Ketober Gargara Nasıl Kullanılır?

Öncelikle belirtmek ve altını çizmek istediğim bir husus var. Bu ilacı ne olursa olsun doktor önerisi olmadan kullanmayınız. Bilinçsiz ilaç kullanımı kullanmamaktan daha zararlıdır. Mutlaka doktorunuzun önerisi sonrasında ve tarifi doğrultusunda kullanım sağlayınız. Şimdi anlatacağım kullanım şekli en sık olarak önerdiğimiz kullanım şeklidir ancak siz kendi doktorunuzun önerisi çerçevesinde kullanım yapmalısınız.

Ketober gargara satın aldığınızda kutunun içerisinde gargara ve yanında bir adet ölçek çıkmaktadır. Bir ölçek yani 10 ml gargarayı temiz bir bardağa dökün. Üzerine 100 ml temiz içme suyu dökün. Oluşan karışımı ağzınıza alın ve minimum 20 saniye olacak şekilde iyice çalkalayın. Ağzınızın ve boğazınızın olabildiğince büyük bir bölümüne temas ettirin. Daha sonra tüm karışımı dışarı tükürün. Burada dikkatli olmanız gereken husus bu karışımı yutmamanız gerektiğidir.

Ketober gargarayı yutarsam ne olur dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Yutma durumunda hemen yutmadığınız kısmını tükürün. Ağzınızı bol suyla olabildiğince çok kere çalkalayın. Boğazınızda tahriş yapabilir. Mideye inmesi durumunda midede rahatsızlık etkisi yapabilir. Ayrıca mideye inerken yemek borusunda bir takım istenmeyen etkiler yapabilir. Bu durumda ağzınızı bol suyla çalkaladıktan sonra hemen ilacı size reçete eden hekiminize başvurun ve şikayetlerinizi anlatın. Muayene sonrasında en net bilgilendirmeyi size yapacaktır.

Gebeler Ketober Gargara Kullanabilir mi?

Bazı ilaçların bildiğiniz üzere hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır. Kadın doğum bölümü hekimleri genellikle ilaçları gebelere verirken kar ve zarar dengesini gözetirler. Zaten bu farmakolojide ilaç seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en temel prensiplerdendir. Şimdi gebelik döneminde ketober gargara kullanımına değinelim.

gebelik ve emzirme döneminde ketober gargara kullanılır mı
Gebelik döneminde ketober gargara kullanımı önerilmemektedir.

Ketober gargaranın hamilelikte kullanımı hususunda ilk etapta gebelik verilerine bakılır. Gebelik verilerinin kategorizasyonu ilaç piyasaya sürülmeden önce yapılmaktadır. Ketober gargara gebelik kategorisi C’dir. Bir kadın doğum uzman hekimi gerekli görürse kar ve zarar dengesini gözeterek reçete edebilir ancak genellikle gebelik döneminde bu ilaç tercih edilmez. Özetle hamilelik döneminde ketober gargara kullanımı tavsiye edilmemektedir. Eğer ketober kullanmaya başladıktan sonra gebelik testi yaptınız ve pozitif çıktıysa hemen ilacı keserek hekiminize başvurunuz.

Emzirme Döneminde Ketober Gargara Kullanılır mı?

Emzirme döneminde kullanılan ilaçlar anne sütüne karışarak bebeğin vücuduna giriş yaparlar. Anne vücudunda görülmesi gereken etkiler bebekle hiç ilişkili olmamasına rağmen bebekte görülmeye başlanır. Ayrıca olası yan etkilerde aynı şekilde görülebilir. Bu nedenle emzirme döneminde olan annelerin herhangi bir ilaç kullanırken çok dikkatli olması gerekmektedir.

Emziren annelerin ketober gargara kullanılması rutin olarak önerilmemektedir. Bir kadın doğum uzman hekiminin reçetesinde yer almadığı sürece bu ilacı kullanmanızı kesinlikle önermiyorum. İstenmeyen etkiler ortaya çıkarabilir ve bebeğinize bazı zararlar verebilir.

Ketober Gargara Yan Etki Yapar mı?

Tıpta ilaçların genellikle beklenen etkileri ve istenmeyen etkileri vardır. Bir ilaç bir yandan yaparken diğer yandan bazı mekanizmaları bozarak olumsuz yönde etkiler ortaya çıkarabilir. Bu noktada yine önceki başlıklarda da belirttiğim gibi kar ve zarar dengesi gözetilir.

Ketoberin etken maddesi olan ketoprofen maddesi bazı bünyelerde allerjik bir takım reaksiyonlar görülmesine sebebiyet verebilir. Özellikle ciltte geniş çaplı döküntüler görülmesi halinde ilacı hemen kesiniz. Bazı reaksiyonlara paralel olarak baygınlık görülebilir. Ellerin ayakların ve dudak bölgesinin şişmesi yine görülebilen diğer yan etkiler arasındadır. Bu bahsettiğim yan etkilerden herhangi birinin görülmesi halinde ilacın kullanımını derhal bırakınız. Ardından hızlıca bir sağlık kurumuna başvurunuz. Bu tipteki allerjik reaksiyonlar ölümcül olabilmektedir.

Hangi Hastalığım Varsa Ketober Kullanmamalıyım?

Bazı hastalıklar ketober gargara kullanımına engel teşkil edebilir. Kullanımı vücutta istenmeyen bazı reaksiyonları tetikleyerek hayati tehlike ortaya çıkarabilir. Özellikle daha önce bu tip gargaraları kullandıysanız ve allerjik reaksiyonlar geliştiyse doktorunuzun tavsiyesi olmadığı sürece kullanmayın. Bu tip durumlarda hekiminiz ilacı önerdiyse mutlaka hekimin gözetiminde kullanın.

Astım, rinit ve ürtiker gibi allerjik zemini olan hastalıkların varlığında dikkatli kullanınız. Ek olarak ketober gargara bileşiminde yer alan diğer tüm maddeleri kontrol ederek herhangi birine karşı allerjiniz olup olmadığını teyit ediniz.

Bu konuyu burada bitiyorum. Aklınıza takılanları ve ketober gargara hakkında sormak istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Ketober Gargara Nedir? Ne İşe Yarar?” üzerine 5 yorum

  1. Hocam merhabalar .Ketober kullandıktan hemen sonra birşeyler yiyebilir miyiz? Aradan zaman geçmeli mi ?

    Cevapla
  2. Hocam merhaba ketoberi su ile sulandırarak mi kullanmalıyız.ben drek olarak boğazıma uyguluyorum ve sonrası kısa süreli bir yanma oluşuyor.

    Cevapla
    • Merhabalar Ferhat Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz şekilde kullanım yeterli olacaktır ancak su ile tekrar çalkalamayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Cevapla

Yorum yapın