Hakem Hastane Raporu Nedir?
Öncelikle hakem hastane raporu ile ilgili birkaç kısa bilgi verelim. Günümüzde hemen her sektör içinde faaliyet göstermekte olan vatandaşların, çeşitli sebeplere dayalı olarak almak zorunda kaldıkları sağlık raporları; altında usulsüzlük olması ya da usulsüzlük olma ihtimali bulunması gibi şüpheler nedeni ile bazı durumlarda geçerli sayılmadan önce, bir kontrol sürecine sevk edilmektedir. Söz konusu sürecin belirleyici ana unsuru ise bu bağlamda, hakem hastaneleri olmaktadır.

Herhangi bir sağlık raporu ile ilgili olarak; yürütme koşullarına, sağlık hususlarına ve şaibeli görünen durumlara rastlanması gibi benzer birçok faktöre dayalı olarak doğmakta olan tereddüt hallerinde, ilgili kurumlar, bu şüphelerin doğruluğunu ispatlamak ya da mevcut fikirlerin çürütülmesini sağlamak adına, önceden belirlenmiş bir takım uzman niteliklere sahip bulunan sağlık kurumlarına danışmaktadırlar. Söz konusu kurumlar ise icra etmekle yükümlü oldukları görevlerinden hareketle, hakem hastaneler olarak adlandırılmaktadır.
Hakem Hastane Raporu Süreci Nasıl İşler; Hakem Hastanelerinin Yetkileri Nelerdir?
Bu hususu, örnek vermek sureti ile iyice aydınlatmak gerekirse; söz gelimi, sağlık görevlisi tarafından bir hastaya grip teşhisi konulduğu varsayılırsa, bu hastalığın iyileşme sürecinin de ortalama bir hafta olduğu göz önünde bulundurularak, ilgili hastaya verilmesi öngörülen raporun maksimum istirahat süresinin de bir hafta ile sınırlandırılması gerekmektedir. Ancak bu gerçeğe nazaran, eğer söz konusu hastaya verilen rapor, yirmi günlük bir istirahat süresini kapsamakta ise; bu durum tıp bilimi açısından bir usulsüzlük içermiş olacaktır.
Dolayısı ile raporla ilgili olarak, yukarıda sıralanan vaziyetlerden birine uygun olarak, bir soruşturma başlatılması söz konusu olacak ve ilgili rapor da incelenmek üzere hakem hastanelerine sevk edilecektir. Yapılacak olan itiraz sebebine dayalı olarak hakem hastaneleri tarafından çıkacak olan sonuç ise kesin karar olarak kabul edilmektedir. Yani, hakem hastaneleri, bu anlamda tam yetkili olan kurumlardır. Heyet raporu ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.
Güncel Hakem Hastaneleri Listesi
1 – Adana: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
2 – Adıyaman: T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3 – Afyonkarahisar: Afyonkarahisar Devlet Hastanesi
4 – Ankara: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
5 – Ankara: Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
6 – Ankara: T.C. Sağlık Bakanlığı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
7 – Ankara: Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
8 – Ankara: Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
9 – Ankara: Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
10 – Ankara: Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
11 – Antalya: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
12 – Aydın : Aydın Devlet Hastanesi
13 – Balıkesir: Balıkesir Devlet Hastanesi
14 – Bingöl: Bingöl Devlet Hastanesi
15 – Bolu: T.C. Sağlık Bakanlığı Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
16 – Bursa: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
17 – Bursa: Bursa Devlet Hastanesi
18 – Çanakkale: Çanakkale Devlet Hastanesi
19 – Çankırı: Çankırı Devlet Hastanesi
20 – Denizli: Denizli Devlet Hastanesi
21 – Diyarbakır: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
22 – Elazığ: Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi
23 – Erzurum: Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
24 – Eskişehir: Eskişehir Devlet Hastanesi
25 – Gaziantep: Dr. Ersin ARSLAN Devlet Hastanesi
26 – İstanbul: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
27 – İstanbul: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
28 – İstanbul: Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
29 – İstanbul: İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
30 – İstanbul: Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
31 – İstanbul: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
32 – İstanbul: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
33 – İstanbul: T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
34 – İstanbul: Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
35 – İzmir: T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
36 – İzmir: Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
37 – İzmir: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
https://doktordanhaberler.com/saglik-raporu/
Bu konu ile ilgili merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız.
Sayın hocam, heyet raporu alabilmek için 9 doktora girdim.3’ü değerlendirme yaptı ve 84 puan verdi.6 doktor teşhis koydu ama puan vermedi.İtiraz ettim başka hastaneye sevk ettiler.Orada 6 doktora girdim 5’i puan verdi 1’i vermedi,ama puan vermeyen doktorun karşılığında 0(sıfır) yazıyordu. İlk girdiğim heyette hiçbir şey yazmıyordu.Sadece 3 bilim dalı görünüyordu. İkinci girdiğimiz heyet 87 verdi. Birinci hastanede puan vermeyen bölüm ikinci hastanede puan verdi.Hakem hastanesine gitmeli miyim? Bu durumda bir farklılık olur mu? İlginiz ve emeğiniz için teşekkür ederim.
mrb.ben 30 yıllık sağlık çalışanıyım. 30 ekimden itibaren 1 ay PİD teşhisiyle rapor verildi ancak krum hakem hastaneye gönderdi.27/11/2020 tarihinde sağlık kuruluna başvurdum.17 aralık tarihine heyet randevusu veridi.Bu arada raporum bitti 09/12/2020 de işe başladım.17 aralıkta gittiğimde heyetin toplanamadığı 1 hafta sonra gelmem söylendi ve ben dün tekrar gittiğimde yine aynı şeyle karşılaştım ayrıca ordaki doktorlardan biri raporu veren doktordan bulguların açıkça yazıldığı imzalı bir yazı getirmemi söyledi.şimdi ben haftaya yine gidicem ve raporun verildiği günden bu güne iki ay geçti.bu durumda raporu bozabilirlermi, PİD için 1 ay çok mu,yada ne yapmalıyım stresden ölücem
Merhabalar Serpil Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
Raporunuzun bozulup bozulmayacağını heyet içerisinde yer alan ve çeşitli uzmanlıkları olan hekimler görüş birliği ile karar vereceklerdir. Bu hususta benim tek başıma size bilgi vermem doğru olmayacaktır tahmin edeceğiniz üzere. Kendi görüşümü belirtmem gerekirse eğer kliniğiniz uyumlu ise raporunuzun geçerli sayılacağını düşünüyorum.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Sayın Hocam, itiraz sürecinde Hakem hastanesinin kararına kadarki 2 ayı bulan sürede hastalığı dolayısı ile kişi hakkında hangi rapor durumuna göre çalışma ortamı sağlanır. İlk heyet raporunda ayakta çalışamaz denildi. Kurum itiraz etti ancak 1 ay boyunca ayakta çalışmakta bu durum yasal olarak suçtur kanaatindeyim. Zira ilk raporun aksini belirten bir rapor çıkmamıştır bu süreçte sağlık riski vardır.