Ense Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ense Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Ense boyun bölgesindedir ve ensede oluşan ağrıların birçok nedeni olabilmektedir. Bu ağrılar ani hareketler dolayısı ile meydana gelebileceği gibi çeşitli hastalıklar nedeni ile de görülebilmektedir. Ense ağrısı için hangi doktora gidilir konusunda farklı bölümlere başvurulabilir. Bu durumun nedeni ise ensede görülen ağrının çeşidine göre bu hastalıklara farklı dalların bakıyor olmasıdır.

ensede agriya hangi doktor bakar
Ense ağrısı için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Ağır kaldırma, ani hareket etme, kasların gerilmesi gibi durumlarda ense ve boyun bölgesinde ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrılar genel olarak geçicidir ve belirli bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak ağrılarınız devamlılık gösteriyor ise bu durumda doktora başvurarak boyun ve ensedeki ağrıların nedeninin öğrenilmesi oldukça önemlidir.

Ense ve Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde ense ve boyun bölgesindeki ağrıların ciddi bir bölümü yanlış pozisyonda oturma ve yanlış duruş pozisyonları nedeni ile meydana gelmektedir. Özellikle masa başında uzun süre kalan kişilerin yanlış oturmaları neticesinde zaman içerisinde boyun ve ense bölgesinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde ev işleri yapmakta duruş bozukluğu nedeni ile ağrılara neden olabilmektedir. Sürekli olarak yere bakmak boyun bölgesi için olumsuzluklara davetiye çıkarmaktadır.

Çeşitli kazalar sonucu da bu ağrılar meydana gelebilir. Boyun bölgesi darbe aldıktan sonra ense civarında da ağrılar görülebilir. Eğer alınan darbeler çok ciddi değilse zaman içerisinde ağrılar kendiliğinden geçmektedir. Ancak boyunda çatlak, kırık gibi olumsuzlukların meydana gelmesi doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.

Boyun düzleşmesi, boyun fıtığı gibi hastalıklar özellikle ensede ağrılara neden olmaktadır. Uzun süre duruş bozukluğu nedeni ile C şekilde olan boyun omurgasının şekline dönüşmesi ile bu hastalık meydana gelmektedir. Oluşan bozukluk zaman içerisinde devam ettiğinde ensede ağrılara neden olmaktadır.

Ağrılarınız süreklilik gösteriyor ve ense ağrısının yanı sıra baş ağrısı, göz ağrısı, unutkanlık, halsizlik gibi belirtiler görüyorsanız doktora başvurmanız gerekir.

Ense Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ense ağrısı için hangi doktora gidilir konusunda öncelikle ağrı için bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Uzman doktor gerekli tetkikleri gerçekleştirdikten sonra ensede oluşan ağrının nedenini saptar ve tedavi için kendi bölümünde devam edebileceği gibi farklı bölümlere de sevk edebilir. Hastalığın durumuna göre Beyin ve Sinir Cerrahisi, Ortopedi gibi bölümlere yönlendirilebilir.

Ense Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi tamamen ensede görülen hastalığa göre şekillenir. Eğer gerek duyulursa fizik tedavisine başlanabilir. Ancak ense bölgesinde ciddi bir hastalığın tespit edilememesi sonrasında bazı önerilerde bulunarak ense ağrılarının önüne geçilmesi hedeflenir.

Bu konuda özellikle duruş bozukluğunun ortadan kalkarak doğru oturma ve ayakta durma pozisyonlarının öğrenilmesi, uyurken yastığın doğru pozisyonlarda kullanılması, masa başında bilgisayar ile çalışırken doğru duruş  uygulanması ve boyun için tedavi niteliğindeki egzersizlerin düzenli olarak yapılması yaşanılan ağrıların ortadan kalkması için uyulması gereken bazı kurallardır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın