Çekilmiş Dişin Yeri Ne Kadar Sürede İyileşir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Diş çekilmesi diş hekimlerinin en sık gerçekleştirdikleri işlemlerden biridir. En çok diş bakımının yeterli bir şekilde yapılmadığı durumlarda ve diğer etkenler nedeni ile diş çekimi gerçekleşmektedir. Diş çektireceklerin en çok merak ettikleri sorulardan biri ise çekilmiş dişin yeri ne kadar sürede iyileşir sorusudur. Diş çekimi sonrasında iyileşme süreci çekilen dişe, kişinin sağlık durumuna ve diş çekimi sonrasında neler yaptığına bağlı olarak değişir.

Diş çekilmesi sonrasında iyileşmenin en hızlı şekilde olması için öncelikle doktor tavsiyesi alınması ve bu tavsiyelere harfiyen uyulması gerekir. Diş çekimi işlemi gerçekleştikten sonra genel olarak diş boşluğu açık bir şekilde bırakılmaktadır. Üzerine yerleştirilen pamuk en az yarım saat sıkı bir şekilde durmalıdır. Daha sonra ise herhangi bir gıda tüketilmemelidir. Bazı durumlarda ise diş etine dikiş atılması gerekebilir. Her iki durumda da anestezinin geçmesi beklenmeli ve sıvı gıdalar ile beslenmelidir. Bu süre içerisinde sigara, diş fırçası kullanılmamalıdır.

cekilmis dis ne zaman gecer
Çekilmiş diş ile ilişkili görsel.

Anestezi etkisi geçtikten sonra ise ağrı görülebilmektedir. Bu nedenle önceden ağrı kesici alınması ön görülebilir. Ortalama olarak dişin çekilmesi sonrasında 9 veya 10 günlük bir süre zarfı içerisinde çekilmiş diş yeri iyileşmektedir. Bu süreler geçtikten sonra normal beslenme düzenine geçilebilir. Genellikle diş ağrıları için hekimler tarafından reçete edilen ağrı kesicilerden biri arvelestir. Arveles hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için hemen https://doktordanhaberler.com/arveles-nedir-yan-etki-muadili-gebelik-emzirme/ linkine tıklayınız.

Bazı durumlarda ise bu süre içerisinde enfeksiyon, şişlik, diş parçasının kalması gibi sorunlar görülebilir. Bu tip durumlarda ek tedaviler gerektiği için süre uzayabilir.

Çekilen Dişin Boşluğu ve Deliği Ne Zaman Kapanır?

Diş çekim işlemi gerçekleştikten sonra merak edilen sorulardan biri ise çekilen dişin boşluğu ve deliği ne zaman kapanır sorusudur. Bu sorunun net bir cevabı olmamak ile birlikte genel olarak belirli sürelerde dişin çekildiği yerdeki boşluk dolmaktadır. Diş eti dişi saran bir yapıya sahiptir. Diş çekildiğinde ise diş etinin dişi saran bölgesi boş kalır. Hatta çene kemiğinin görülmesi de muhtemeldir. Vücudumuzun yapısı gereği boş kalan bu yer diş eti tarafından kapatılmaktadır.

dis ne zaman kapanir
Diş iyileşmesi ile ilişkili görsel.

Diş eti zaman içerisinde çene kemiğini sarmakta ve daha sonrasında diş boşluğunun olduğu yer düz bir şekle sahip olmaktadır. Diş çekimi sonrasında bazı noktalara dikkat etmek diş boşluğunun sağlıklı bir şekilde kapanmasına katkıda bulunacaktır. Çene kemiğinin batma yaptığı hastalıklardan bir tanesi olan Eagle Sendromu hakkında hazırlamış olduğum yazıma hemen https://doktordanhaberler.com/eagle-sendromu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Genel olarak diş çekildikten sonra diş boşluğu 4 hafta gibi bir süre içerisinde kapanmaktadır. Ancak bazı kişilerde bu süre kısalabileceği gibi uzama ihtimalide vardır. Özellikle yaşlı ve çeşitli hastalıklara sahip olan kişilerde diş boşluğunun kapanmasında süre uzayabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalara kesinlikle uyulmasıdır. Diş kökleri oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Özellikle azı dişlerinin kökleri çok sağlam bir şekilde diş etine bağlıdır. Bu tip dişlerin özellikle çürük iken çekilmeleri nedeni ise dişin parçası veya parçaları diş eti içerisinde kalabilir. Bu tip durumlarda diş parçasının tespit edilmemesi sonrasında çeşitli diş eti sorunları yaşanabileceği için diş boşluğunun iyileşme süresi uzayabilir.

Diş boşluğunun kapanmasını etkileyen olumsuz etkenlerden bir diğeri ise zamanından önce katı gıdalar tüketmek, sigara kullanmaktır. Bu tip durumlarda diş boşluğu zarar göreceği için boşluğun kapanma süresinin uzamasının yanı sıra ağrı ve diğer diş etki sorunlarının da görülmesi muhtemel olmaktadır.

Diş çekimi sonrasında oluşan boşluğun en hızlı şekilde dolması için öncelikle doktor tavsiyelerine uyulması gerekir. Ayrıca diş çekiminden bir gün sonrasında ağız gargarası yapılarak ağız temizliği sağlanmalıdır. Az tuzlu su ile de gargara yapılabilmektedir. Bu tip gargaralarda ılık su veya gargaranın ılık olması dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Dilerseniz bu tip durumlarda sık kullanılan gargaralardan biri olan ketober gargara hakkında bilgi alabilirsiniz. Yazıma hemen ulaşmak için https://doktordanhaberler.com/ketober-gargara/ linkine tıklayabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 6 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Ocak 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2021'i bitirdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

“Çekilmiş Dişin Yeri Ne Kadar Sürede İyileşir?” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba 4 yaşındaki kızımın dışını cektirdik 4 gün geçti ve hala ağrısı var doktor antibiyotik de verdi ve dış boşluğunda küçük beyaz ucu delik olan bişey var bu nedir?

    Cevapla
  2. Merhabalar, küçükken arka dişimi çektirmiştim ve 7-8 yıl oldu hala çıkmadı ve bu süreç içerisinde çıkmadığı için o boşluk dolmaz mı?

    Cevapla

Yorum yapın