2017 yılında diğer reçeteler gibi renkli reçete sistemine dahil edilen Turuncu Reçete; genellikle kan hastalıklarından muzdarip olan hastaların kullandıkları ilaçların yazıldığı tıbbi belgedir. Bu yazımda turuncu reçete nedir, turuncu reçete kimlere verilir ve turuncu reçete kapsamındaki ilaçlardan bahsetmeye çalışacağım. Aklınıza takılan sorular olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
Turuncu Reçete Nedir?
Turuncu Reçete, sadece bazı kan ürünlerinin alınabilmesi için gerekli olan reçete türüne verilen isimdir. Genelde hemofili hastalarına gereken bazı kan faktörleri bu reçeteyle alınırlar. Hematolojik hastaların kan ürünü ihtiyaçlarını gidermeleri için yazılırlar. Faktör 6 ‘dan Faktör 10 ‘a kadar mor reçetenin kapsamındadır. Turuncu reçeteyle farkları da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Turuncu reçete Faktör 6 ya kadar olan faktörleri için yazılır. Reçete çeşitleri aşağıdaki gibidir.
- Turuncu Reçete
- Kırmızı Reçete
- Beyaz Reçete
- Mor Reçete
- Yeşil Reçete
Turuncu reçeteye ya da elektronik ortamda uygun hekimler tarafından reçete edilmeksizin bu ilaçları almaya çalışmak ya da farklı hekimlere bu ilaçları yazdırmaya çalışmak suç unsuru teşkil etmektedir. Çünkü sağlık bakanlığı bu ilaçların usulsüz kullanımını sınırlandırmıştır. hemen reçete çeşitleri ile ilgili yazımı okumak için https://doktordanhaberler.com/recete-cesitleri/ linkini takip ediniz.

Turuncu Reçeteyi Kimler Verebilir?
Turuncu reçetenin verilebilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli aralıklarla güncellenen Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki maddelere göre Hematoloji alanında bir uzman hekimin imzası gereklidir. Yani bir Hematoloji uzmanı turuncu reçete vermediği sürece bu kan faktörlerine ulaşabilme ihtimali yoktur.
Hematoloji hekimlerinin bulunmadığı olağanüstü durumlarda turuncu reçeteyi ancak ve ancak üç adet iç hastalıkları (dahiliye) uzman hekimi veya üç adet çocuk hastalıkları (pediatri) hekimi verebilecektir.
Bu tipteki renkli reçeteler ilgili bölümün uzman hekimi tarafından yazılır ancak uzman hekim bu ilacı raporunu çıkartırsa hastalar en yakın aile hekimliklerinden bu ilacı temin edebilirler. Sisteme eklenen ilaç raporları bu ilaçları aile hekimlerinin yazmasını sağlayabilir.
Çok yakında turuncu reçete ile verilen ilaçlar ve turuncu reçete formlarını yazıma ekleyeceğim. Kendinize iyi bakın. hemen mor reçete ile ilgili hazırlamış olduğum yazıma https://doktordanhaberler.com/mor-recete/ linkini takip ederek geçebilirsiniz.
Merak ettikleriniz ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 13 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 2 Ekim 2019 tarihinde güncellenmiştir.)