İnternet ortamında sıkça araştırılan konulardan biri olan mor reçete konusu hakkında çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Bu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla bu yazıyı hazırlamaya karar verdim. Mor reçete halk arasında diğer reçete çeşitleri gibi bilinmese de aslında çokça kullanılır. Hemotoloji bölümünde yazılan ilaçlar çoğu zaman mor renkli olmak durumundadır.

Mor reçete kan ürünleri yazabilmek için kullanılan bir reçete çeşitidir. Diğer reçete çeşitleri için https://doktordanhaberler.com/recete-cesitleri/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu noktada mor reçete ne için kullanılır gibi birçok sorunun cevabını vermek üzere yazımıza devam edelim.
Mor Reçete Nedir?
Mor Reçete, herhangi bir hastanın eczaneden gidip alamadığı sadece hematolojik hastalar için reçete edilebilen reçete türüne verilen isimdir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu hastalar hematoloji yani kan ve kan hastalıklarıyla ilgilenen tıp branşına muayene olmak suretiyle bu reçeteleri alabilirler. Reçete çeşitleri aşağıda listelenmiştir.
- Mor Reçete
- Kırmızı Reçete
- Beyaz Reçete
- Turuncu Reçete
- Yeşil Reçete
Aşağıda sizler için örnek olarak çektiğim mor reçete örneğini görebilirsiniz:

Hematolojik hastaların kan ürünü ihtiyaçlarını gidermeleri için yazılırlar. Faktör 6 ‘dan Faktör 10 ‘a kadar mor reçetenin kapsamındadır. Turuncu reçeteyle farkları da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Turuncu reçete Faktör 6 ya kadar olan faktörleri için yazılır.
Pratisyen hekimler ve aile hekimleri tarafından reçete edilemezler. Mutlaka bir uzman hekim tarafından yazılmalıdır.
Mor Reçeteyle Verilen İlaçların Listesi
İlaçların listesini kullanım şekli ve dozları ile aşağıda bulabilirsiniz. Listede mor reçete ile verilen ilaçlar hakkında genel olarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Aklınıza takılan hususları yorum kısmından bana ulaştırabilirsiniz.
- Albiomin
- Anbinex
- Albuman
- Beriplast P
- Biotest Human Albumin
- Cealb Albumin
- Ceprotin
- Cetor
- Cinryze
- Equagam
- Favirab
- Flebogamma
- Gamunex
- Genivig Human IG
- Grafalon
- Haemocomplettan
- Hepagam
- Hepatect
- Hepbquin
- Hyperhepb
- Hyqvia
- İmmunorho
- İntratect
- Ivhebex
- Kiovig
- Kybernin
- Nanogam
- Octagam
- Plasbumin
- Privigen
- Prolastin
- Rhogam
- Rhophylac
- Subcuvia
- Tegeline
- Tetanea
- Tissell
- Vialebex
- Vigam liquid
- Zenal B
Reçete hakkında hazırlamış olduğum detaylı yazıyı okumanızı öneriyorum. KIRMIZI REÇETE ile verilen ilaçlar hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/kirmizi-recete/ linki takip ediniz.
Mor reçete hususunda merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.
(Bu yazı ilk defa 19 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.)
Merhaba doktor bey mor reçeteye kuvvetli ağrı kesiciler yazılımı bu konuda bilgim yok bilgim kırmızı reçeteye kadar ne olur yalvarıyorum bu agrimi kesicek bir ilaç ismi verin bana oğlum bile benim yüzümden evlenemiyor tek bir evladım var ben kaza gecirdigimde o ikibucuk yaşındaydı şu an 35yasina girdi ben acı çekerken kaç defa onu ağlarken gördüm ağrım tuttumu gece 3.4 kaldırıyorum onu bana bant yapıştırıyor gıg sesi bile çıkmıyor yavrumun saygılarımla
Bn performans ödevi yapiyorum, sizin resimleri ve yazıları alıyorum slayt gibi birşey yapsam sorun çıkarmı.(prformans odevi kağıttan ama slayt yapinca sorun çıkarmi)
Birde ben saglik lise sinde okuyorum az daha olsa kolay bir bölüm varmı kenfimi hastane ortamin alistirmak icin
İyi aksamlar bu mor receteyi aile hekimleri yazamiyor mu her seferinde devlet hastanesine gitmek zorunda miyiz ?