Yüksek Tansiyon için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Çok sık görülen bir durum olan hipertansiyon hastalığına hangi bölümün baktığı hakkında çeşitli yanlış bilgiler yaygın olsa da bu yazımı okuduğunuzda aklınızda soru işareti kalmayacak. Şimdi tansiyon için gidilebilecek bölümleri içeren tablomu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gidilecek BölümNeden Gidilmeli
Aile hekimiBirinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı olarak, kan basıncını ölçebilir ve ilaç tedavisi konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
İç hastalıkları uzmanıYüksek tansiyonun nedenini belirlemek için daha kapsamlı testler yapabilir ve tedavi planını buna göre uyarlayabilir. Sık tercih edilen bölümlerden biridir.
Kardiyoloji uzmanıNormal şartlar altında kalp ve damar hastalıklarını tedavi eder. Yüksek tansiyon için uygun tedavi planını oluşturabilir. En sık tercih edilen bölümlerden biridir.
Nefroloji uzmanıNormal şartlar altında böbrek hastalıklarını tedavi eder. Böbrek hastalıkları ile ilişkili yüksek tansiyon için uygun tedavi planını oluşturabilir.
Nöroloji uzmanıNormal şartlar altında sinir sistemi hastalıklarını tedavi eder. Yüksek tansiyona bağlı nörolojik sorunlara bakabilir.
Genel cerrahAmeliyat gerektirebilecek düzeyde yüksek tansiyon vakalarına çözüm bulacaktır.
Acil servisYüksek tansiyonun ani yükselmesi veya diğer acil sayılabilecek durumlar için başvurulacak yegane yerdir.

Benim yüksek tansiyon hastalığı için yegane önerim doktora gitmeden önce 1 hafta boyunca her gün aynı saatte tansiyonunuzu en az bir kere ölçerek kağıda not etmenizdir. Doktorunuza gitmeden önce bu kağıt ile beraber gitmeniz doktora ilaç seçimi hususunda yardımcı olacak ve en doğru etken madde ile doz seçimini sağlayacaktır. Eğer spesifik bir şikayetiniz yoksa tansiyon takip kartınızla beraber aile hekiminden sonra kardiyoloji bölümüne gitmenizi önerebilirim. En doğru yönlendirmeyi yapabilmem için aşağıdaki yorum bölümüne durumunuzu yazabilirsiniz.

Unutmayın ki yüksek tansiyon hastalığı ciddi bir sağlık sorunudur ve doktorunuz tarafından teşhis edildikten sonra tedavi edilmelidir. İnternet araştırmaları ile tanı koymak yerine sağlık profesyoneline başvurmak yapılabilecek en doğru seçimdir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 3 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 24 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın