Sperm Rengi Nasıl Olur? Kaç Renk Vardır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sağlıklı bireylerde sperm rengi jöle kıvamında dalgalı beyaz renkli olmalıdır. Sperm renginde veya kokusunda ortaya çıkan küçük değişiklikler çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak normal kabul edilebilir. Menide renk değişikliği görülmesi insanları endişelenmeye itebilir. Bunun çok farklı ve fazla sayıda nedeni olabileceği için mutlaka araştırılması yapılmalıdır. Altta yatan bir hastalık varsa bu teşhis edilmelidir. Sağlıklı meni rengi en basitinden yediğimiz besinlere bağlı olarak bile değişiklik gösterebilmektedir. Şimdi endişelenmeyi bir kenara bırakıp yazımı okumaya devam ediniz. Haydi başlayalım.

Sperm Rengi Neden Değişir?

İnsan vücudunda bulunan meni en önemli vücut sıvılarından bir tanesi olma özelliği göstermektedir. Temelde normal meni içerisinde sperm bulunmaktadır ancak sperme ek olarak birkaç madde daha bulunur.

Meni İçerisinde Ne Var?

Analiz yapıldığında men içerisinde çeşitli enzimlerin, vitaminlerin, proteinlerin, şekerlerin, minerallerin ve anti oksidan maddelerin bulunduğu görülecektir. (Kaynak No:1)

Sperm içerisinde bulunan tüm bu maddeler zaman içerisinde spermi koruyarak döllenmenin sağlanması için gerekli ortamı sağlarlar.

normal sperm rengi
Sperm rengi çevresel faktörlere bağlı olarak hafif değişim gösterebilir.

Sperm rengi en temel olarak spermin geçtiği organlarda görülen hastalıkların varlığında renk değiştirme eğilimi göstermektedir. Bu organlar genel olarak üretra, prostat gibi yapılardır. Sperm rengini değiştiren hastalıklar şunlardır:

  1. Kan basıncının yükseldiği hastalıklar
  2. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  3. Prostat bezinin enfeksiyonu
  4. Üretra kanseri
  5. Prostat kanseri
  6. Prostat ameliyatı
  7. Sarılık görülen hastalıklar
  8. Diyet yapılması
  9. İlaç kullanılması

Kaliteli Sperm Rengi Nasıl Olmalıdır?

Yapılan araştırmalar ile yaklaşık olarak sperm konsantrasyonunun en az 15 milyon, toplam sperm sayısının ise 39 milyon olması gerektiği yönündedir. Bu sayıların altında düşüldüğünde ve gebelik gerçekleşmediğinde spermlerin artması için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Burada merak edilen ise kaliteli sperm rengi nasıl olmalı sorusudur.

Kaliteli sperm rengi olarak kesin bir tanım yoktur. Ancak genel olarak beyaz veya gri tonlarında olması beklenir. Spermin kaliteli olup olmadığı ise spermin analiz edilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Burada hareketli sperm sayılarına bakılarak gerekli analizler yapılmaktadır. Sperm renginin değişmesi durumlarında ise doktora başvurmakta fayda vardır. Özellikle ani ve rengin koyu tonlarda olduğu durumlarda spermin incelenerek herhangi bir hastalıktan dolayı bu durumun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Sperm Hangi Renklerde Olur?

Sağlıklı sperm rengi nasıl olmalıdır sorusu oldukça sık sorulan bir sorudur. Normal sperm rengi beyaz veya gri tonları olması beklenen bir yapıya sahiptir. Ancak bazı akut veya kronik sorunlardan dolayı sperm renginde değişmeler görülebilmektedir. Sperm renginin değişmesi ile en çok sarı renk tespit edilir. Sarı renkli sperm görüldüğünde ise endişeye kapılma görülmektedir.

sperm rengi
Sağlıklı sperm rengi beyaz ve grinin tonlarıdır.

Sperm renginin değişik olması ile yapılan tetkiklerde eğer bir sorun görülürse sarı renge olan neden üzerine tedaviye başlanır. Sarı rengin yanı sıra yeşil, kahverengi veya kırmızı renklerde görülebilir. Bu gibi renklerinde görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.

Spermin Sarı Renkli Gelmesi Neden Olur?

Sperm renginin değişmesi ile en çok spermin beyaz veya gri olan rengi sarıya dönüşmektedir. Sperm rengi neden sarı olur konusunda farklı nedenler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri ise sperme idrarın karışmasıdır. Sperm idrar yolundan çıktığı için burada kalan idrar sperme karışarak renginin değişmesine neden olabilir. Diğer bir neden ise sarılıktır. Sarılık hastalığı nedeni ile en çok cilt ve gözler sararır. Ancak sperminde sararmasına neden olabilir.

Klamidya, gonore, herpes gibi enfeksiyonlarda spermin renginin sarıya dönmesine neden olabilir. Bu gibi durumlarda spermde ayrıca kötü koku oluşur. Erkek uzun süre boşalmazsa bu durumda idrarın sperme karışma olasılığı yükseldiği için sperm renginde sararmaların görülmesi mümkündür.

Açık sarı renkte sperm görüldüğünde bu geçici bir nedenden dolayı değişiklik olduğu anlamına gelebilmektedir ancak sperm rengi koyu sarıya yakın veya koyu sarı ise bu durumda doktor araştırması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda kan ve idrar tahlili istenebileceği gibi sperm örneklerinin de alınması söz konusu olabilmektedir. Yapılan tetkikler sonrasında eğer bir hastalık çıkarsa bu hastalığa yönelik gerekli tedaviler uygulanarak spermin sarı renkte olmasına neden olan hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

Kahverengi Sperm Gelmesi Neden Olur?

Sperm renginin kahverengi olması ne anlama gelir konusunda ilk akla gelen sperm yollarında oluşabilecek kanamalardır. Spermin kahverengi olması genel olarak ciddi sorunların habercisi olabilir.

Sperme kanın karışmasının ise çeşitli nedenleri olabilmektedir. Özellikle zorlayıcı mastürbasyon sonrasında prostat ile meni yollarında bulunan kılcal damarlarda çatlamalar meydana gelebilmektedir. Bu çatlamalar ile sperme kan karşıması ile sperm rengi kahverengi olabilir.

Sperme kan karışma nedenleri arasında çok fazla ayakta durma, üşütme gibi nedenlerde sayılabilir. Prostatta oluşan iltihaplanmalarda da kanamalar görülebileceği için gerekli tetkiklerin yapılarak bu durumun neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Eğer bir sorun görülürse gerekli testler ve müdahaleler yapılarak kanın sperme karışmasının önüne geçilmesi sağlanmalıdır.

Renksiz Şeffaf Sperm Olur mu?

Sperm rengi erkekler tarafından çok önemsenmektedir. Genel olarak beyaz renkte olan sperm bazı durumlarda farklı tonlara renklere dönüşebilmektedir. Tabi ki bu renkler çok belirgin renkler değildir. Beyaz rengin yanı sıra açık gri veya şeffaf olabilmektedir. Spermin rengi neden şeffaf olur sorusu da burada sorulmaktadır. Sperm renginin şeffaf olması özellikle spermin kalitesiz veya yetersiz olduğu kanısı ortaya çıkmaktadır.

Spermin renginin şeffaf olması durumu endişe edilecek bir durum değildir. Çünkü spermin kalitesi bu şekilde ölçülemez. Sperm renginin yer yer şeffaf olması kişiden kişiye değişebilecek bir durumdur. Özellikle fazla boşalma sonrasında bu tarz durumlar görülebilmektedir. Spermin şeffaf olarak görülmesi kısırlık belirtisi olarak da algılanabilmektedir. Ancak şeffaf sperm renginin kısırlık ile bir ilişkisi bulunmamaktadır.

Spermin Beyaz Gelmesi Neden Olur?

Sperm renginin bazı renklerde görülmesi yolunda gitmeyen bazı durumların meydana geldiği anlamına gelmektedir. Sperm kahverengi tonlarında ise idrar yolunda veya prostat yolunda kanamaların görüldüğü anlamına gelebilir. Bu durum geçici kılcal damar çatlamaları ile oluşabileceği gibi ciddi sorunlar nedeni ile de gerçekleşebilir. Aynı şekilde sperm koyu sarı veya yeşil olması durumları da araştırılması gereken durumlardır.

Sperm renginin bazı renklerde görülmesi yolunda gitmeyen bazı durumların meydana geldiği anlamına gelmektedir. Sperm kahverengi tonlarında ise idrar yolunda veya prostat yolunda kanamaların görüldüğü anlamına gelebilir. Bu durum geçici kılcal damar çatlamaları ile oluşabileceği gibi ciddi sorunlar nedeni ile de gerçekleşebilir. Aynı şekilde sperm koyu sarı veya yeşil olması durumları da araştırılması gereken durumlardır. Özetle spermin beyaz ve tonlarında gelmesi diğer renklere göre daha doğal karşılanabilecek durumlardır ancak en net bilgiler sperm analizleri neticesinde verilebilmektedir.

Sperm Neden Siyah Gelir?

Bazı durumların ve patolojilerin varlığında sperm rengi beyazdan siyaha dönebilir. Bu durum temel olarak vücutta hematospermi varlığında ortaya çıkar. Genelde 40 yaşın altındaki erkeklerde görülen bu durum iyi huylu olarak seyreder. Mutlaka bir doktor tarafından araştırılması gerekir. (Kaynak No:2)

Daha önceden gerçekleşmiş olan bir kanamadan kalan kan giderek pıhtılaşır ve siyah renge döner. Bu şekilde meni renginde siyahlık gözlenebilir. Buna ek olarak ağır metallere maruz kalma ve omurilik bölgesi yaralanmaları da siyah sperm gelmesine neden olan faktörlerdir.

Yeşil Sperm Gelmesi Neden Olur?

Yeşil ya da yeşilimsi renkte sperm genel olarak ilgili bölgede enfeksiyon olduğu hakkında şüpheler uyandırır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların varlığında ya da mesane hastalıklarında sperm renginin yeşil gelmesi durumu gözlenebilir.

Özetlemek gerekirse yeşil renkli sperm geliyorsa mutlaka bir üroloji hekiminden destek almanızı öneririm.

Sperm Rengini Normale Döndürmek için Ne Yapabilirim?

Sperm rengini normale döndürebilmek ve sağlıklı, kaliteli spermler elde edebilmek için yapılabilecek bazı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri:

  • Düzenli olarak spor yapmak
  • Fazla kilolardan kurtulmak
  • Stresi hayatınızdan uzak tutmak
  • Çinko, diğer vitamin ve minerallerin alınması için diyete önem vermek

Sperm Rengi için Hangi Doktora Gidilir?

Sperm rengi şikayetleri ve spermin normal renginin dışında gelmesi durumlarında başvurulası gereken bölüm üroloji bölümüdür. Üroloji bölümü hekimleri muayenesi, tahlil ve tetkikleri yaptıktan sonra sizin durumunuzu teşhis edecektir.

Üroloji bölümü ile ilgili detaylı bilgi almak, hangi tahlillerin çalışıldığı, hangi hastalıklara bakıldığı gibi durumları öğrenmek için hemen alttaki butona tıklayınız.

Sperm testi yaptırmak için gidilmesi gereken bölüm veya başvurulması gereken klinik hakkında bilgi almak için ise aşağıdaki yazıyı mutlaka okumanızı öneriyorum.

Kaynakça:

1. Synergetic Effects of K, Ca, Cu and Zn in Human Semen in Relation to Parameters Indicative of Spontaneous Hyperactivation of Spermatozoa - Erişim Tarihi: 01.02.2022 - Arşiv Görüntüsü

2. Hematospermia—a Symptom With Many Possible Causes - Erişim Tarihi: 01.02.2022 - Arşiv Görüntüsü

3. What might it mean if a man’s semen color changes? - Erişim Tarihi: 01.02.2022 - Arşiv Görüntüsü

(Bu yazı ilk defa 3 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 01 Şubat 2022 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın